Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hnutí ANO se nechce připravovat na válku. To z nich ještě nedělá proruskou stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová opět nadzvedla ze židle část společnosti, když v podcastu CzechCrunch polemizovala nad nutností investic do armády.

Článek

V době, kdy kvůli jednoznačně zhoršené bezpečností situaci vlády ostatních evropských zemí masivně zbrojí a investují do obrany se paní předsedkyně v podcastu CzechCrunch vyjádřila, že „to nejsou ty investice do tanků, které nás někam posunou nebo do nějakých střel. My potřebujeme investovat do dopravní infrastruktury.“

Při námitce, zda není potřeba být připraven, přepnula paní Schillerová do babišovského pacifismu (chci mír) a odpověděla: „Ne, určitě ne být připraveni na válku, jak říká šéf generálního štábu Řehka. Vždycky se osypu, když čtu jeho vyjádření nebo headliny ‚Připravme se na válku‘. My se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru.“

V době, kdy kvůli významně zhoršené bezpečnostní situaci vlády ostatních evropských zemí masivně zbrojí a investují do obrany se slova paní předsedkyně jeví až nemístně a nepochopitelně a dostala za ně zejména od politiků vládních stran „čočku.“

Hnutí ANO jako šiřitel ruské propagandy?

Ohlasy uživatelů sociální sítí kopírovaly trend posledních let a znovu ukázaly jak radikálně je v určitých otázkách naše společnost rozdělená. Mezi některými komentáři se opakovaně vyskytovala i narážka na silně proruský narativ hnutí ANO. Tato zmínka mě vcelku zarazila, protože si nemyslím, že hnutí ANO má ve svém středu natolik silně proruských poslanců jako například „konkurenční“ hnutí SPD.

Hnutí ANO nebo Andrej Babiš (což je ve skutečnosti jedno a totéž) jsou často označování za populisty. Sám Babiš pak namísto klasického rozdělení levice – střed – pravice, označil svou stranu za „catch-all party“, což v podání hnutí ANO znamená, že její rétorika se místo politických idejí či zásad řídí především tím, co zrovna chtějí voliči slyšet. Tuto taktiku „kam vítr, tam plášť“ jsme mohli v minulosti vidět například v otázce Eura, korespondenční volby, oslavování a následného hanění malých podnikatelů…a také v případě ruské agrese proti Ukrajině a samotných investic do armády.

Názorové otočky Andreje Babiše

Jak se říká – „internet nezapomíná“ a tak lze dohledat, že dne 24.února 2022 vystoupil Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně s projevem ohledně situace na Ukrajině, kde odsoudil krok Vladimíra Putina, který dle jeho slov jednoznačně vyvolal válku.

Pomoc Ukrajincům a našim lidem

Proslov, který výborně dokumentuje prudkou otočku v názorech. Kdo by si pomyslel, že člověk, který se opakovaně otírá o ukrajinské uprchlíky a kárá vládu, že se místo „našich lidí“ stará jen o Ukrajince, prohlásil toto: „V současné době musíme udělat maximum pro to, abychom usnadnili život Ukrajincům, kteří zde žijí…je potřeba aktivně pomoci těm, kteří budou muset opustit svoje domovy a hledat bezpečí v naší zemi. Nikdo nechce dobrovolně opustit svůj domov, i proto bych byl rád, kdybychom těmto lidem připravili co nejlepší uvítání a pomoc.“ [1]

Investice do obrany

Podobně neuvěřitelně zní i výroky o zbrojení: „Naše bezpečnostní situace se v tuto chvíli zásadně mění. Investice do obrany musí mít prioritu…Naše armáda by měla zrychlit navyšování počtu profesionálních vojáků a urychlit nábor.“ [1]

„Evropské členské státy NATO potřebují za současné situace mít silnou armádu. Bohužel musíme zbrojit. Není to naše vina, ale musíme reagovat na to, co dělá Rusko…Ta neomluvitelná agrese Ruska na Ukrajině, kde umírají nevinní lidé jenom proto, že jeden člověk se rozhodl napadnout suverénní stát, je absolutně nepřijatelná.“ [2]

Těžko k uvěření, že poslanec, který strašil mobilizací, omdlíval z vyjádření náčelníka generálního štábu Řehku a jehož hnutí opakovaně kritizuje a odmítá výdaje na obranu státu, před necelými dvěma lety ještě poukazoval, že výdaje na armádu musí mít prioritu a že je potřeba urychlit nábor vojáků.

Jen hlupák nemění názor

Co stálo za postupným obratem takřka všech názorů Andreje Babiše (nebo chcete-li hnutí ANO)? Na rozdíl od některých uživatelů sociálních sítí se nemyslím, že za tím stojí konspirace o oněch pověstných „notičkách z Kremlu“, ale něco o dost prostšího – veřejné mínění a snaha získat voliče. Andrej Babiš zjistil, že na získání hlasů voličů středu a pravice je potřeba více práce a že názorově nejsou kompatibilní s jeho ostatními voliči. Místo toho se vydal tedy nalevo. A když jde člověk nalevo dost dlouho, narazí na antisystémové a protievropské voliče, kteří čekají na autoritativního vůdce.

Vedle hesla „řídit stát jako firmu“ by mohlo hnutí ANO používat i „zacházet s programem jako s produktem“ – nastavit ho tak, aby se zalíbil co nejvíce voličům a klidně ho několikrát během roku volně překopat dle požadavků zákazníků až i oni sami ztratí ponětí, co vlastně ten produkt momentálně je.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz