Hlavní obsah
Věda

Neviditelný zabiják jménem mikroplasty. Jak snížit jejich expozici?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením: Unsplash/Sören Funk

Mikroplasty jsou spojovány s různými zdravotními problémy zejména chronického charakteru.

Mikroplasty se staly nepříjemným fenoménem, který má potenciál vážně ohrozit naše zdraví. Tyto drobné plastové částice, které se nacházejí v našem prostředí a potravním řetězci, ale můžeme jednoduchými kroky výrazně odbourat.

Článek

Jak už jsme psali, vědci nedávno objevili mikroplasty v lidském mozku i krvi. Přitom mohou způsobovat záněty, neurologické poruchy a dokonce neurodegenerativní onemocnění. V krvi se mohou šířit do různých orgánů, jako jsou plíce, játra, slinivka nebo ledviny. Mikroplasty jsou spojovány s různými zdravotními problémy, včetně zánětlivých onemocnění, genotoxicity, chronických onemocnění a dalších. Zde přinášíme několik typů, jak je omezit.

Omezení plastových výrobků

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit množství mikroplastů, je omezit používání jednorázových plastových výrobků. Jde hlavně o plastové tašky, brčka, příbory nebo talíře. Místo toho zvolte ekologické alternativy, jako jsou látkové tašky, skleněná nebo nerezová brčka a příbory a biologicky odbouratelné příbory. Z plastových výrobků se mikroplasty do jídla dostávají termálním rozpadem, chemickou reakcí nebo rozpouštěním.

Vyhněte se balené vodě

Existují studie a výzkumy, které ukazují, že balená voda v plastových lahvích může obsahovat vyšší množství mikroplastů než voda kohoutková. Podle studie uveřejněné v časopise Environmental Science & Technology, může balená voda obsahovat až 22krát více mikroplastů než voda z kohoutku. Vědci upozorňují na možnost kontaminace balené vody během jejího balení, skladování a dopravy.

Používejte přírodní kosmetiku

Pečlivě si přečtěte složení kosmetických výrobků a vyhněte se těm, které obsahují mikroplasty. Místo toho používejte přírodní a ekologicky šetrné kosmetické produkty. Častým zdrojem mikroplastů jsou hlavně pleťové a tělové peelingy, mycí gely s částečkami, make-up produkty s glitry a třpytkami, a dokonce zubní pasty a prací prostředky. Tyto částice nemají žádné skutečné benefity pro naši pleť, ale mohou ohrozit naše zdraví a životní prostředí.

Vyhněte se umělým látkám

Při nákupu oblečení se snažte upřednostňovat přírodní materiály, jako je bavlna nebo len. Textilie vyrobené z umělých vláken, jako je polyester nebo nylon, mohou při praní uvolňovat mikrovlákna do odpadních vod. Tato mikrovlákna jsou velmi malé částice plastu, které se dostávají do vodních toků a oceánů. Jeden kus oblečení vyrobeného z umělých vláken může uvolnit tisíce mikrovláken během jednoho praní. Mikroplasty obsažené v oblečení mohou také proniknout do kůže. Vystavení tření, teplu nebo vlhkosti, může vést k proniknutí malých přes póry až do kůže.

Recyklujte

Správně třiďte a recyklujte plastové obaly. Tím pomůžete omezit hromadění plastového odpadu a snížit riziko uvolňování mikroplastů do životního prostředí. Čím více lidí se zapojí do recyklace, tím více se sníží množství plastového odpadu, který končí v oceánech a přírodě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz