Hlavní obsah
Sport

Pastrňák a Zacha ve čtvrtfinále přejedou Američany

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence AI Creator Studio

Češi mají s USA dobrou historickou bilanci a vzájemného souboje ve čtvrtfinále není třeba se obávat. Slovensko či Německo jsou sice papírově slabší, to ale není vždy výhoda.

Článek

V úterý večer skončily posledními zápasy základní skupiny hokejového mistrovství světa a výhra Švýcarů nad Finy v základní hrací době určila, že Češi obsadí v tabulce konečné třetí místo a ve čtvrtfinále je čeká tým USA. Utkání se hraje ve čtvrtek 23. května od 20:20. Švýcaři už odpoledne vyzvou Německo, se kterým loni ve stejné fázi vypadli a nastartovali jeho cestu až do finále. Očekávání fanoušků jsou veliká a vzhledem k dosavadnímu průběhu turnaje převažuje optimismus.

Historická bilance

Neznalý fanoušek by se mohl domnívat, že USA je jedním z nejčastějších soupeřů, se kterým se český národní tým utkává, skutečnost je však výrazně jiná. Češi dosud odehráli proti USA 25 zápasů, z toho 19 na MS. Nejčastějším soupeřem jsou Švédové se 164 zápasy, následuje Finsko se 160 a Rusko se 152. I čtvrté Slovensko už národnímu týmu čelilo 75×, tedy třikrát častěji než Američané. Často se však setkáváme v důležitých fázích turnaje, zejména ve čtvrtfinále mistrovství světa. Z toho pramení dojem zejména fanoušků, pro které turnaj „začíná až ve čtvrtfinále“, že s USA hrajeme každou chvíli.

Celková historická bilance od vzniku ČR je lehce ve prospěch našeho národního týmu. 13 výher, 1 remíza a 11 porážek při celkovém skóre 75:73 dává tušit, že zápasy s tímto soupeřem patří k těm nejvyrovnanějším. Většina pamětníků asi bude mít hluboce zafixována dvě střetnutí ze čtvrtfinále MS v letech 2004 a 2005. Tehdy napřed Češi na domácím turnaji ve čtvrtfinále po dominantním výkonu ve skupině vedli ve čtvrtfinále 2:0, jenže Američané dokázali zápas srovnat a na nájezdy rozhodli. Neuvěřitelnou shodou náhod se stejné týmy setkaly ve stejné fázi turnaje i o rok později ve Vídni, kdy při výluce NHL silný český tým s USA naopak prohrával 0:2, nicméně i on dokázal srovnat, na nájezdy zvítězil a na nesmírně kvalitně obsazeném turnaji si došel pro páté historické zlato. Oba hlavní aktéři nájezdů byli stejní: Andy Roach a Tomáš Vokoun.

Aktuální forma

Američané sice prošli základní skupinou na první pohled jako nůž máslem, porážka se Švédy 2:5 i poněkud ostudné zaváhání se Slovenskem (4:5 po prodloužení) však dává tušit, že jejich tým nehraje s kdovíjakým přehledem. Zopakování drtivé výhry 8:4 ze zápasu o bronz před dvěma lety se sice očekávat nedá, už proto, že obrana USA není v takovém rozkladu jako v Tampere, nicméně nelze popřít, že Češi jsou favorité.

Ohlédneme-li se za zápasy národního týmu v základní skupině, musíme konstatovat, že proti papírovým outsiderům získal maximální počet bodů (což není samozřejmé, vzpomeňme si jen na to, jak se vedlo Kanaďanům a Finům s Rakouskem) a se silnými soupeři se vypořádal více než se ctí. Zlatým písmem do této části vepišme srovnání v závěrečném zápase s Kanadou ze 3:1 na 3:3 při vabanku bez brankáře, což je počin, o kterém jistě mnozí z nás pochybovali, že se ho od našeho týmu někdy dožijí.

Rozhodující faktor

Stejně jako před dvěma lety bude rozhodující forma hráčů, kteří přiletěli v průběhu turnaje jako posily po vyřazení z NHL. Zejména se jedná o dvojici Pastrňák a Zacha, na kterou neměli Američané reálnou šanci se připravit. Do prvních šesti zápasů tito hráči nezasáhli a pokud sledoval náš čtvrtfinálový soupeř utkání s Kanadou, kde po náročné pondělní cestě z Bostonu rozhodně nepodali optimální výkon, mohlo by ho to dokonce ukolébat k určité lehkomyslnosti.

Když si ještě naposledy připomeneme onen památný zápas o bronz z roku 2022, ve kterém se Pastrňák napřed nechal hloupě vyloučit, aby v poslední třetině zaznamenal hattrick, nemůže být sporu o tom, že právě on dokázal svým výkonem strhnout celý tým. Napřed negativně, pak naštěstí i pozitivně. Zacha je oproti tomu na dospělém mistrovství světa poprvé a má konečně po letech šanci ukázat českému publiku, že je také jednou z největších hvězd našeho hokeje. U obou samozřejmě platí, že musí mít svůj den, že se musí setkat s dobrou formou, motivací, třeba i přestát v průběhu zápasu určitou krizi, a pak dokáží velké věci. Kdy jindy by ten pravý den už měl nastat, než před domácím publikem v O2 aréně ve čtvrtfinále mistrovství světa?

Verdikt

Americký tým je poměrně kvalitní, oproti českému týmu však postrádá výhodu domácího prostředí i velké hvězdy, které dokáží táhnout tým v kritických chvílích, vyburcovat jej a otočit nepříznivý průběh zápasu. Američané to nedokázali proti Švédům, kteří objektivně mají kvalitnější tým, ani proti Slovákům. Naopak český tým otočil nepříznivý stav s Norskem i s Dánskem, dokázal vyrovnat se Švýcarskem i s Kanadou a proti Finsku udržel jako jediný tým skupiny čisté konto. V očekávané čtvrtfinálové bitvě je už proto jasným favoritem.

Anketa

Jakým výsledkem skončí 26. vzájemné utkání české a americké hokejové reprezentace?
Češi vyhrají v základní hrací době
66,7 %
Češi vyhrají v prodloužení/na nájezdy
9,3 %
Američané vyhrají v prodloužení/na nájezdy
2,3 %
Američané vyhrají v základní hrací době
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 396 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz