Hlavní obsah
Cestování

Záhadné jezírko hradu Točník nemá dno? Stále se neví, kudy do něj teče voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons by Wolkenkratzer, CC BY-SA 4.0

Hrad Točník se tyčí uprostřed hlubokých lesů nedaleko staršího bratra zříceniny hradu Žebrák.

Hrad Točník poblíž středočeských Hořovic nechal v letech 1398-1401 postavit Václav IV. Hrad se tyčí na kopci uprostřed tmavých hlubokých lesů. Za zmínku stojí pověsti o tamním Černém jezírku, které pro historiky dodnes zůstává nevysvětlenou záhadou.

Článek

Sám panovník věřil, že na hradě straší

Václav IV. nechal hrad Točník postavit jako reprezentační hrad nedaleko svého původního sídla — hradu Žebráku. Údajně i on sám věřil, že na hradě a v jeho přilehlém okolí straší. Panovník ovšem neplatil zrovna za mírumilovného, proto mu někteří dávali nevysvětlitelné úkazy za vinu. O jezírku, které kdysi bývalo obklopeno nepropustnými černými hustými lesy, v minulosti kolovala řada pověstí. Lidé věřili, že je vodní plocha, k níž se přes vysoké stromy nedostává mnoho slunečních paprsků, zdrojem negativní energie. Začali mu kvůli tomu přezdívat Černé jezero.

Přízraky a duše popravených?

O Václavu IV. se vědělo, že nechal popravit několik nevinných lidí. Místní se kdysi domnívali, že přízraky a záhadné úkazy, které vídají v jezírku, jsou právě dušemi popravených Václavem IV. Jiní zase obecně hovořili o příšerách a děsivých stvořeních. Přízraků, o kterých lidé mluvili v souvislosti s jezírkem, byla celá řada. Ve vodě jezírka údajně byly za záhadných okolností objeveny pozůstatky neznámé ženy. Nikdo nedokázal s přesností vysvětlit, jak a proč se do jezírka dostaly.

Na místě se báli i další panovníci

O císaři Rudolfu II. se mezi jeho poddanými povídaly různé věci. Podle některých byl pomatený, podle druhých jen vysoce senzitivní. Tak či tak o něm všichni věděli, že má blízko k alchymii i černé magii. Traduje se, že když v roce 1600 přijížděl v kočáru kolem jezírka na Točník, popadla ho prý panika. Začal se chovat jako smyslů zbavený. Vykřikoval, že na Točníku rozhodně ani náhodou nepřespí, protože je plný strašidel.

Je snad jezírko bezedné?

Nikomu se do současnosti nepodařilo vysvětlit ani to, kudy se do jezírka dostává voda a kudy odtéká. Na konci 19. století byl kvůli tomu proveden pokus, kdy byla voda z jezírka s pomocí hasičské techniky schválně úplně odčerpána. Na jeho dně se po vypuštění ovšem vůbec nic nenašlo. Nebyl zde vidět žádný přítok ani odtok. Skupina výzkumníků neobjevila žádné propojení s hradní studnou ani přívod štoly. Přesný popis dna se bohužel nedochoval.

Hladina vody zůstává stále stejná

Ještě podivnější událost následovala o dva dny po zmiňovaném pokusu. Když výzkumníci přišli po dvou dnech k jezírku, bylo znovu napuštěné až do výšky 10 metrů. To vypovídá mimo jiné o tom, že jeho přítok musí být enormně silný. Jenže to by zároveň znamenalo, že voda do jezírka neustále přitéká, což by vedlo až k přelití vody do dalších částí kolem hradu včetně výběhu s medvědy.

Hladina vody ale nejen nepřetéká, avšak ani nepřibývá, jako by tomu bylo v případě neustálého přítoku. Jezírko udržuje s odchylkou pár centimetrů stále stejné množství hladiny vody. Jedinou logickou úvahou kromě té o nadpřirozených temných silách ukrytých v jezírku je tedy fakt, že je v něm kdesi mezi kameny ukrytý úzký přepad, kudy voda nenápadně mírně odtéká, takže si díky tomu udržuje plus minus stejnou výšku.

Chlupaté ryby a temný odraz na vodní hladině

Kromě známých pověstí se údajně našli i svědci, kteří ve vodě Černého jezírka zahlédli plavat zvláštní živočichy připomínající chlupaté tmavé ryby. Citlivější jedinci i ezoterici přesvědčeně vypráví o tom, že je na celém jezírku cosi zvláštního. Temnou atmosféru ještě dotváří dominanta hradu Točník, jež se v doprovodu šedých obláčků z páry obráceně zrcadlí na povrchu hladiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz