Hlavní obsah
Lidé a společnost

Norbert Lichý exceluje. Smrt je mým řemeslem. Děkuji, mistře!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Králíček

V historii vyšly tisíce výborných knih. Ale i z vynikající knihy se dá „vyždímat“ ještě mnohem více. Něco podobného dokázal herec Norbert Lichý. Občas nedoceněný, ale přitom pan Herec s velkým „H“.

Článek

Mnohdy jeho jméno některým lidem nic neřekne, byť jej znají z televizní obrazovky, z prken, které znamenají svět, z audioknih či dabingu. Jde přitom o jednoho z nejlepších současných herců, interpretů a dabérů. „Bertík“ to dokazoval nejen svým hraním „audiovizuálním“, ale i svými interpretačními výkony, kdy je „jen“ slyšet.

Tento svérázný Ostravan dokázal zahrát leccos, ať už jde o drama, komedii… Žádný žánr pro něj nebyl cizí (omlouvám se, pokud jste se nějakému žánru vyhýbal, mistře), což dokazoval svým uměním. A podobné to bylo i v případě, že se pustil do četby v rámci načtení audioknihy.

Zpověď nacisty

Příkladem je audikniha Smrt je mým řemeslem. Děj románu, který Robert Merle napsal v roce 1952, se odehrává v letech 1913 až 1945. Jde o sugestivní zpověď Rudolfa Langa, inspirovanou skutečnou postavou válečného zločince Rudolfa Hösse, který během svého působení v koncentračních táborech dohlížel na smrt nespočtu lidí.

Na jedné straně šlo o milujícího otce a manžela, na straně druhé o symbol zla pro miliony lidí. O muže, který postupně ztratil víru v Boha, ale našel víru novou - v Německo. A právě tuto proměnu „obyčejného“ člověka ve zvráceného jedince a zrůdu odpovědnou za vraždění v koncentračním táboře Osvětim, zachycuje román a čtená audiokniha Smrt je mým řemeslem.

Do samotného děje této audionahrávky se více pouštět nechci a nebudu. To už je na každém posluchači jako takovém… :-)

Servíruje Norbert Lichý

Režisérského „kormidla“ audionahrávky románu Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem se ujal Tomáš Soldán, doprovodnou hudbu si vzal na svá bedra Lukáš Bury a mistrem zvuku je Ivo Martiník. Celou audioknihu načetl stylem sobě vlastním vynikající ostravský herec a patron Norbert Lichý.

Při své četbě audioknihy románu Roberta Merleho Smrt je mým řemeslem Norbert Lichý dokazuje, že byl, je a vždy bude naprosto jedinečný nejen herec, ale rovněž interpret. Zatímco řada lidí jej bere jako herce, který těží především ze své charakteristické rozložitější postavy, Norbert Lichý dokazoval nejen na televizních obrazovkách či plátnech kin a na prknech, které znamenají svět, že je naprosto fantastický.

Norbert Lichý svým výkonem při čtení této audioknihy opět potvrdil, že hrál vždy ze svého nitra, že byl pan herec a pan interpret. Norbert Lichý prostě nezklamal. Skvělý přednes, umně kladl důraz na dramatizaci i dramatičnost děje. Nejde jen o změny intonace dle jednotlivých situací, ale měnil hlasy podle osob, rozlišoval mezi dialogy a vyprávěním, četl svou intonací mezi řádky…

Pan herec a interpret

Norbert Lichý čte plynule, nejde o žádné „rychločtení“ či naopak o nějaký „kodrcálek“, využívá i možnosti pomlk. Vše dokresluje decentní hudba a zvuky, které jsou zvoleny tak, že samotný děj audioknihy Smrt je mým řemeslem vůbec neruší.

„Je v ní (v knize Smrt je mým řemeslem) hrozně moc. Je v ní vlastně to, jak může spartánská výchova pokřivit člověka, jak se lidi vůbec všeobecně chovají ve válce. Někdy úplně nepochopitelně,“ tvrdil Norbert Lichý.

Co vše si sám mistr slova Norbert Lichý o knize Smrt je mým řemeslem a práci na její audioverzi myslel, si můžete poslechnout ZDE.

1934

V červnu jsem obdržel rozkaz, abych se odebral se svou eskadronou do S. a zúčastnil se tu přehlídky jízdy SS. Defilovali jsme ulicemi vyzdobenými prapory s hákovými kříži, podle plánu, ve skvělém pořádku a za příkladného nadšení obyvatelstva. Himmler si nás velmi podrobně prohlédl a potom pronesl projev, který ve mně zanechal hluboký dojem.

Po pravdě řečeno, myšlenky, které rozvíjel, mi byly, jako ostatně každému příslušníku SS, již dávno dobře známy. Ale slyšet je při této slavnostní příležitosti z úst samotného Reichsführera mi připadalo jako jasné potvrzení jejich správnosti.

(Z audioknihy Smrt je mým řemeslem)

Foto: Vydavatelství Audiotéka

Smrt je mým řemeslem

Autorem románu Smrt je mým řemeslem, je francouzský romanopisec, dramatik, literární historik, překladatel a profesor anglické a americké literatury Robert Merle (1908-2004). Jako spisovatel se zaměřoval především na romány s válečnou tematikou, politické i satirické knihy či utopie. Řada z nich - například Víkend na Zuydcoote (s Jean-Paulem Belmondem), Malevil, Až delfín promluví - se posléze stala předlohou k filmům.

Interpretem audioknihy Smrt je mým řemeslem je herec Norbert Lichý (29. prosince 1964 Ostrava – 16. ledna 2024 Ostrava). Na divadelních prknech se tento ostravský herec začal objevovat už v dětství. Profese ho zavedla nejprve do Městského divadla v Šumperku, poté do Divadla loutek v Ostravě. Od roku 1987 exceloval v Divadle Petra Bezruče, kde hrál výrazné charaktery. V hlavní roli ho mohli diváci vidět například v Lakomci, Rozmarném létu nebo Spalovači mrtvol, za ztvárnění Mendela Singera ve hře Job byl oceněný Cenou Thálie. Ve volném čase skládal hudbu, namlouval dokumenty, rozhlasové hry a audioknihy, hrál v televizních seriálech…

Když mistra čte mistr

Nahrávka Smrt je mým řemeslem vyšla v dubnu 2017 v rámci edice Mistři slova. V rámci ní každý měsíc vychází nové příběhy v jedinečném podání mistrů mluveného slova. Ti namlouvají své oblíbené knihy a významná literární díla, která je oslovila, ovlivnila a k nimž se třeba i rádi vracejí.

Románová předloha audioknihy Smrt je mým řemeslem vyšla poprvé ve francouzském originále v roce 1952 pod názvem La mort est mon métier. Překlad si vzal na svá bedra A. J. Liehm.

Audiokniha Smrt je mým řemeslem má celkem 44 kapitol. Jde o audioknihu kompletní, nezkrácenou. Nahrávku vydala v roce 2017 Audiotéka. Celkový čas mp3 nahrávky ke stažení je 11 hodin a 13 minut. Audioknihu Smrt je mým řemeslem - skvěle načtenou hercem Norbertem Lichým - mi k recenzi poskytla Audiotéka, za což děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz