Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vtipná a zajímavá historie našeho stravování, taková je Evoluce českého jídla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Evoluce českého jídla

Myslíte si, že tradiční česká kuchyně je těžká a tučná? Založená hlavně na mase a mouce s minimem zeleniny? V historii to tak vůbec nebylo. O tom vás přesvědčí kniha Christiana Szabo Evoluce českého jídla.

Článek

Posledních několik let se do popředí našeho zájmu konečně opět dostává dobré a kvalitní jídlo. Roztrhl se pytel s kuchařskými show, netradičními kuchařkami, zájezdy za jídlem či kurzy vaření. A je to dobře. Protože česká kuchyně není jen svíčková se šesti či kachna se zelím, tedy obědy, po kterých budete potřebovat čtrnáctidenní odtučňovací kůru.

V minulosti byla rozmanitá, založená na lokálních surovinách, bylinkách, houbách, rybách či třeba luštěninách. O její bohaté historii sahající tisíce let do minulosti se přesvědčíte v publikaci Evoluce českého jídla, kterou napsal propagátor české gastronomie Christian Szabo. Kniha provede historií od počátku zpracování jídla na našem území až do současnosti. Na pomoc si bere rozmanité historické prameny, které se zmínkami o jídle jen hemžily. Vždyť jídlo je od počátku věků, kromě nutnosti k přežití, i potěšení.

Vtipnou a poučnou formou se čtenář dozví, co bylo první lidmi upravené jídlo, jak vypadal původní recept na šípkovou omáčku, kdo může za to, že svíčkovou považujeme za klasiku všech klasik či že brambory, které tvoří základ řady tradičních českých jídel, se na jídelníčku našich prapraprababiček objevují jen asi 200 let. Pro mě osobně bylo velkým překvapením, že za snížení rozmanitosti českého kulinářského umění může až éra komunismu. Teprve ta vytvořila nezdravou kuchyni, které vládne tlusté maso a UHO (univerzální hnědá omáčka). Je veliké štěstí, že se naše kulinářské umění opět vrací ke svým rozmanitým kořenům.

Pokud vás zajímá, jak pestrá strava našich předků v minulosti byla, co vše mohlo tvořit jejich jídelníček a kdy asi se které pokrmy poprvé objevily na talířích Čechů, bude tato kniha to pravé pro vás. Obsahuje celou řadu vtipných a zajímavých faktů, kterými nejen že si rozšíříte své znalosti, ale oslníte kdejakou společnost. Je to populárně-naučná literatura, která nejde moc do hloubky, spíš čtenáře lehce stravitelnou formou seznamuje s danou problematikou. To ovšem čtenář laik ocení a odborník sáhne po jiné publikaci.

Kniha obsahuje i celou řadu dobových receptů přesně tak, jak byly zapsány. Takže si je každý může zkusit doma sám uvařit. Evoluci českého jídla rozhodně doporučuji. Třeba jako případný dárek místo klasické kuchařky.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi jídlo, recepty, českou historii a zajímavá a vtipná fakta.

NEČTĚTE TO, POKUD: nejste na naučnou literaturu nebo pokud potřebujete odborné informace více do hloubky.

Děkuji nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi.

SZABO, Christian. Evoluce českého jídla. Praha: Argo, 2024. ISBN 978-80-257-4443-7.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz