Hlavní obsah
Sport

Švédům jasně pomohli do semifinále rozhodčí. Nesmí se to opakovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft.com

Švédové měli po čtvrtfinále mistrovství světa důvod k radosti i díky spornému výroku rozhodčích.

Švédové rozhodli čtvrteční čtvrtfinále MS s Finskem ze sporné přesilové hry v prodloužení. Týmu, který do té chvíle neztratil ani bod, výrazně pomohli rozhodčí. V semifinále se to nesmí opakovat.

Článek

Když se proti sobě v ostravské hokejové aréně postavily ve čtvrtfinále mistrovství světa týmy Švédska a Finska, nejednalo se pouze o historickou derniéru na tomto stadionu, ale také o střetnutí dvou hokejových velmocí, které spolu mají dlouhou a památnou historii nesmiřitelných zápasů. Laik by podle předchozích výsledků obou týmů na turnaji čekal jednoznačný průběh, k tomu však měl souboj daleko.

Švédové, kteří posbírali v základní skupině maximální možný počet 21 bodů, si na Finsko věřili. Reprezentanti země tisíce jezer proklouzli do play off až na poslední chvíli s pouhými 10 body a od vyřazení je zachránila až porážka skvělých Rakušanů s Velkou Británií. Přestože v utkání nebyli lepším týmem, jejich poctivá obrana a zejména vynikající brankář Emil Larmi dováděli švédské ostrostřelce k šílenství.

V základní hrací době nakonec padlo po jedné brance na každé straně a během posledních pěti minut se tak zrodil stav 1:1, po kterém následovalo prodloužení. To se už ve vyřazovací části hraje na 10 minut, tudíž když v čase 4:59 podle názoru rozhodčích fauloval osmnáctiletý talent Konsta Helenius, nezbývalo odehrát jednu sekundu, jako by tomu bylo v základní skupině, ale celých pět minut. Švédové v přesilové hře 4 na 3 rozhodli a postoupili do sobotního semifinále, ve kterém se utkají s českým týmem.

Finové včetně tradičně klidného trenéra Jalonena se proti verdiktu bouří, a mnoho odborníků jim dává za pravdu. Podle jejich názoru Helenius nefauloval, jen lehce přizvedl soupeři hokejku, což je zcela v souladu s pravidly. Lotyšský rozhodčí Ansons a jeho kolega, Američan MacFarlane, však nezaváhali, darovali Švédům přesilovku a zdá se, že jim na zlatém podnosu naservírovali i medaili. A to je špatně. V prodloužení by se měly pískat jen skutečně jasné zákroky ohrožující zdraví hráčů, ne případné technické nedokonalosti či sporné momenty, jako byl tento. A dvojnásob to platí ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Jednalo se o hrubé ovlivnění zápasu ze strany rozhodčích, kterých jsme bohužel na turnaji viděli už několik. Na počátku turnaje to nejspíš nebolí tolik, ale v rozhodujícím zápase celého turnaje je to problém. Švédové nejenže do čtvrtečního zápasu získali na turnaji maximální možný počet bodů, ale dokonce ani v jednom zápase neprohrávali. K situaci, která v Ostravě v čase 64:59 čtvrtfinálového zápasu mezi severskými velmocemi nastala, se nabízí řada více či méně slušných přísloví. V zájmu zachování dekora je zde jmenovat nemůžeme, vnímavý fanoušek hokeje si je jistě doplní sám. Vždyť to dobře známe i z našeho prostředí.

Věřme, že se v semifinále nic podobného opakovat nebude. Švédský tým je kvalitní a žádnou pomoc od rozhodčích rozhodně nepotřebuje. Věřme tedy, že David Pastrňák nebude brát ohledy na svou švédskou partnerku, naopak jí z lásky nadělí jeden či dva kousky, a že budou s Pavlem Zachou létat po ledě a hýřit sebevědomím a přehledem stejně jako v předchozím zápase s Američany. A v neposlední řadě doufejme, že rozhodčí, kteří budou na sobotní zápas nominováni, nepřipustí podobnou ostudu, jaká se zrodila v předchozím zápase Švédů. Věřme, že se zápas odehraje férově a že Švédy pošleme na smetiště dějin, kam i přes svou kvalitu v posledních letech patří. Vždyť od roku 2018, kdy ve finále na nájezdy přetlačili Švýcarsko, nezískali jedinou medaili.

Anketa

Jakou průměrnou známku (jako ve škole) byste udělili rozhodčím na letošním Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě?
1
1,6 %
2
2,8 %
3
19,6 %
4
63 %
5
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2560 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz