Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vývrat je svižná severská detektivka. Stala se i švédskou krimi roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Králíček

Svižná s napínavou a velmi dobře do nejjemnějších detailů propracovanou zápletkou, která čtenáře zcela pohltí. Tak by se dala shrnout detektivka uznávané švédské spisovatelky Tove Alsterdal s názvem Vývrat.

Článek

Knihu Vývrat švédské renomované autorky krimi Tove Alsterdal jsem začínal číst se standardním, či spíše skeptickým očekáváním. A jak jsem se mýlil! Vývrat je za mě jedna z nejlepších detektivek, které jsem četl. A že jich už bylo.

Až nečekaně komplexní detektivka

Neustálé napětí, které autorka výtečně dávkuje, prokládá jej na první signální možná i méně zajímavými minipasážemi, geografickými popisy, rodinnými problémy hlavní hrdinky a dalšími více či méně podstatnými souvislostmi, do sebe naprosto skvěle zapadá, jako kdybyste skládali - ústy mých dětí - megastavbu z minikostiček lega, z které vám vznikne něco naprosto výjimečného a skvostného.

Kniha Vývrat je skutečně povedený detektivní příběh, který v sobě skrývá nejen detektivku jako takovou. Zároveň čtenář čte mezi řádky i určitou kritiku či pozastavení nad nejrůznějšími vyšetřovacími metodami a postupy, kdy se i sama vyšetřovatelka nestačí divit nad tím, jak před 23 lety byla vyšetřování, a to především mladistvých, mnohdy vedena, jaké důkazy stačily k tomu, aby někdo dostal „flastr a nálepku“ kriminálník či vrah.

Jde tak za mě o až nečekaně komplexní a skvěle napsanou detektivku, výborné dávkování směrem k čtenáři, napínavou a mistrně vystavenou, a to doslova mnohonásobně - zápletku. Čtenář tak může mít častěji během knihy pocit, že už ví, kam se vyšetřování bude ubírat dále, kam povede, jak to bude s pachatelem či pachateli, ale ve finále švédská spisovatelka Tove Alsterdal neustále přichází s celistvě méně čekaným a jen zčásti předvídatelným vývojem.

Rizika sociálních sítí

Tove Alsterdal a její detektivní thriller Vývrat ve čtenáři zanechá po přečtení bezesporu důvody k zamyšlení nad legislativou, vyšetřovacími metodami, nad otázkou viny, obětování se, způsobem života ve městech i na vesnicích, nad vztahy v rodině, stejně jako nad důležitostí, fascinací a uvědomění si rizik a úskalí sociálních sítí, včetně provokací, byť třeba zdánlivě nevinných právě prostřednictvím sociálních sítí.

Lehce o knize (ARGO):

Olof Hagström projíždí krajem svého dětství, idylickou krajinou modrých hor a řek na severu Švédska. Z náhlého popudu se zastaví v rodném městečku, poprvé po dvaceti letech. V rodném domě, kde nebyl od té doby, co jej ve čtrnácti letech odsoudili za těžký zločin a zavřeli do výchovného zařízení. Od setkání s otcem si moc neslibuje, ale dopadne to ještě hůř, než si představoval: najde jej v koupelně mrtvého.

Vyšetřování se ujímá policistka Eira Sjödinová, která se do rodného Adalenu také vrátila teprve nedávno, aby pečovala o matku, u které se začala rozvíjet demence. Olofův mladický zločin si dobře pamatuje, i když byla tenkrát ještě malá. Zavraždil Olof otce? Eira začne rozplétat nitky zločinu, brzy se však ukáže, že možná ne jednoho.

Příběh inspirovaný skutečnými případy a policejními postupy řeší otázky vyšetřovacích metod, viny a paměti, především jde však o mistrovsky napsanou napínavou detektivku.

Foto: Argo

kniha Vývrat

Kniha Tove Alsterdal Vývrat čítá celkem 360 stran. Ze švédského originálu Rotvälta, vydaného nakladatelstvím Lind & Co roku 2020 ve Stockholmu, přeložila do češtiny Jana Chmura-Svatošová. Přebal si vzal na svá bedra Theodorik Růt. Graficky upravil a sazbu provedl taktéž Theodorik Růt. Brožovanou knihu vydalo nakladatelství Argo v Praze v roce 2022, a to jako vydání první.

V záhlaví na přebalu Vývratu zvýrazněno, že jde o nejlepší severskou krimi roku 2021. Samozřejmě nejsem v severských krimi natolik zběhlý, abych jich přečetl řádově stovky, na základě čehož bych mohl zodpovědně přijít se svým - přesto subjektivním - hodnocením, která kniha byla nejlepší. Ale i tak se popravdě vůbec nedivím, že Vývrat je takto označován. Za mě si totiž chválu skutečně zaslouží. Vřele tak každému s čistým svědomím Vývrat doporučuji, palec nahoru!

A já mám po přečtení své vůbec první knihy od Tove Alsterdal naprosto jasno. Určitě chci číst i další „kousky“, s nimiž tato švédská spisovatelka přijde. A vzhledem k tomu, že i v medailonku Tove Alsterdal v knize Vývrat je zmíněno, že jde o první detektivku s policejní vyšetřovatelkou Eirou Sjödinovou v hlavní roli. Dle dostupných informací už Argo chystá během následujících týdnu vydání dalšího krimi s policejní vyšetřovatelkou Eirou Sjödinovou, tentokráte s názvem Chřtán.

Knihu Vývrat mi k recenzi poskytlo nakladatelství Argo, za což děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz