Hlavní obsah
Knihy a literatura

Bestsellerový Karika předkládá zlo, které je i nad síly komunistické StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Králíček

Zima 1963. Do města v liptovských horách přijíždí zkušený důstojník Státní bezpečnosti, aby dohlížel na vyšetřování bestiálního zločinu. Rychle však zjistí, že pachatelem není člověk, ale nesmírně vynalézavý a zlomyslný fenomén.

Esenbáci, ztracené děti, estébák závislý na rohypnolu, mučící techniky StB a samá krev. Vše v okolí Tribeče, Čebratě a Ružomberku v tuhých mrazech 60. let 20. století. Při čtení člověku až mrazí…

Článek

Jako už tradičně se děj na sklonku loňského roku v Česku vydaného nejnovějšího románu Jozefa Kariky Hlubina odehrává v jeho milovaném Ružomberku. Právě tam vyšle vyšetřit nebezpečně se rýsující případ nadřízený z Bratislavy majora Gavendu. Důstojník StB si s sebou ještě z války a své partyzánské minulosti přináší své splíny a boje sama se sebou. Když pak zjistí o případu více podrobností, začnou se dít věci…

Jejich skutečná podstata je mimo lidské možnosti chápání a schopnosti jim čelit. A když se k tomu ještě přidá parta dalších estébáků, kteří si neberou servítky, dojde ke srážce. Ke strážce nelidských aparátčíků bratislavské StB (kteří se v mučení a jeho technikách doslova vyžívají), poradců z Moskvy a nelidského, respektive nadlidského zla. Čili zlo se potká se zlem.

Vícežánrový román

Dle oficiální anotace jde o „mistrovský mix kriminálního thrilleru, kosmického hororu a historického románu zasazený do dusné atmosféry Československa šedesátých let“. Hlubina je za mě skutečně asi nejvíce vícežánrovým románem z pera tohoto autora, který sám před lety řekl, že je pro něj žánr „jen převládající emoce v díle a marketingová nálepka“. Hlubina v sobě má opravdu rysy mysteriózního thrilleru, hororu, stejně jako krimi thrilleru s historickým nádechem. Je tedy napsaná žánrem Karika (tento terminus technicus jsem si vypůjčil z mého rozhovoru s Jozefem Karikou, který jsem nedávno vedl).

Základ je postaven de facto na románu Strach (motiv ztracených dětí), při Gavendových partyzánských splínech z války si pak čtenář může jistě vybavit pro změnu Karikův román Na smrt. A Hlubina tak svým způsobem jako by právě všechny tyto motivy pospojovala a přidala ještě mnohem více fantaskna, krutosti, utrpení, morbidnosti, krve, ale rovněž i trochu té fyziky…

Jozef Karika čtenářům představil knihu více světů, více pokušení, knihu plnou zrady a nevyřešených splínů z minulosti hlavního hrdiny. Člověka, který se původně neštítil ani těch nejhrozivějších činů komunistické Státní bezpečnosti, na nichž se jako dobře fungující stroj bez problémů léta podílel, který však jako by prozřel a zlovůli se chtěl vzepřít…

Suma sumárum

Kniha za mě velmi solidní, rozdělil bych ji na části dvě ku dvěma. Skvělý krimi thriller s částmi vesměs ryze fantaskními. V obojím, jak stálí čtenáři Jozefa Kariky jistě vědí, tento mladý slovenský bestsellerový autor zajisté vyniká. Karikovy knihy na někoho mohou působit značně depresivně, úzkostně, jeho um dostat se čtenáři pod kůži a vzbudit jeho největší strachy se ostatně projevuje právě i v Hlubině. Stejné je to i s motivy kruhu, spirály a nevyrovnanosti a splínů hlavních hrdinů Karikových románů, což je vše opět dodrženo i v případě Hlubiny.

Foto: Argo

Hlubina Jozefa Kariky

Na exkurs do Ružomberku 60. let minulého století pozval své čtenáře v románu Hlubina slovenský spisovatel Jozef Karika. Kniha ve vázané vazbě s přebalem má celkem 392 stran. Vydalo ji nakladatelství Argo v roce 2023, a to jako vydání první. Ze slovenského originálu Hlbina, vydaného roku 2023 nakladatelstvím Ikar v Bratislavě, přeložil do češtiny Jiří Popiolek. Obálku si s použitím fotografie Gabriely Antošové vzal na svá bedra Neil Johnston. Graficky upravil a sazbu provedl Pavel Růt. Knihu Hlubina Jozefa Kariky mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz