Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zakázaný ostrov Robinsonů: Starobylý způsob života bez technologií je turistům zapovězen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons by Polihale at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Zakázaný ostrov Niihau patří rodině Robinsonů. Obyvatelé nevlastní žádné zbraně, mobily ani televize

Ostrov Niihau je na dnešní dobu skutečně unikátním územím. Speciální je nejen tím, že sem nesmí vkročit žádní turisté, ale především způsobem života obyvatel bez moderních vymožeností. Na ostrově rodiny Robinsonů se neplatí nájem ani nejezdí auty.

Článek

Zakázaný ostrov Niihau je jedním z Havajských ostrovů. Od těch ostatních se ale významně liší. Rozdíl je i v tom, že na něj od určité doby nesmí vkročit žádní turisté a jeho obyvatelé žijí už pár století téměř v úplné izolaci…

Izolace začala už v 19. století

Je dost pravděpodobné, že jste o existenci ostrova Niihau dosud ani neměli tušení. Neviditelnost a život mimo civilizaci je záměrným cílem jeho domorodých residentů. Na dovolenou se sem nejspíš nikdy nevydáte, přesto je něčím fascinující. Ne nadarmo se tomuto kousku pevniny v Tichém oceánu říká zakázaný ostrov. K izolaci území mělo podle dostupných pramenů dojít už koncem 19. století, když ho v roce 1864 na dnešní poměry celkem levně odprodala havajská královská rodina za deset tisíc dolarů. Místo se stalo soukromým vlastnictvím madam Elizabeth Sinclairové-Robinsonové, po které ho zdědily další generace plantážníků jejích příbuzných.

Robinson existuje?

Ještě o něco zajímavější je jméno rodiny, které už po několik staletí ostrov říká „pane“. Vypadá to, že Robinson skutečně existuje a ne jenom jeden, ale hned několik. Tenhle ráj v Tichomoří patřící mezi nejmenší a zároveň nejméně obydlené ostrovy v této oblasti patří rodině Robinsonových. Od roku 1915 zde začal platit přísný zákaz vstupu cizincům. Občasný přístup měli pouze nejbližší příbuzní obyvatel. Výjimky se sice v současnosti najdou, ale počítejte s tím, že při snaze dostat se do soukromé rezidence si připlatíte. Důvodem zákazu vstupu byla snaha o zachování a nenarušování tradičního života domorodců.

Obyvatelé na ostrově žijí velice netradičně

Ostrov Niihau trvale obývá pouze 130 místních lidí. Jde o původní Havajany, kteří se rozhodli zařídit si svá vlastní společenská pravidla. Respektive se straní všech nám dobře známých a v moderní době běžných činností, jako například placení nájmu, telefonování, sledování televize nebo i tak „běžných“ vymožeností současné civilizace, jako je tekoucí teplá voda, vodovod a elektřina. Tu sice místní mají, ovšem v omezené formě. Nutnou energii získávají prostřednictvím ekologických solárních panelů. Na ostrově nenajdete ani žádné zpevněné silnice a auta. Obyvatelé jezdí na kole nebo na koních. Potraviny na ostrov dováží lodě z dalšího z Havajských ostrovů Kauai. Zakázány jsou na ostrově i alkohol anebo střelné zbraně.

Niihauský incident byl varováním pro nájezdníky

A nezávislost si díky statečným Havajanům ostrov zachoval i po takzvaném Niihauském incidentu z roku 1941 po útoku na Pearl Harbour. Japonský pilot Šigenoru Nišikaiči musel na ostrově nouzově přistát. Původní dobroty místních se ovšem pokusil zneužít ve vlastní prospěch a prostřednictvím násilí chtěl ostrov získat pro Japonsko. To ale tvrdě narazil. Snažil se zabít domorodce Bena Kanehele, který mu stál v cestě, a třikrát na něj vystřelil. Ten teprve po třetí ráně, těžce zraněný, přišel s odvetou, když pilota z posledních sil uchopil za nohu a praštil s ním prudce o kamennou zeď. Pilot na místě zemřel.

Přístup na ostrov je pouze dočasný

Jestliže vás skutečně láká podívat se na pustý ostrov Robinsonů mimo civilizaci, od roku 1987 je možné získat speciální povolení ke vstupu. Má to však háček. Budete muset dodržovat několik striktních pravidel. Vstup je dovolen pouze menším skupinám cestovatelů, kteří na místě nesmí fotit, používat mobily, rádia či jinou elektroniku. Pobyt zde je navíc časově omezen. Výlet nesmí trvat déle než jeden den. Do večera musejí turisté z ostrova zase odjet. A povolen není ani pokus o kontakt s ostrovany, kteří nechtějí být rušeni a ovlivňování cizími lidmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Havajské ostrovy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz