Hlavní obsah
Cestování

Svět se dá obejít pěšky kolem dokola a ještě se při tom vykoupat. Alespoň ten jihočeský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Rybník Svět láká turisty ze všech koutů České republiky i ze zahraničí

Patnáctý největší rybník u nás nabízí turistické i rekreační vyžití. Zajímavá je nejen jeho historie, ale také strategická poloha nedaleko od centra Třeboně. Za jak dlouho se dá obejít a co vše turistům může nabídnout?

Článek

Rybník Svět se rozprostírá na ploše 201,5 ha. Dostanete se k němu celkem snadno. Leží pouhý 1 km od centra Třeboně. Zajímavé je, že jeho vodní plocha se nachází přesně na 49. rovnoběžce. Proč rozhodně stojí za návštěvu?

Cesta kolem Světa

Jestliže se chcete vydat na cestu kolem světa, rybník Svět je k tomu ideální příležitostí. Můžete jít třeba na procházku po stejnojmenné naučné stezce dlouhé 12 km, která vám zabere nejméně tři, spíše však až šest hodin chůze a má celkem šestnáct zajímavých zastávek. Mimo jiné uvidíte vzácné druhy rostlin a dozvíte se také mnoho z historie jihočeského rybníka. Pokud vás láká spíše projížďka lodí, můžete se vydat na projížďku po vodě. Na své si tu přijdou i vášniví cyklisté, pro které vede u vodní nádrže cyklostezka okolo města Třeboň.

Pokud se raději opalujete, je možné, že i v tom vám bude místní rybník vyhovovat. Dvě písčité pláže připomínají spíše turistická letoviska, které omývá moře, než „obyčejné“ břehy rybníka. V roce 2002 byl rybník opatřen bezpečnostním přelivem, jehož předchozí absence se v roce 1890 tehdejším obyvatelům krutě vymstila během povodní. Mimo jiné se vodní plocha rybníka pyšní i vlastním ostrůvkem se zachovalou studnou z roku 1379, která se dochovala z původní části zatopeného města. Kromě tradičního rybářského výlovu je zde pro sportovní nadšence k vidění také dva kilometry dlouhá přírodní veslařská dráha.

Nevděk zatopil náměstí

Zdaleka ne celou dobu se může jihočeský rybník chlubit zvučným jménem Svět. Jeho zakladatel Jakub Krčín, který rybník v roce 1571 nechal vybudovat ve své funkci regenta rožmberských panství, ho zprvu pojmenoval Nevděk, protože tehdejší obyvatelé pro zbourání a zatopení městské části včetně nově postaveného Svinenského předměstí s kostelem a nemocnicí, která musela rybníku ustoupit, neměli pochopení. Proti vybudování nové vodní nádrže a přestěhování do jiné čtvrti měšťané silně protestovali.

O něco později měl Nevděk ještě větší rozlohu než v současnosti. Zabíral plochu 360 ha, protože navázal na vedlejší Opatovický rybník vybudovaný rybníkářem Štěpánkem Netolickým. Současně s propojením rybníků v roce 1574 došlo i k přejmenování vodní plochy na rybník Svět. Kvůli rozsáhlým povodním, kterým obrovská vodní plocha neprospívala, byly oba rybníky v roce 1611 znovu rozděleny. Původní rozloha současného Světa se tedy o něco zmenšila.

Co zajímavého můžete u rybníka vidět?

Jestliže se vydáte na cestu za poznáváním krás jižních Čech, cestu kolem Světa byste rozhodně neměli minout. K vidění je toho opravdu mnoho, od mokřadních rostlin, rašelinišť, biokoridorů Spolského potoka, Spolského mlýna s kapličkou z r. 1861, Schwarzenberské hrobky a Šustova pomníku až po sochu samotného zakladatele rybníka Jakuba Krčína.

Komu by snad rybník byl málo, po dlouhé procházce si může zajít odpočinout do rozlehlého komplexu třeboňských lázní, který se nachází v bezprostřední blízkosti a nabízí řadu relaxačních procedur nebo zajít k dalšímu nedalekému Rybníku Dolní Zlatník, kde se dozvíte více o tradičním chovu ryb a můžete u něj také obdivovat majestátní starý dub. Obvod tohoto státně chráněného velikána dosahuje neuvěřitelných 5,6 metrů. V okolí je také krásný Borový les, kde si přijdou na své fanoušci houbaření.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz