Hlavní obsah
Věda

V okamžiku smrti zjistili vědci vysokou aktivitu lidského mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash/Marcelo Leal

Krátce po zástavě srdce dochází k prudkému nárůstu frekvence mozkových vln, ukázala studie

Co se stane s naším vědomím, jakmile zemřeme? To je možná největší otázka, a také zdroj úzkostí, pro mnoho z nás. Výzkumníci z americké univerzity v Michiganu jsou o krok blíže odpovědi.

Článek

Jestli je smrt začátek, nebo konec jsme se nedávno zeptali také umělé inteligence. Nová data naznačují překvapivou realitu. Výzkumníci zaznamenali prudký nárůst mozkových vln u čtyř umírajících lidí, jejichž mozek monitoroval elektrogram (EEG). „I když jde jen o malý vzorek, vygenerovaných dat máme masivní množství. Proto jsme byli zatím schopni popsat jen zlomek toho, co jsme zachytili,“ popsala hlavní autorka studie Dr. Jimo Borjiginová, která je profesorkou neurologie na americké University of Michigan.

V době smrti byla vysoká mozková aktivita detekována v oblasti mozku, která je známá v souvislosti se sněním, halucinacemi či tzv. alterovanými stavy vědomí. Ty se liší od běžného stavu bdělosti tím, že dochází ke změnám v myšlení, vnímání a senzorických funkcí. Tyto stavy mohou zahrnovat různé prožitky, jako jsou změny vnímání, emocí, myšlení a tělesné senzace. Dá se jich dosáhnout i pomocí meditace, psychedelických látek, hypnózy či při duševních poruchách.

Anketa

Věříte v posmrtný život?
ANO
62,5 %
NE
23,2 %
Nevím jistě.
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6317 čtenářů.

Jelikož pacienti zemřeli, nebylo možné zjistit, jaké prožitky skutečně měli. Autoři ale poukazují na to, že jejich výsledky mohou být vysvětlením pro tzv. prožitky blízké smrti. Lidé, kteří doslova přežijí svoji klinickou smrt, popisují zážitky, jako je oddělení od vlastního těla, světlo v tunelu či setkání s duchovními bytostmi. Existují také svědectví lidí, kteří prý v jedné vteřině viděli celý svůj život či prožili intenzivní zážitky, které nelze popsat slovy.

„Rádi bychom byli schopni studovat lidské subjekty za méně zničujících okolností, kdy je jasné, že pacienti jsou schopni přežít. Teprve poté bychom mohli porovnat jejich subjektivní zkušenost se skutečnou mozkovou aktivitou,“ naznačila Borjiginová další kroky bádání.

Vědci z prestižní americké University of Michigan své bádaní podpořili také na populaci krys. Také u nich prokázali mozkovou aktivitu v okamžiku smrti. Zatímco dosud se předpokládalo, že všechny mozkové aktivity okamžitě odezní po srdeční zástavě a že dochází ke ztrátě vědomí během několika sekund až minut, výzkum naznačuje, že v některých případech může být mozková aktivita přítomna po dobu až několika minut po zástavě srdce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz