Hlavní obsah

Kdy je na čase změnit práci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Art of Travelling

Čím dál víc mladých lidí si drží práci, ve které nejsou spokojení, protože mají pocit, že nejsou dost dobří v tom, co dělají.

Článek

Stále větší procento mladých lidí zůstává na pracovních místech, které by nejradši opustili. Proč je tomu tak? Myšlenka nedostatku pracovních míst? Myšlenka toho, že si po podání výpovědi, nenajdete nové místo?

Ano, toto jsou jedny z největších strašáků. Důvody mohou být i interní. Některé firmy používají na zaměstnance podvědomé taktiky. Občasné pronesení věty, že jsou nahraditelní, že takových jako jsou oni, je před dveřmi firmy spousty, je jedna z bizarních, ale fungujících taktik, které se začínají čím dál více vyskytovat ve velkých výdělečných firmách. Nejlépe se totiž udržují zaměstnanci, kteří si myslí, že na nemají navíc.

Z takového zaměstnání rychle pryč! Zaměstnavatel by vás měl motivovat v tom být lepší a mít v práci lepší výsledky. Pokud je to opačně a nejste v práci spokojení. Změňte ji dokud můžete.

Ne nadarmo se říká, že na mladé kolena by se mělo vyzkoušet nejvíce věcí. Pokud již teď pociťujete nespokojenost, je malá šance, že se něco v budoucnu změní k lepšímu.

Jak poznám, že jsem v práci nespokojený?

Pokud se vám stává, že se často přichytíte s myšlenkou, jaké by to bylo, kdybych pracoval jinde? Nebo jste zasnění do představy, že Vám konečně někdo po 3 letech Vaši práci pochválí.. V práci se cítíte nemotivovaní, neangažovaní nebo nenaplnění, a i když se snažíte svou pracovní situaci zlepšit, stále narážíte na překážky, které si už nosíte v hlavě každý den s sebou.

Mezi další příznaky patří pocit nedocenění nebo vysoká míra stresu, která může vést až k vyhoření, toto je nejhorší situace, která může nastat. Pokud vnímáte příznaky vyhoření, musíte začít rychle jednat.

Vyhoření je stav fyzického, emocionálního a duševního vyčerpání způsobený dlouhodobým působením stresu na pracovišti. Příznaky vyhoření mohou zahrnovat pocit fyzického i emocionálního vyčerpání, problémy se spánkem nebo soustředěním, negativní postoj k práci, pocit nemotivovanosti, neangažovanosti a neproduktivity, fyzické příznaky, jako jsou bolesti hlavy, žaludku nebo jiné nemoci, a potíže se zvládáním pracovních a osobních povinností. Pokud se vyhoření neléčí, může vést k dlouhodobým zdravotním problémům a negativně ovlivnit osobní i profesní život.

Chcete-li zjistit, zda jste v práci opravdu nešťastní, měli byste si položit pár základních otázek, jako například:

Jsem v práci neustále ve stresu, úzkostný nebo podrážděný?

Mám pocit, že si mě za mou práci nikdo neváží nebo neocení?

Je moje pracovní zátěž příliš velká nebo naopak příliš malá bez prostoru pro růst?

Cítím se při své práci znuděný nebo bez výzev?

Mám pocit, že nic nezměním nebo nepřispěji k něčemu smysluplnému?

Jsou mé hodnoty v souladu s hodnotami společnosti?

Jsem spokojen/a se svým platem a benefity?

Nejlepší doba pro změnu zaměstnání je, když máte pocit, že na stávající pozici již nerostete, neučíte se a nedosahujete svých osobních a profesních cílů. Neexistuje žádný konkrétní věk, kdy by k tomu mělo dojít, protože se to u každého jednotlivce liší v závislosti na jeho profesní dráze a životních okolnostech.

Je však důležité mít na paměti, že příliš častá změna zaměstnání může negativně ovlivnit vaši kariérní dráhu, proto je důležité před rozhodnutím zvážit všechna pro a proti.

Nic by Vám ovšem nemělo bránit v tom, abyste byly v práci šťastní. Přeci jen tam trávíte minimálně 8 hodin denně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz