Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vodu vhodnou ke koupání si můžeme otestovat sami: K testu stačí pet lahev a sluneční svit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Kvalitu vody si může každý sám snadno otestovat.

V horkých letních dnech nemyslí řada lidí téměř na nic jiného, než kde se příjemně osvěžit. Ne všechny vody u nás jsou ale pro koupání bezpečné, což může přinášet nepříjemná rizika. K otestování kvality vody se stačí zaměřit na pár věcí.

Článek

Strašáci z koupání v nevhodné vodě

Ze zelené a kalné vody, nejčastěji zamořené bakteriemi sinicemi, vás může postihnout nejenom vyrážka, ale také střevní a žaludeční obtíže. Hrozí také vznik řady různých infekcí. Neméně častým problémem, který je vyvolán přítomností nadměrného množství virů, bakterií a prvoků ve vodě, jsou záněty očí a uší. Nezřídka kdy bývají doprovázeny také horečkou a zvýšenou tělesnou teplotou.

Nakazit se z vody je možné náhodným polknutím už menšího množství nebo přes další tělesné otvory. Silně nedoporučené je koupání v již zkažené vodě pro těhotné ženy a malé děti, které mají pokožku mnohem náchylnější než ostatní. Běžným zdravotním důsledkem, který je dle odborníků způsoben plaváním v nečisté vodě, je cerkáriová dermatitida. Projevuje se vznikem výrazných svědivých fleků na kůži, někdy také bolestivými puchýři a zarudnutím.

Něco lze vypozorovat na první pohled

Už během prvního pohledu na vodní hladinu lze správně odhadnout jakost vody. Zadívejte se na rybník nebo vodní nádrž a pozorujte, zda neuvidíte na hladině shluk vodních květů a rostlin. Někdy se nežádoucí bakterie projevují jako kousky jehličí nebo trávy na hladině, případně připomínají zelenou vodní nahuštěnou krupici. Většinou jde o signál výrazného nahromadění sinic a dalších škodlivých látek ve vodě.

Naopak projevem toho, že je s vodou v dané lokalitě všechno v pořádku, bývá fakt, že v ní jasně vidíte na dno a je dostatečně průhledná. Vůbec nejsnazším řešením je spolehnout se na některé dostupné weby, které kvalitu vody u nás přímo sledují a pravidelně kontrolují z hygienického hlediska. Najdete zde přímo mapy s vyznačenými vodními nádržemi, lomy i jezery, kde je opakovaně sledován aktuální stav. Bohužel stále ne všechna koupací místa se podrobují kvalitativním testům a rozborům hydrologů.

Test s pet láhví

Jestliže se právě vámi oblíbené místo ke koupání nedostalo do hledáčku odborníků, takže kvalitu jeho obsahu pro vás není snadné rozeznat, přesto byste se v něm rádi vykoupali, vyzkoušejte jednoduchý test, který vám o složení vody mnohé napoví a pomůže vám od sebe rozeznat škodlivé sinice a běžné řasy. Vezměte si k ruce průhlednou pet lahev, stejně dobře poslouží i jakákoliv průhledná skleněná nádoba, měla by ovšem mít úzké hrdlo.

Do flašky naberte vodu až po okraj a postavte ji na přímé světlo. Nechte ji dvacet minut jen tak stát. Pokud bude po uplynutí naměřeného času voda stále podobně zakalená a rovnoměrně zabarvená, případně se bude tvořit zákal u dna, obsahuje s velkou pravděpodobností pouze neškodné řasy. Jestliže se ale voda v lahvi bude jevit poměrně čistá a nahoře u zátky se vytvoří zelený kruh, jde právě o sinice, které se při odstátí dostaly na hladinu vody. Do takto zamořené vody sinicemi se tedy raději nepouštějte.

Prevence je základ

Ať už se koupete ve vodě se zhoršenou kvalitou nebo máte dokonce přímo podezření, že jste si zaplavali se sinicemi, případně si jenom nejste jistí, myslete vždy na svou pokožku. Pokud je to možné, po koupání se co nejdříve osprchujte čistou vodou, abyste ze sebe případné sinice, bakterie a viry včas opláchli. Ulpívají totiž na pokožce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz