Hlavní obsah
Internet a technologie

Informační válka - frontová linie na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Freepik

Během druhé světové války Západ i nacisti shazovali z letadel letáky na bojiště i na města, aby podlomili morálku vojska i podporu obyvatel. V dnešní době tyto letáky nahradily sociální sítě.

Článek

Až donedávna bylo světovou velmocí informační války za využití sociálních sítí Rusko. Na špek mu skočili jak obyčejní lidé, tak i novináři, či světoví lídři.

Od invaze na Ukrajinu začíná Rusko dostávat na frak i na tomto poli, které dříve bylo jeho doménou a snad ze zoufalství začíná šířit naprosté absurdity, kterým můžou věřit jen naprosto informačně negramotní lidé, zaslepení obhájci Ruska, či například česká proruská dezinformační scéna, která splňuje obě podmínky.

Jak se tedy stalo, že se z mocného ruského trolla se stal absurdní a směšný trpaslík?

IRA a prezidentské volby USA

Rusko má dlouhou zkušenost s vedením informační války. Viditelná byla při amerických prezidentských volbách, kdy ruská „trolí farma“ IRA (Internet Research Agency) z Petrohradu vytvářela tisíce účtů na sociálních sítích, které podporovaly radikální politické strany či útočily na prezidentskou kandidátku Hillary Clinton. Odhaduje se, že mezi lety 2013-2017, měla tato ruská trolí farma přes milion účtů, které šířily dezinformace či hacknuli a zveřejnili emaily Demokratické strany.

Euromajdan

Nejvíce patrná je však informační válka, kterou Rusko rozjelo proti Ukrajině.

Co vedlo k Euromajdanu?

Prezident Janukovyč se zavázal, že se Ukrajina začne sbližovat s EU. Smlouva měla být podepsána v listopadu 2013, ale od srpna začalo Rusko vyvíjet tlak omezováním ukrajinského vývozu, ve snaze odradit Ukrajinu od podpisu této smlouvy.

Prezident Janukovyč nakonec podpis smlouvy odvolal a místo toho se rozhodl posílit vazby s Ruskem, což vyvolalo vlnu nevole u občanů Ukrajiny, kteří se cítili být zrazeni, když prezident porušil svůj slib. To započalo masivní protesty na Náměstí Nezávislosti (Maidan Nezalezhnosti – odtud označení Euromajdan), které vedli až ke střelbě na protestující, která si vyžádala až 100 civilních obětí. Prezident Janukovyč poté utekl do Ruska.

Kreml a jeho boti opět zareagovali na tento pro Rusko nepříznivý vývoj a poukazovali na to, že protestující jsou fašisti a nacisti. Následovali pak další dezinformace, kde už se nejednalo o protest, ale rovnou o puč a nebyl zinscenován fašisty, ale západními tajnými službami.

Poté Rusko reagovalo vojensky a zahájilo invazi na Krym, kde bylo pod pohrůžkou ozbrojených složek Ruské federace vyhlášeno referendum o připojení se k Rusku. Samozřejmě jsme se dozvěděli, že žádní ruští vojáci přítomni nebyli, i když bylo dle kamerových či satelitních snímků jasné, že opak je pravdou.

Ale v tomto bodě Rusko svou informační válku vyhrálo. Zahlcením informačních kanálů přehršlí dezinformací zmátlo svět, který si pak nebyl jist „jak to vlastně nakonec bylo“.

Vojenské cvičení

Ruská propaganda se činila i před invazí Ukrajiny, kdy se snažili přesvědčit (mnohdy zdárně) svět, že vojska u hranic Ukrajiny jsou zde pouze na cvičení. Politici i vojenští experti se smáli, že někdo věří tomu, že by Rusko napadlo Ukrajinu a že se jedná pouze o normální „ukázku síly“. Sami jsme se přesvědčili, jak se dá Rusku věřit, když po ujišťování, že se žádná invaze nechystá, zahájilo Rusko dne 24.února invazi a válku proti Ukrajině.

Prezident tut

Na sociálních sítích se mluvilo o tom, jak ruská vojska udatně zabírají jedno město za druhým a jak prezident Zelenskyj zbaběle utekl. Cílem této dezinformace měla být opět snaha o podlomení morálky obránců vlasti a ukrajinského lidu.

Zde se však začala karta obracet. Prezident následující den natočil a zveřejnil video, že je stále v Kyjevě, stejně jako jeho nejbližší poradci. Video se stalo okamžitě virálním a začalo se kolovat sociálními sítěmi po celém světě.

Stejně začala kolovat i hláška „Ruská válečná lodi, jdi do …“, která se okamžitě stala hlasem ukrajinského odporu proti ruským okupantům a začala žít vlastním životem. Slova odporu ukrajinských obránců Zmijího ostrova se šířila světem.

Zde si možná Rusko uvědomilo, že nestojí nejen proti houževnatému protivníku na zemi, ale i v mediálním prostoru. Protože Ukrajina napochodovala do boje proti ruským botům a proruským účtům šířících propagandu a dezinformace. Zveřejňovala videa o úspěších na bojišti, vládní složky informovaly o průběhu bojů, poukazovalo se na válečné zločiny, které Rusko páchalo na civilistech.

NAFO

Po začátku invaze se začaly objevovat na sociálních sítích uživatelé z celého světa s pejskem Shiba Inu ve své profilové fotce. To, co ze začátku působilo jako žert, se rychle stalo celosvětovým fenoménem v informační válce, kdy členové NAFO tvořili protiváhu proruským botům a poukazovali na absurditu jejich tvrzení, vyvraceli jejich dezinformace či se jim jen posmívali.

Dalším jejich bojem s ruskou propagandou je i tvorba memů, která vtipnou formou pomáhá udržovat zájem světa o válku.

O síle hnutí mluví i jejich schopnost vybírat peníze na podporu Ukrajiny, uznání od politiků západních států či útoky ze stran Ruska.

Ruská informační válka kralovala světu až do roku 2022. Až plnohodnotná invaze a válka Ruska zažehla odpor i na této scéně, kde Rusko nemělo konkurence. Dá se říct, že rychlá reakce Ukrajiny o boj i na sociálních sítích, který přilákal jak jedince, tak skupiny (NAFO), zmátl ruské trolí farmy a ukázal světu, jak absurdní jsou proruské dezinformace. Uvidíme kam se ruská informační válka posune a jestli její síla nebyla přeceňována stejně jako síla jejích pozemních vojsk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz