Hlavní obsah
Knihy a literatura

Na knižní pulty vtrhl český překlad slovenského erotického románu Habibi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Habibi

Poslední dobou se na knižním trhu roztrhl pytel s erotickými knihami, ovšem kvantita ještě neznamená kvalitu. Kniha Habibi se ovšem vymyká, ať už úrovní nebo národností autorky.

Článek

Když do našich knihkupectví vtrhlo Padesát odstínů šedi, bylo to pozdvižení. Přišlo mi, že najednou začali tedy spíše začaly číst úplně všechny. I ty, co se s knihou rozloučily někdy u povinné četby. Zkrátka pochopily, že stránky knih můžou být i lehce pikantní. No a od té doby se strhla doslova lavina podobných erotických knih s temnou zápletkou. Jenže jejich kvalita byla velmi kolísavá. Tedy ne že by odstíny šedi byly nějak kvalitní. To vůbec.

Do psaní podobných dark romancí se pustila i slovenská autorka Baja Dolce, a pokud by se vám nechtělo číst knihy v jazyce našeho východního souseda, na začátku května vyšel její román Habibi v českém překladu. Jeho podtitul zní „Ukážu ti svět bez cenzury“. A opravdu, tato kniha by měla mít na sobě hvězdičku.

Harry je muž dvou tváří, přes den pracuje v nakladatelství a přes noc vede erotický podnik. Cassie je mladá studentka, která chce uspět na literárním poli, a tak hledá inspiraci. Práce na knize je svede dohromady, ale nic není, jak se na první pohled zdá. I Cassie.

Zápletka není příliš originální, ale Baja Dolce jí vylepšila i nadstavbou ohledně problematiky duševního zdraví. Kniha se čte velmi dobře a pikantní scény jsou pořádně žhavé. A o to jde v této literatuře především. Jen s těmi postavami mám poněkud problém se identifikovat. Oba hlavní protagonisté mi přijdou značně nerealističtí a jejich chování je občas nelogické. To platí zvláště pro Cassie. Vztah, který mezi postavami je, je hodně problematický, až toxický. Ovšem vždy jde o to, udělat z bad boye pomocí lásky dobráka, že…

Příběh mi přišel dost překombinovaný. Něco takového se reálně stát prostě nemůže. Na druhou stranu je to taková pohádka pro dospělé ženy. Jen ten princ na bílém koni tady má podobu potetovaného drsňáka. Na knize mě také mrzelo to, že ač je autorka Slovenka, pro svou knihu si vybrala americké prostředí. Je to škoda, vždyť oba mohli žít v Bratislavě. I tam jsou nakladatelství a noční kluby.

Nečekejte od toho nic světoborného, není to na Pulitzerovu cenu, ale jako žhavý román do horkého léta to poslouží znamenitě. A pánové, manželkám a přítelkyním touto knihou uděláte radost. Třeba se dámy nechají inspirovat a radost nakonec budete mít taky.

A pokud se vám kniha bude líbit, tak má ještě i pokračování. Tedy zatím jen ve slovenštině, ale pokud se v u nás bude Habibi prodávat, věřím, že se dočkáme i překladu Candyho.

Za mě 3*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi trochu toho peprnějšího čtení. Nebo pokud se vám líbili Odstíny šedi, tohle je mnohem lepší.

NEČTĚTE TO, POKUD: neuznáváte erotickou literaturu.

Nakladatelství Venupress mi poskytlo e-knihu k recenzi.

DOLCE, Baja. Habibi. Praha: Venupress, 2023. ISBN 978-80-999725-6-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz