Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zvrhlá dozorkyně Maria Mandel: V Osvětimi vraždila za hry orchestru, ten ukazoval na její slabinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Dozorkyně Maria Mandel patřila mezi nejkrutější ženy ve službách nacistů v historii druhé světové války.

Nevídaně krásná a také nelidsky krutá. Taková byla jedna z nacistických dozorkyň v Osvětimi. Marie Mandel měla navíc děsivou slabost pro vážnou hudbu. Během druhé světové války založila orchestr, který používala jako mučicí nástroj…

Článek

Chudá blondýnka s vysokými ambicemi

Maria Mandel se narodila roku 1912 do rodiny rakouského ševce. Protože pocházela z chudé rodiny, na větší životní úspěchy by mohla za normálních okolností rovnou zapomenout. S tím se ale ambiciózní ďábelská blondýnka smířit nehodlala. Když došlo ke spojení Rakouska s Německem, přestěhovala se do Mnichova, aby se přidala do řad nejkrutějších nacistů.

Stala se z ní dozorkyně v koncentračních táborech. Nejprve se podílela na těch nejkrutějších činech v táborech Lichtenburg a Ravensbrück, pro svou vychytralost, nevídanou krutost a lstivost se ale rychle vyšplhala výš. Nacisté ji převeleli do Osvětimi, kde se povahově zhýralá, vzhledově atraktivní Maria navzdory svému nízkému původu stala vrchní dozorkyní.

Bestie

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Dozorkyně Maria Mandel

Maria Mandel, která byla v Osvětimi dva roky, rozhodovala o dalším osudu vězňů. Na jejích bedrech bylo rozhodnutí, kdo půjde do plynu a kdo přežije. A z jejích skutků je patrné, že se tím, že celkem zavraždila půl milionu lidí, nijak zvlášť netrápila. Naopak. Vraždící a trýznivé úkony si údajně vychutnávala za poslechu hudby, kterou si k popravě nevinných vyžádala. Pro počet obětí, které měla na svědomí, se na první pohled nevinně vypadající blondýnce začalo přezdívat Bestie. Aby toho nebylo málo, v jejích šlépějích šlo několik dalších dozorkyň, které se k nevinným lidem vězněných v koncentračních táborech podle jejího vzoru chovaly tím nejodpornějším způsobem.

Slabost pro hudbu podnítila vzniku mučicího orchestru

Zrůdná dozorkyně měla jednu velkou zálibu - vážnou hudbu. Za strašidelných tónů smyčců své vězně s oblibou mučila, kopala k smrti a vraždila. Náhodou se Bestii podařilo dostat do spárů i neteř Gustava Mahlera houslovou virtuosku Almu Rosé, která se jednoho dne dostala do koncentračního tábora v Osvětimi po pokusu o útěk do Švýcarska.

Slabost vrchní nacistky pro vážné skladby se hned projevila. Dozorkyně Almě přikázala společně s dalšími talentovanými hudebnicemi založit orchestr. Alma i její kolegyně z orchestru se díky svému nadání ocitly pod ochranou zvrácené dozorkyně. Nebylo to všem snadné vykoupení. Muzikantské seskupení muselo doprovázet nejen ranní nástupy a příjezd vězeňských transportů do tábora, ale především také nelítostný výběr obětí k popravě a do plynu. Hrát skladby od Griega, Schuberta, Chopina či Beethovena musely členky nedobrovolně vzniklého orchestru také při samotných popravách a mučení nevinných. Většina žen z hudebního tělesa díky tomu pobyt v koncentračním táboře přežila. Sama Mahlerova neteř se však bohužel konce války nedožila. Zemřela v dubnu 1944 za podivných okolností. Předpokládá se, že na otravu jídlem.

Popravě neunikla

Po válce se nacistka Maria Mandel ještě nějakou dobu ukrývala v bavorských horách, a poté v Münzkirchenu, odkud pocházela. Tam ji ovšem vypátrala americká armáda, zatkla a odvedla do Polska. Od soudu v Krakově dostala vražedkyně rozsudek smrti. V roce 1948 byla Mandel oběšena ve věku 36 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz