Hlavní obsah
Sport

Slavia zůstává po remíze v derby největším favoritem na titul

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion / Pixabay

V sobotní podvečer se v rámci 311. fotbalového derby utkali nesmiřitelní pražští rivalové Sparta a Slavia. Výsledek 0:0 se možná dal očekávat, samotný vývoj zápasu ovšem zdaleka tak jednoznačný nebyl.

Článek

Pouhé čtyři body dělí tři kola před koncem nadstavbové části nejvyšší fotbalové ligy největší aspiranty na titul, Spartu a Slavii. Domácí Sparta sice na Letné dokázala v sobotu uhrát bezbrankovou remízu a udržet si tak náskok na prvním místě, její forma a zejména disciplína hráčů však velký optimismus nevzbuzují.

Do samotného derby vstoupili o něco lépe Sparťané, kteří hráli v prvním poločase se Slavií vyrovnanou partii, což dokládá zcela rovnocenné držení míče i poměr střel na bránu, na který domácí první část vyhráli těsně 4:3. Po změně stran se však hra Sparty rozpadala, zejména po zaslouženém vyloučení slovenského záložníka Lukáše Haraslína ze 63. minuty. V oslabení už měla navrch Slavia a ve druhém poločase dominovala jak v držení míče, tak v počtu střeleckých pokusů. S trochou zdržování se však povedlo domácím dovést zápas k vytoužené remíze.

Za jiných okolností by se náskok čtyř bodů dal považovat za luxusní, Sparta však v předchozím průběhu sezony několikrát prokázala, že v klíčových zápasech se jí často nedaří. Stalo se tak jak v letním předkole Ligy mistrů s Kodaní, kdy nedovedla zápas z vyhrané pozice až k postupu, naopak vypadla na penalty, tak v jarním osmifinále Evropské ligy s Liverpoolem, což je dvojzápas, na který je snad lepší nevzpomínat.

S kým ještě hraje Sparta: 14. 5. Ostrava (doma), 18. 5. Mladá Boleslav (venku), 26. 5. Plzeň (doma)

S kým ještě hraje Slavia: 15. 5. Plzeň (doma), 18. 5. Slovácko (venku), 26. 5. Mladá Boleslav (doma)

Sparta má oproti Slavii tu nevýhodu, že ji ještě čtyři dny před závěrečným kolem čeká finále poháru rovněž s Plzní, tudíž je její program o poznání náročnější. V úterním zápase s Ostravou, kterou naposledy dokázali Sparťané se štěstím porazit 4:3, navíc budou kromě vyloučeného Haraslína chybět také Laci a Krejčí, který je tradičním sběratelem karet. Vzhledem k těmto zásahům do sestavy určitě nebude Ostrava na Letné bez šance.

Jak to všechno dopadne

Spartu stálo derby hodně sil a také tři důležité hráče. Z toho důvodu uhraje s Ostravou pouze remízu 2:2, v Mladé Boleslavi zvítězí díky penaltě v závěru 2:1 a Plzni v posledním kole doma podlehne 0:1. Získá však Český pohár.

Slavia nezaváhá ve zbývajících třech kolech ani jednou. Plzeň i přes nelichotivou bilanci doma porazí 3:0, na Slovácku vydře výhru 3:2 a titul získá po závěrečné demolici Mladé Boleslavi 5:0.

První tedy skončí Slavia s 85 body, druhá Sparta získá 84 bodů, útěchou jí však bude vyhraný pohár. Oba týmy nás budou reprezentovat v příští sezoně Ligy mistrů, do které vstoupí shodně ve druhém předkole. Na Plzeň čekají předkola Evropské ligy, ostatní týmy se poperou o dvě místa v Konferenční lize.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz