Hlavní obsah
Knihy a literatura

Ray Lambert za druhé světové války zachránil tisíce lidí. V 98 letech sepsal své zážitky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Králíček

Pozoruhodné paměti jednoho z přímých účastníků vylodění v Normandii. Před 75 lety byl Ray Lambert, tehdy třiadvacetiletý armádní medik, v první vlně při vylodění na pláži Omaha v Normandii.

Zní to až neuvěřitelně. Aktivně se účastnil vylodění v severní Africe, na Sicílii i v Den D v Normandii. Ray Lambert nasazoval vlastní život v první linii, zachránil tisíce lidí… a dožil se stovky.

Článek

Ray Lambert o svých zážitcích z 2. světové války napsal v 98 letech (s pomocí Jima DeFelice) knihu Každý z nás byl hrdinou. Pustil se v ní prostřednictvím svých vzpomínek do vyprávění zcela bez skrupulí, přičemž podává plastický a bystře střižený popis hned tří výsadků a bojů 2. světové války. To vše v souvislostech, popisuje práci svou i svých spolubojovníků, stručně přibližuje i svůj život před vstupem do americké armády a od svého odchodu z ní.

Jde o další z nepřeberného množství knih, které se zabývají 2. světovou válku. Nejde ani tak o literaturu faktu, ale spíš o velmi čtivé vzpomínky stárnoucího hrdiny, který se svými kolegy zdravotníky zachránil tisíce životů a sám měl to štěstí, že přežil a dožil se věku, který není až tak běžný ani v „životě normálním“.

A nebylo třeba ani příliš dlouho čekat a kniha se stala předlohou i pro audioknihu. (Zde se musím neskromně pochlubit, že na tom mám svůj podíl, neb jsem knihu Audiotéce doporučil jako více než jen vhodnou na zpracování audioknižní.)

Skvělé i pro posluchače

Audioknižní verzi naprosto skvěle načetl herec a dabér Jiří Schwarz. Ten je svým přednesem, dikcí, ale i věkem více než vhodným interpretem této audioknihy. Ne nadarmo považuji právě Jiřího Schwarze za velmi vhodného interpreta literatury faktu či „bilančních“ typů audioknih, eventuálně dobrodružné literatury.

Schwarz oproti ostatním není možná tím nejakčnějším, který by přímo vzýval ke vstupu do děje svou akčností, ale má skvěly, charakteristický hlas, ví, kdy přidat či ubrat, ale nepřehrávat, prostě je interpretačním profesionálem, který byl od vydavatelů opravdu velmi dobrou volbou.

Sám autor popisuje, že jeho ambicí, proč do knihy šel, bylo nezapomenout na tento válečný konflikt, na jeho oběti, smysl a důvody. Vysvětluje, proč chtěl bojovat, pomáhat světu zbavit se zla, připomínat si vše i v budoucnu, a to i po další generace, i v dobách, kdy postupně vymírají poslední váleční přeživší. A kdo jiný než právě Schwarz, dokáže mluvit autorovými ústy zkušeného vojáka - zdravotníka, který je skromný, ale zároveň velmi zajímavý?

Velmi zdařilé jsou pak i hudební předěly a celková zvuková stránka, protože je jí v audioknize poskrovnu, důraz je kladen na příběh jako takový a v tomto případě je to velmi dobře. Jde tak o velmi příjemně trávených bez 15 minut devět hodin poslechu, od něhož se stejně jako od knihy člověk nemůže odtrhnout.

Skuteční hrdinové

Ray Lambert svou knihou dává čtenáři možnost nahlédnout především do nitra vojáka - zdravotníka, který měl - kromě ambice přežít - za cíl především pomáhat dalším vojákům. A to i přes nebezpečí a ohrožení vlastního života. V knize se tak dostáváme, byť po mnoha letech, do jeho mysli v době války, máme možnost z jiné perspektivy vidět tehdejší boje a zázemí, nejčastější problémy, a to včetně těch z chvil „relativního klidu zbraní“, a řešení jednotlivých situací.

Dle mého názoru se tyto vzpomínky podařilo sepsat skutečně velmi dobře. Autor jim dal určitou formu, systém, ducha i srdce. Navíc vše působí velmi věrohodně, reálně, děsivě, odhodlaně, místy si při čtení člověk může říkat, že je až neuvěřitelné, co vše se dalo vlastním umem, ale i souhrou náhod a štěstí přežít v tom děsivém válečném pekle. Místy tak může mít čtenář/posluchač pocit, že čte o „nadlidech“.

Kdo byl Arnold „Ray“ Lambert

Arnold „Ray“ Lambert se narodil v roce 1920 v Alabamě. V roce 1940 vstoupil do americké armády a jako zdravotník se zúčastnil vylodění v severní Africe, poté na Sicílii a v létě 1944 v Normandii v rámci Dne D. Po většinu války sloužil jako rotmistr a velel třicetičlennému družstvu v pověstném 16. pěším pluku, který byl součástí 1. divize. Za své neohrožené působení na válečném poli získal řadu vyznamenání: Stříbrnou hvězdu a několik Bronzových hvězd a Purpurových srdcí. Zachránil mnoho životů. Po válce rozjel dva úspěšné podniky v Bostonu ve státě Massachusetts. Ray Lambert zemřel 9. dubna 2021.

Na exkurz zpět do reality a hrůz 2. světové války, nejen na pláž Omaha a Dne D či do bojů v pouštní severní Africe a v horské Sicílii zve čtenáře knihy Každý z nás byl hrdinou její autor a aktivní účastník těchto bojů Ray Lambert a jeho spoluautor, spisovatel Jim DeFelice prostřednictvím 272 stran textu (včetně map, rejstříku, poznámek a dalších příloh). Z anglického originálu Every Man a Hero: A Memoir of D-Day, the First Wave at Omaha Beach, and a World at War vydaného nakladatelstvím William Morrow, imprint HarperCollins Publishers v v roce 2019 přeložil Richard Janda. Knihu vydalo Nakladatelství JOTA, s. r. o., v Brně v roce 2021 jako první vydání.

Kromě základních informací (kdo, kdy a kde ji vydal atd.) obsahuje kniha nejdříve autorovo velmi stručné věnování, přepis modlitby amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta ze Dne D (6. června 1944), úvod, prolog, samotné vyprávění a další přílohy, rejstřík…

Foto: Audiotéka/JOTA (se souhlasem)

Každý z nás byl hrdinou - audiokniha

Audioknihu pak vydala Audiotéka společně právě s Nakladatelstvím JOTA v roce 2022. Nahrávka vznikla podle knihy Raye Lamberta a Jima DeFelice Každý z nás byl hrdinou vydané Nakladatelstvím JOTA v roce 2021.

Kniha i audiokniha Každý z nás byl hrdinou s podtitulem Vzpomínky na Den D za přečtení i poslech určitě stojí. Čtenáři i posluchači se díky ní mohou přenést do jedněch nejtěžších bojů (samozřejmě byly všechny velmi těžké) 2. světové války. Za mě dávám jednoznačně palec nahoru!!! Vázanou knihu s přebalem mi k recenzi poskytlo Nakladatelství JOTA, audioknihu pak Audiotéka. Oběma děkuji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz