Hlavní obsah

Cestování na vlastní pěst nemusí být až tak strašidelném, jak se zdá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The Art of Travelling

Jak cestovat bez cestovky? Co všechno si potřebuju ujasnit?

Článek

Cestování na vlastní pěst nemusí být až tak strašidelné, jak se zdá. Musíte si jen srovnat pár základních bodů.

  1. Kam přesně chcete vyrazit?
  2. Jak dlouho tam chcete být?
  3. Kde se chcete ubytovat?
  4. Co na tom místě chcete dělat?
  5. Přesun z místa A na místo B.
  6. Hlídat si časy příletů a odletů.

Kam přesně chcete vycestovat?

Toto je úplně ten nejslavnější bod celého tohoto článku. Ujasnit si místo, na které se poprvé vydáte sami bez cestovní kanceláře.

Na poprvé bych volila spíše „menší“ města jako Miláno, Barcelonu, Benátky.. Je to samozřejmě na Vás!

V moment, kdy máte ujasněno kam chcete vyrazit následuje výběr a koupě letenek.

Nejvíce používám Google letenky nebo Azair.com

Tyto dvě stránky jsou naprogramovány tak, že vám najdou nejlevnější leteckou společnost do dané země.

*Lze je využít i když nevíte kam chcete letět ale máte volné datum, najdou vám nejlevnější destinace v daném datu, které potřebujete.

KOUPI LETENEK PROVÁDÍM POUZE U OFICIÁLNÍCH LETECKÝCH SPOLEČNOSTÍ! NIKDY U PŘEKUPNÍKŮ JAKO JSOU - KIWI.COM, PELIKÁN.CZ…

Vyhnete se tak řešení nepříjemných situací v případě zpoždění nebo zrušení letu. Tito prodejci jsou 3 strana a vždy se budou snažit co nejvíce distancovat od problému.

Dalším důležitým bodem je ujasnit si délku pobytu. Výhoda létání bez cestovní kanceláře je, že nejste závislí na vypsaném termínu ale máte tzv. volnou ruku. Doporučuji si před návštěvou zjistit časovou náročnost měst, ať se Vám nestane, že například po 2 dnech budete mít vše objevené ale zůstáváme zde další 3 dny.

Například u Milána se doporučují 2 maximálně 3 dny, projdete si úplně všechny památky a poté se již budete ve městě nudit. Je tedy dobré naplánovat si další rozhraní jako například výlet na Lake Como, návštěvu muzea Alfa Romeo nebo úplný přesun vlakem do jiného italského města.

Další důležitý bod je rozhodně ubytování.

Pokud cestujete jako aktivní pár, berte v potaz, že na ubytování si půjdete odpočinout nebo se jen přes noc vyspat, jinak budete bloudit uličkami města. Ubytování sháníme podle cen, občas přes booking, občas přes airbnb.

U airbnb se není čeho bát. Jak to celé funguje a na co si dát pozor bych případně vysvětlila v dalším článku, pokud by o to byl zájem.

Pokud pojedete do hlavního města, je za mě důležité vybrat si ubytování ve vzdálenosti kterou víte, že dojdete nebo dojedete metrem/autobusem. Pokud strávíte denně x hodin cesty tam a zpět, po pár dnech Vás to začne štvát.

Booking je klasika, líbí se mi u něj, že má bonusy pro stálé zákazníky. Po pár zaplacených ubytováních získáváte slevu na další ubytování a pravidelně zasílá e-maily s 10% slevou v podobě vrácení 10% z ceny předchozího ubytování (ta lze využít rok od vrácení částky do booking peněženky).

Přesuneme se k bodu a co vlastně budeme na dovolené dělat?

Jedete se spíše válet u moře nebo opalovat u bazénu? V tom případě je to úplně nejjednodušší. Pokud ovšem chcete i projet nějakou část města/země, je třeba dopředu si zjistit místní jízdní řády ať poté nejste překvapení. Ve spousty zemích fungují uber a wolt, bývají většinou levnější než jejich taxi. Nebo si případně půjčíte auto.

Půjčení auta v zahraničí.

Vždy si udělejte dopředu průzkum trhu, přečtěte si recenze. Ve spousty zemích chtějí kreditní kartu, takže je na Vás zda si kreditku zařídíte nebo seženete půjčení bez ní.

Auta lze půjčit i od lidí žijících na daném místě, jsou na to facebookové skupiny.

Na cestování bez cestovní kanceláře je nejdůležitější pohlídat si odlety a přílety! Občas se stane, že let může být posunutý nebo dokonce zrušený. Vy jako cestující si také zarizujete check-in v letadle, který se otevírá (podle toho jaké máte koupené letenky) od měsíce až po týden před dovolenou, zde potvrzujete, že poletíte a mají s Vašimi sedadli počítat, lze jej udělat i na letišti ale bývá zpoplatněn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz