Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tito lidé zastávají nejvyšší posty v Evropskou unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Evropská unie je rozsáhlé společenství se složitou strukturou vedení. Proto připadá některým občanům vzdálená a plně jí nerozumí. Mezi hlavní rozhodující orgány patří parlament, komise a Rada EU.

Článek

Evropskou unii tvoří 27 států. Každý z nich si v tomto společenství udržuje vlastní suverenitu a zároveň musí respektovat pravidla unie. Na řízení této skupiny jsou potřeba silné osobnosti. Mezi ty nejhlavnější patří předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová.

Ursula von der Leyenová

Narodila se 8. řijna 1958 v Belgii, ale následně se s rodinou přestěhovala do Německa. Její otec byl úředníkem Evropského společenství a po přestěhování do Německa vstoupil do politiky. Vrcholem jeho politické kariéry byl post předsedy zemské vlády Dolního Saska.

Studovala několik vysokých škol. Nejprve vystudovala ekonomiku v Londýně a následně lékařství se zaměřením na gynekologii. Ještě během studií v roce 1986 si vzala za manžela člena šlechtického rodu Heika von der Leyena. S ním má celkem 7 dětí a část 90. let strávila v domácnosti. Následně vstoupila do politiky v Dolním Sasku po vzoru svého otce. Vypracovala se až na funkci ministryně ve vládě Angely Merkelové, ve které setrvala po celou dobu její vlády. Postupně řídila ministerstvo pro rodinu, sociální práce a obrany.

Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 byla zvolena do pozice předsedkyně Evropské komise. Její funkční období je až do dalších voleb v roce 2024. Každý zastávající tuto funkci musí být navržený Evropskou radou a následně potvrzen většinou evropských poslanců.

Charles Michel

Narodil se v Belgii roku 1975. Jeho osobnost formovalo vyprávění jeho příbuzných o hrůzách 2. světové války. Dodnes tvrdí, že si uvědomuje, že mír a stabilita není samozřejmosti a musí se postupně budovat.

Vystudoval práva na belgické univerzitě. Během školy odcestoval na studijní pobyt do Amsterodamu, kde se spřátelil s řadou studentů z celé Evropy. Po studiu začal v Bruselu pracovat jako advokát.

Od mládí se zajímal o politiku a po vystudování kandidoval do parlamentu. Byl důležitým členem politické strany Reformní Hnutí, kde zastával mezi lety. 2011 až 2014 post předsedy. Byl starostou ve městě Wavre a působil i na několika ministerských postech jako ministr vnitra a následně jako ministr rozvoje spolupráce. V roce 2014 se dostal až na pozici předsedy vlády. Jeho vláda byla poznamenána dvěmi teroristickými útoky v Belgii.

V roce 2019 byl zvolen za předsedu Evropské rady. Tomuto postu se často říká prezident Evropy. Zavázal se, že bude respektovat rozmanitost jednotlivých zemí a chce mít Evropu postavenou na svobodě, solidaritě a respektu. Následně byl zvolen znovu a jeho mandát vyprší v roce 2024.

Roberta Metsolová

Tato politička pochází z Malty, kde se narodila v roce 1979. Na maltské univerzitě vystudovala právo. Zaměřovala se hlavně na to evropské a politické.

Zájem o politiku u ní probudilo maltské referendum o vstupu do EU. Ještě během studia založila několik pravicově a národně orientovaných subjektů. Díky nim se v roce 2002 stala viceprezidentkou Konvencie mládeže o budoucnosti Evropy. Ve 25 letech poprvé kandidovala do Evropského parlamentu, ovšem neúspěšně. Následně působila jako atašé pro právní zastoupení Malty při EU.

Poprvé byla za Maltu zvolená do Evropského parlamentu v roce 2013. Tento post jí zůstal až do současnosti. Zároveň byla v roce 2022 zvolena Evropským parlamentem do funkce předsedkyně této organizace. Její funkční období končí Evropskými volbami v roce 2024.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz