Hlavní obsah
Knihy a literatura

Komtur: Starou Prahu ovládly party podfukářů. Ale sympatických

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Králíček

Nejen čeští čtenáři milují historii a konspirační teorie. Celosvětově tuto tematiku beletristické literatury proslavil svými knihami například Dan Brown. Proč ale chodit tak daleko, když podobného autora máme „za humny“?

Článek

Dobrodružná mysteriózní detektivka ze staré a ještě starší Prahy. Tak zní oficiální „podtitul“ beletristické prvotiny Petra S. Pixyho Komtur. Předpokládám, že jde o narážku na časové osy, s nimiž se napříč knihou čtenář setkává. Tedy tou hlavní, kterou je současnost hlavních hrdinů, tj. závěr 19. století, ale rovněž doby předchozí, na kterých je stavěno, tj. například 14. století či věk 16. či 17. Čtenář tak „v jednom balení“ může nahlédnout hned do několika různých období, čímž celý příběh získává na pikantnosti a dobrodružství.

Čtenář, pokud se přehoupne i přes relativně hodně pozvolný rozjezd, možná až příliš popisu a podobně, nebude rozhodně litovat, že po knize sáhl a že vytrval v jejím čtení. Nota bene, pokud je fanouškem historie, konspiračních teorií, příběhů alá slavný Podraz, a navíc třeba i s výhodami známého prostředí…

Historie ze Zemí Koruny české

Kombinace skutečných událostí a postav české historie, případně historie Zemí Koruny české či v celoevropském kontextu a postav a událostí fiktivních, které autor postavil na zajímavě vykonstruovaných konspiračních teorií, je čtenáři dávkována místy pozvolněji, jindy hutněji, ale přitom vše tak zajímavě a dobrodružně, že čtenáře autor udržuje v přirozeném napětí. Kdo by tak očekával nějaké „fantasmagorie postavené zcela na vodě“, zcela se plete.

Příjemně dávkován je i popis staré Prahy, jejího života a reálií. Celkově jde o pro mě o poměrně velké překvapení, nota bene při vědomí, že jde o autorovu beletristickou prvotinu.

Lehce o knize (Argo):

Praha 1878. Banda podvodníků se chystá k loupeži století, přitom se zapletou do velkolepého spiknutí. Když na sebe narazí dvě podvodnické party, můžou se buď navzájem podfouknout, nebo spojit své síly k velkolepé akci. V kvetoucí Praze roku 1878 se dvěma partičkám povede obojí najednou. Klára je okouzlující mladá dáma vychovaná uličkami starého židovského města, bohémský Šimon vyrostl u cirkusu. Oba skvělí herci, mistři převleků, a hlavně talentovaní podfukáři. Po jednom ze svých báječných podvodů se seznámí s Edou a Michalem, kteří jsou v branži už staří pardálové a podvodnická extratřída. Právě hledají společníky na náročnou a neobvyklou zakázku od tajemného klienta z nejvyšších kruhů. Během odvážného plánu na zmocnění se části korunovačních klenotů se před nimi odkrývají další záhady a mysteria vedoucí mnoho staletí zpátky. Dostanou se na stopu největšího zlatého pokladu, který tato země kdy ukrývala, odhalí dvojí životy velkých postav naší historie – a nakonec i něco ještě mnohem většího. A jim samotným při tom půjde o život.

Nejen četba, ale už i poslech

Napínavý příběh jak z dílny bestsellerového Dana Browna. I tak by se dalo hovořit o knize Petra S. Pixyho Komtur. Rozdíly hledejme snad jen v místě a hlavních i vedlejších časových osách a samozřejmě v autorovi samotném.

Nutno podotknout, že když knihu v roce 2022 nakladatelství Argo vydalo, říkal jsem si, že by jí slušelo i zpracování audioknižní a třeba i filmové, případně na prknech, která znamenají svět. A ejhle, první možnost je na světě. S audioknihou přispěchalo letos Tympanum.

A za mě se povedlo. Jde o příjemně strávených 16 hodin a 23 minut poslechu. A není to jen o příběhu samotném. Jedním z nejdůležitějších aspektů, které dělají opravdu povedenou audioknihu, je výběr jejího interpreta.

Marek Holý - sázka na jistou

Tympanum vsadilo na herce Marka Holého. A byla to sázka s jistotou, protože Holý se své role zhostil opravdu famózně. „Sametový“ hlas, správné dávkování, dikce a cit pro děj. Když k tomu přidáme nenásilný a příjemný hudební podkres mezi kapitolami - to vše pohromadě spolu dělá ruku v ruce skutečně povedenou audioknihu Komtur.

Autor celý příběh podává zajímavým stylem, užívá i latiny, díky příběhu se čtenář dočítá leccos i z historie náboženských, a to nejen z křesťanství, ale i z dob husitských, o jezuitech či templářích atd. Chronologická stavba je ozvláštněna mnoha intermezzy, s jejichž pomocí se čtenář dozvídá nejrůznější části mozaiky celého jádra příběhu.

Postupně se čtenáři či posluchači zajisté stanou sympatičtí i všichni hlavní hrdinové, někteří více, jiní třeba méně, ale obecně lze říci, že parta kolem klikaře Edy, Myšáka, Kláry či Šimona je poměrně hodně zajímavým uskupením, které nás většinou knihy společně provází.

Petr S. Pixy

Petr S. Pixy, občanským jménem Petr Staníček (*1968), studoval matematiku, ale místo ní se věnuje designu a programování. Pod přezdívkou Pixy psal jeden z prvních blogů u nás, publikoval sloupky na Lupě a Respektu a vydal několik odborných knih. Román Komtur je jeho beletristickou prvotinou. Miluje český jazyk a klasické básnické formy, sepsal sbírku persifláží říkanky „Skákal pes“ ve stylu známých básníků a pro radost si překládá jazykové hříčky z angličtiny a němčiny. Původem z jižní Moravy – po otci brněnské plotňák a slovácký šohaj po mamce – ale školní léta strávil v západních Sudetech a mládí uprostřed, v revoluční Praze. Dva dlouhé odskoky do Ostravy, včetně fárání kilometr pod zem, zanechaly na jeho duši nesmazatelné šmouhy. S chutí prchnul za hranice velkoměst do Kladna a nakonec až za něj, na okraj křivoklátských lesů.

Závěrem

Nahrávka vznikla podle knihy Petra S. Pixy Komtur, vydané nakladatelstvím Argo v roce 2022. Čte Marek Holý. Režie, zvuk Nikolaj Ivaskiv. Technická redakce Jaroslav Janda. Vyrobilo studio Soundguru. Cover art © Pavel Růt. Úprava obalu pro CD Natalie Oweyssi. Odpovědný redaktor Vojtěch Machálek. Vydalo Tympanum, s. r. o., 2024.

Samotná knižní předloha čítá celkem 432 stran. Je rozložena do několika podčástí, prologem počínaje, dále má dvě stěžejní části (akty), celkem tři intermezza, epilog a - řekněme - něco jako závěrečný dovětek na dokreslení celého příběhu. U každé kapitoly se čtenář dozvídá, kde a kde se daný děj odehrává. Na úvod a na závěr je celá kniha doplněna i o neméně důležité části mapy staré Prahy.

Grafickou úpravu, obálku a sazbu „má na svědomí“ Pavel Růt. Vázanou knihu s přebalem vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2022, a to jako vydání první.

Za mě tedy nelze hodnotit jinak, než že jde o velmi zdařilou autorovu prvotinu na poli beletristickém. A byť má třeba pomalejší rozjezd, ve finále je to dle mého celé knize jen a jen ku prospěchu. Komtura tak vřele doporučuji nejen čtenářům a posluchačům, kteří mají rádi historii a historické detektivky, ale i těm ostatním.

Audioknihu mi k recenzi poskytla Audiotéka, knihu nakladatelství Argo. Oběma velmi děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz