Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmizení spisovatele Ambrose Bierce: Konec autora hororových příběhů je sám obestřen tajemstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons by APK - Own work, CC BY-SA 3.0

Sídlo spisovatele Abrose Bierce ve Washingtonu.

Konec amerického autora, který společně s Edgarem Allanem Poem patřil mezi zakladatele literárního hororu, je jako vystřižený z románu. O něco méně známého spisovatele celosvětově proslavilo především jeho nečekané a nevysvětlené zmizení.

Článek

Ambrose Bierce se narodil 24. června 1842 v Ohiu. Živil se jako novinář a spisovatel, který si ve svých textech rozhodně nebral s nikým a ničím servítky. Byl proslulý svými satirickými díly, které se skeptickým humorem až pohrdavým posměchem nahlíželi na temné stránky světa. Jeho povídky byly plné strachu, zmaru a obrazů smrti. Přestože se oženil, žil bouřlivým a bezohledným životem. Říkalo se o něm, že si během své spisovatelské kariéry stihl udělat mnoho nepřátel. Není se čemu divit, protože nevybíravě kritizoval začínající a amatérské autory, na paškál si bral politiky i různé podvodníky.

Když mu bylo v roce 1913 71 let, žil Ambrose jako osamělý a zapšklý starý muž, který kopal všude kolem sebe. Utápěl se v alkoholu a nešetřil ostrými slovy na ostatní. Byl výbušný a ironický, čímž ztratil i skoro celý zbytek svých přátel. Také v kariéře se mu přestalo dařit. Kvůli jeho nepříjemnosti a přehnané fascinaci morbidními tématy se mu dokonce přezdívalo Hořký Bierce. Sám byl proslulý také svými zvláštními názory.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Spisovatel hororové literatury Ambrose Bierce.

Ztracen v Mexiku

Spisovatelova známá díla jako Ďáblův slovník nebo Výskyt na mostě Owl Creek a některá další byla rázem překonána jeho vlastním životním příběhem, který umělce se slabostí pro depresivní a strašidelné příběhy se špatným koncem, nakonec postihl.

V roce 1913 se Ambrose, který byl veteránem občanské války, z ničeho nic rozhodl vydat na cestu do Chihuahua City v Mexiku, kde tou dobou řádila nebezpečná revoluce namířená proti proti mexickému prezidentovi Victorianovi Huertovi vedená Franciscem Villem. Nikdo si není jistý, zda se spisovatel přidal k revolučnímu boji anebo se rozhodl být pouze tichým pozorovatelem tamních nepokojů, aby měl inspiraci pro svou další knihu.

Ještě předtím stihl poslat sestřenici dopis na rozloučenou, kde se zmiňoval o tom, že padnout právě v mexické revoluci je pro něj možným příjemným způsobem, jak chce zemřít. Nutno podotknout, že tím spisovatel zároveň předpověděl svůj nejasný konec. Poslední doručený dopis a známky o tom, že je naživu, pochází z prosince roku 1913. Od té doby, jako by se po známém autorovi, slehla zem. Naposledy byl prý viděn nedaleko Chihuahua City. Žádná další kniha od zahořklého spisovatele už nevyšla.

Záhada a literární legenda

Názory na to, co se doopravdy s autorem hororových povídek stalo, se různí. Jisté je pouze to, že se jeho silně tragické a krvavé příběhy pojednávající mimo jiné o občanské válce staly novým terčem zájmu veřejnosti. Někdo se domníval, že byl spisovatel skutečně zabit během krvavé mexické revoluce nebo se stal jejím zajatcem, o tom se však nenašly žádné důkazy.

Podle jiných teorií šlo tvůrci děsivých příběhů především o to, aby upozornil na svá díla vlastním příběhem. Jiní tvrdí, že byl zastřelen samotným vůdcem revoluce nebo při obléhání města v lednu roku 1914. Podle ostatních se vrátil dožít do USA, ovšem skrýval se, aby ho nikdo nenašel. Další tvrzení se domnívá, že dožil v blázinci. Jiní se domnívají, že spáchal sebevraždu, o které se Ambrose se zvláštními hodnotami a zálibami domníval, že je to záslužný čin.

O Biercově zmizení existují dokonce i mnohem bizarnější konspirační teorie. Těžko říct, který tajný agent, detektiv, novinový reportér, režisér či spisovatel byl nejblíž pravdě. Jisté je dodnes pouze to, že jeho tělo ani ostatky se nikdy nenašli. Jeho temná díla však inspirovala nejen čtenáře, ale také další tvůrce. Námět Biercova zmizení byl námětem pro natočení filmů, jako je snímek amerického režiséra Roberta Rodrigueze s názvem Od soumraku do úsvitu 3: Katova dcera z roku 1999 nebo snímek Přistěhovalec z roku 1989 s Gregorym Peckem a Jane Fondovou na námět Carlose Fuentese, který se snaží najít vysvětlení na dotazy ohledně Biercova zmizení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz