Hlavní obsah
Lidé a společnost

Traumatické dětství herečky Jan Broberg: Unesl ji a zneužíval rodinný známý, kterému slepě věřila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Pedofil Berchtold dokázal po několik let manipulovat s celou rodinou nezletilé dívky Jan, aby dosáhl svého.

Neobvyklý příběh mistrné sítě lží, do kterých se nechtěně zapletla malá dívka Jan Broberg se svou rodinou, děsí. Pedofil se mezi její blízké vloudil jako hodný strýček, který byl ochotný s čímkoliv pomoci. Nakonec dívku opakovaně unesl a zneužíval.

Článek

Robert Berchtold zašel kvůli snaze dostat se mezi rodinu Brobergových a hlavně k dětské oběti Jan Broberg, kterou byl posedlý, skutečně daleko.

Neváhal ji dvakrát unést, to vše ale prostřednictvím důmyslných plánů, které ho na oko vždy vykreslovaly jako dobrého rodinného přítele. Navíc nezneužil jen jejich nejstarší dceru Jan, ale i jejího otce Boba a matku Mary Anne. Brobergovi měli ještě dvě mladší dcery Susan a Karen. Jak je možné, že Berchtoldovi prošlo tolik lží najednou?

V roce 1972 potkal Robert Berchtold, zdánlivě přátelský a ženatý muž a otec pěti dětí, svou oběť a její rodinu poprvé v kostele menšího, čtyřicetitisícového města Pocatello v Idahu v USA. Ve městě si všichni důvěřovali, proto nezamykali a bylo zvykem, že své soukromí sdíleli se sousedy.

Vše začalo nenápadně. Robert, který se do města s rodinou přistěhoval, všem ve svém okolí pomáhal, navíc s manželkou Gail a pěti potomky vypadal spokojeně. Malou Jan, ale i její rodinu zahrnoval pozorností, dárky a všichni společně rádi trávili čas. Pro všechny byl Robert hodným strýčkem a pro malé dívky něco jako druhým otcem, který pomáhal s jejich výchovou. Nikoho by v tu dobu nenapadlo, jak moc se přátelství těchto navenek spořádaných rodin zvrtne.

Homosexuální vztah s Bobem

Robert se rozhodl si vztah s Jan vybudovat nenápadně a oklikou. Začal proto u jejího otce, kterého jednoho dne pozval samotného na schůzku, a započal s ním homosexuální románek. Robert vše svedl na jeho nefunkční sexuální život se ženou a Boba přiměl jeho kouzlu podlehnout. Aby neponechal nic náhodě a vydláždil si k Jan promyšlenou cestičku, to samé udělal i s Mary Anne, které popletl hlavu hezkými slůvky, jež od manžela už prý dávno neslýchala. I ona Robertovu flirtování podlehla.

Únos z lekce klavíru

Poprvé se Robert s problémy pramenícími z jeho slabosti pro nezletilé dívky začal údajně léčit v roce 1974. Tehdy měl ještě ovšem plnou podporu svých přátel Brobergových, kterým napovídal, že tak jedná v důsledku traumatu sexuálního zneužití tetou, když mu byly čtyři roky.

Robert se Brobergovým dokonce vyznal ze své touhy po tehdy dvanáctileté Jan. Tvrdil, že mu podle psychoterapeuta k úspěšnému uzdravení pomůže, když ho nechají přespávat v její posteli. Rodičům malé Jan to sice nebylo příjemné, ještě stále ovšem Robertovi plně důvěřovali, a tak mu spaní v dětské posteli povolili. Jeho pobyt v pokojíku Jan trval půl roku, během kterého spal u dívky přibližně čtyřikrát týdně.

Jak se ovšem později ukázalo, i o celé léčbě Robert důvěřivé rodině lhal a byla součástí jeho plánu. Terapeut, k němuž docházel, měl totiž odebranou licenci a zákaz činnosti. Jeho zvrácenosti se ho ani náhodou nepokoušel zbavit.

Protože Berchtoldovi u Brobergových vše prošlo, rozhodl se k hrůznému zločinu. Nabídl se, že malou Jan vyzvedne z lekce klavíru. Namísto toho ji však omámil, odvlekl do svého obytného vozu a v bezvědomí přivázal k posteli. Když dívka přišla k sobě, měl už Robert přichystané důmyslné alibi.

Pokusil se Jan namluvit, že je napůl mimozemšťanka, která s ním musí počít dítě. Pustil jí dokonce nahrávku, kde k ní promlouvali jedni z nich jménem Zety a Zethra, a nabádali ji ke splnění úkolu na zemi, který podle nich pramení v plození potomstva s únoscem Robertem.

Svatba v Mexiku

Tím to však rozhodně neskončilo. Robert posedlý malou Jan se vydal na cestu do Mexika, kde se s dívkou oženil. Důvodem, proč odjeli právě tam, byly místní zákony, které umožňovaly sňatek s dívkami starými nejméně 12 let.

Poslušnost dívky si vynucoval vyhrožováním, že při neuposlechnutí vše odnese rodina dívky, které mimozemšťani ublíží. Celou cestu měl Robert s Jan sexuální styk, který ovšem vlivem manipulací nebyl vynucený. Lékaři při pozdější prohlídce na dívce nenašli ke svému překvapení žádné stopy po znásilnění, jelikož Robert byl prý velmi opatrný.

Když měli po svatbě, počkal Robert 35 dní, než se ozval svému bratrovi Joeovi do USA. Myslel si, že ho v jeho plánech podpoří, a chtěl po něm, aby se za něj přimluvil u Brobergových, a mohl se tak s Jan oženit i po návratu. Ten ho však neposlechl, a namísto toho vše nahlásil FBI. Robertovým následným zatčením to však ještě bohužel neskončilo.

Dívka zůstala ovlivněná

I přes zákaz vídat se s Robertem bylo patrné, že na ní únos zanechal stopy. Nadále totiž věřila jeho povídačkám a výhružkám o mimozemšťanech a hrozícímu nebezpečí pro její rodinu, kdyby nesplnila misi. Po fyzické stránce byla nezletilá dívka zdánlivě v pořádku, její psychika však utrpěla nesmazatelné šrámy.

Berchtold si zajistil její věrnost a mlčení pohrůžkami smrtí i násilím. Dívce zakazoval kontakt s jinými muži. Vyhrožoval, že její otec bude ufony zabit, její sestra Karen přijde o zrak a sestra Susan ji bude muset nahradit při dokončování plánu. Ze stejných důvodů přinutil Jan o všech násilnostech, které jí provedl, mlčet. Hrozba krutými mimozemšťany na ni fungovala. Dokonce si začala dělat starosti, jakým způsobem jejich plán dokončit, když Roberta už nevídala, aby všichni příbuzní zůstali v bezpečí.

Únosci pomohla manželka

Milost pro nevěrného a zvráceného manžela překvapivě získala jeho podvedená manželka Gail, která jednoho dne zazvonila u dveří rodiny Brobergových a požadovala, aby stáhli trestní oznámení proti jejímu choti, ke všemu ještě připojila četná prohlášení, které manželé Brobergovy přinutila podepsat.

Nepřišla s prosbou, ale s promyšlenou lstí. Tvrdila, že když rodina potřebné dokumenty, které by jejího manžela bez dalších potřebných důkazů zprostily viny, nepodepíše, všem řekne o sexuální aféře Boba s Robertem. Toho se Brobergovi zřejmě hodně zalekli, jelikož nakonec se nechali zviklat a všechna obvinění stáhli. Zvrácený pedofil byl tak opět volný. Později se přestěhoval za bratrem do Utahu.

Rodinu zmanipuloval znovu

O dost neuvěřitelnější je, že Robertovo šílené manipulátorství pokračovalo. Nikdo z rodiny Brobergových se nepoučil natolik, aby neuvěřil dalším sprostým lžím tohoto sexuálního predátora.

Berchtold psal Jan nadále dopisy a ta věřila, že ho miluje, protože je pojí jejich prozatím nevyplněné společné poslání. Aby se k ní Robert dostal znovu blíž, vymyslel si jen těžko uvěřitelnou historku o tom, jak to bylo s únosem tehdy dvanáctileté Jan. Tvrdil, že je z Mexika, kam ji zamýšlel vzít na několikadenní výlet, odmítali pustit a jediným východiskem pro něj byl sňatek s nezletilou dívkou, která mu důvěřovala. Přehnaně důvěřiví Brobergovi mu opět uvěřili. Ba co víc, kvůli nefunkčnímu manželství mu znovu nalítla i matka náctileté Jan. Přes tu se snažil Berchtold dostat co nejblíž k dívce, kterou byl posedlý.

Mary Ann si získal přes vyznání lásky, přiměl ji za ním jezdit a dokonce jí namluvil, že si vybral ji a chce s ní žít. Přemlouval, aby se rozvedla. Když od něj jednou z Utahu odjížděla, celou věc oznámil po telefonu Bobovi.

Brobergovy tak měl nezastavitelný maniak opět v hrsti. Dokonce byl natolik drzý, že se časem přestěhoval do Wyomingu, kde koupil zábavní centrum pro rodiny s dětmi. Jak se později ukázalo, Jan nebyla jedinou obětí, kterou Robert zneužil.

Jan nakonec sama zatoužila letět za Robertem, který rodině na dálku vyhrožoval, na brigádu. Navzdory varování otce její matka nakonec dceři dovolila odcestovat. Ve městě Jackson Hole ve Wyomingu zůstala Jan u Roberta dva týdny, aby s ním žila partnerským životem.

Podle svědků, včetně Robertova bratra Joa, prý Robert vypadal spokojeně tolik, jak ho nikdy předtím neviděl. Návratem dívky domů ovšem nic neskončilo. Za pár dní, 10. srpna 1976, se po ní opět slehla zem. Všichni včetně dívčiných rodičů, ale i vyšetřovatelů tušili, že za jejím zmizením stojí právě Berchtold. Teprve po 102 dnech se jim podařilo získat potvrzení, že tomu tak opravdu je.

Pedofil dívku přiměl, aby s ním utekla oknem, přičemž jí podal prášky s tím, že jde o léky na alergii. Byla to však sedativa, která ji omámila. Když se Jan probudila, zjistila, že je v Kalifornii v Pasadeně. Od únosce dostala nové krycí jméno Janis Tobler a nastoupila do katolické školy, kam ji Berchtold předtím zapsal. Manipulátor namluvil tamním jeptiškám, že je jeho dcera a on je tajným agentem CIA.

Vše si uvědomila až během dospívání

Jan prozřela z krutého snu plného manipulací a lží až během dospívání. Došlo k tomu ovšem až ve chvíli, kdy Berchtold dívku takřka přestal navštěvovat. Protože už nebyla malá, tak o ni začal ztrácet zájem. Okamžik před 16. narozeninami, přestože na ně dále věřila, začala mít menší pochybnosti o existenci mimozemšťanů. Její plány však byly zpočátku děsivé. Plánovala si pořídit zbraň, a protože neotěhotněla, chtěla přimět sestru Susan, aby zaujala její místo při plnění mise pro ufony. Kdyby odmítla zplodit s Berchtoldem potomka, měla v úmyslu zabít ji i sebe.

Právě šestnácté narozeniny měly být podle toho, co jí její zvrácený přítel nakukal, pro zakončení mise s ufony klíčové. Tehdy, když je dovršila, ale nic se nestalo, Jan konečně prozřela úplně. Došlo jí, že vše bylo součástí vymyšleného plánu jejího manipulátora a vrátila se k rodině. Robert se s rodinou přestal vídat a vězení unikal.

Ve vězení spáchal sebevraždu

Prozřeli konečně i rodiče Jan, kteří si celý dceřin krutý osud začali vyčítat. Její matka Mary Anne všeho litovala natolik, že se odhodlala příběh sepsat v díle Stolen Innocence: The Jan Broberg Story (Ukradená nevinnost: Příběh Jan Broberg, překl.). To se Berchtoldovi nelíbilo, vykrucoval se, že nic z toho není pravdivé. Ozvaly se ovšem jeho další oběti, které měl jako nezletilé také zneužít. Navíc se zvrhlík z ničeho nic objevil na jednom z vystoupení, kde Jan vyprávěla svůj smutný příběh. Jan na nic nečekala a zažalovala ho za stalking.

Konečně byl Berchtold zatčen a odsouzen na doživotí. Ve vězení spáchal sebevraždu – předávkoval se silným lékem na srdce, který vypil v mléce. Z Jan je dnes divadelní herečka. Objevila se i v několika známých filmových snímcích.

I přes hrůzy, kterými si prošla, zjevně nechce, aby se na její příběh zapomnělo. O svém dospívání se nebojí veřejně mluvit a varovat tak ostatní před množným využíváním ze strany manipulátorů, zločinců a pedofilů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz