Hlavní obsah
Věda

Výbuch supervulkánu by způsobil globální ochlazení o 10 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash/Denys Nevozhai

Stále aktivní supervulkán Yellowstone by na čas „vyřešil“ globální oteplování.

Je úchvatný, pestrobarevný a ročně ho navštíví tisíce lidí. Stále aktivní, ale tiše spící, supervulkán Yellowstone je dechberoucí, ale nahání i strach. Jeho výbuch by měl totiž katastrofální následky pro celou planetu.

Článek

Erupce by na pár let „vyřešila“ globální oteplování. Supervulkán by uvolnil obrovské množství popela, sopečného prachu a plynů. Vyvržená síra z magmatu by reagovala s horní vrstvou atmosféry. To by vytvořilo rozsáhlé mraky sírové kyseliny odrážející sluneční světlo a snižující průměrnou teplotu Země.

Vulkanické aerosoly sírové kyseliny produkované erupcemi mohou být příčinou rychlého globálního ochlazování o několik stupňů,“ vysvětlil Michael Rampino, profesor z New York University a jeden z autorů studie týkající se hromadného vyhynutí lidstva.

Podle americké vědeckovýzkumné vládní agentury USGS by první rok rozsáhlá erupce způsobila ochlazení Země o 9,4 °C. Zotavit se na původní hodnotu by naší planetě trvalo asi 10 let. Vědci také zjistili, že by erupce v prvních dvou letech snížila srážky o 50 % a až o 90 % v oblastech Amazonie, jihovýchodní Asie a střední Afriky.

Hladomory či předčasné stárnutí

To by samozřejmě bylo velmi neblahé pro lidskou civilizaci, protože by chlad a nedostatek slunečního světla způsobily rozsáhlé neúrody a hladomor, který by postihl miliony lidí. Navíc by erupce způsobila částečnou ztrátu ozónové vrstvy Země, což by umožnilo pronikání vysokých a poškozujících úrovní ultrafialového světla až na povrch,“ popisuje agentura. Nadměrné UV záření poškozuje lidskou DNA, oči ale i pokožku. Mezi nepříznivé účinky patří například šedý zákal, předčasné stárnutí, či karcinomy.

Sopečný prach a popel by se usadily na zemském povrchu a ovlivnily také vzduch, který dýcháme. Lidé by se potýkali zásadně více s respiračními problémy a zvýšeným rizikem dalších zdravotních komplikací.

Supervulkán Yellowstone se nachází na severozápadě USA na území třech států - Wyoming, Montana a Idaho. Momentálně přesluhuje. Supervulkán naposledy vybuchl před 640 000 lety. Vědci přitom odhadují, že vybuchuje jednou za 600 000 let. Jak jsme psali zde, nedávno také zjistili, že se pod povrchem nachází mnohem větší množství magmatu, než předpokládali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz