Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaderným úderem by se Rusko ukázalo jako neschopný slaboch

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by freepik

Státy NATO konečně povolují Ukrajině bránit se dle mezinárodního práva – to znamená útočit i na vojenské cíle na území Ruska. Rusko pochopitelně reaguje.

Článek

Donedávna se přitom zejména USA a Německo schovávalo za řeči o eskalaci a zakazovalo Ukrajincům útočit jejich zbraněmi na legitimní cíle na území agresora.

Kvůli nedávným a neustále se stupňujícím ruským útokům na civilisty druhého největšího ukrajinského města Charkova, se však tyto státy rozhodly toto omezení zrušit.

Ruská odpověď: Bude apokalypsa!

Ruská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a ruští jestřábové znovu chřestí nukleárními zbraněmi a vyhrožují světu apokalypsou.

Ruský režim opět dokazuje, proč si zaslouží přívlastek teroristický. Vedle porušení mezinárodního práva a nedotknutelnosti hranic, válečným zločinů proti civilnímu obyvatelstvu, které si vyžádaly již desetitisíce životů, se Rusko uchyluje k otevřenému vyhrožování jadernou válkou, pokud svět nesplní jeho požadavky.

Výhrůžky nebo reálná hrozba?

Rusko tento způsob vyhrožování používat již od začátku invaze – pomoc napadené Ukrajině je eskalace, dodáním zbraní se překročí červené linie, úspěch ukrajinské ofenzivy povede k jadernému útoku, porážka Ruska bude znamenat jadernou apokalypsu… Kreml vytyčuje jednu červenou linii za druhou jako terorista ověšený trhavinami.

Jsou tyto výhrůžky reálné? Je Rusko opravdu tak zkažené, že by dokázalo porušování mezinárodního práva a válečné zločiny povýšit na jadernou válku? Nemyslím si, že by Rusko bylo ochotno sáhnout po jaderném arzenálu ze zášti z neúspěchů na Ukrajině.

Použití jaderných zbraní - přiznání slabosti

Rusko se dlouhodobě snaží udržet obraz silného a neohroženého státu, který je schopen čelit jakýmkoli výzvám. Diplomatickou sílu podporují zejména nerostné suroviny a mocná armáda, která se pyšní i tisíci kusy jaderných zbraní.

Výhružky jaderným arsenálem mohou být prezentovány jako důkaz odhodlání a síly. Ve skutečnosti by však jejich použití na Ukrajině mělo přesně opačný význam. Kdyby Rusko sáhlo k tomuto řešení, znamenalo by to jediné – i přes značnou početní i technologickou výhodu si nedokázalo poradit s protivníkem konvenčními silami.

Rusko by tak paradoxně před světem vypadalo jako slaboch, který musel použít nejničivějších zbraní. Image silného vojenského státu by se vypařila jako pára nad hrncem.

Hledání viníků: NATO a Západ jako omluva pro neúspěchy

Ruské omluvy vlastních neúspěchů na Ukrajině jsou dalším důkazem obav Moskvy z poškození svého obrazu.

Místo toho, aby přiznalo sílu ukrajinských obránců, ruský režim obviňuje NATO a Západ z podpory Ukrajiny a z toho, že stojí za jejími úspěchy. Tento narativ má zakrýt skutečnost, že Ukrajina, kterou Rusko označovalo za slabou a podřadnou, je schopna klást výrazný odpor. V očích Kremlu je tedy lepší vypadat jako stát bojující proti celému Západu než jako stát, který nedokáže porazit svého menšího a slabšího souseda.

Tuto omluvu ruské neschopnosti vyjádřil ve vtipu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj:

  • „Potkali se dva Oděsané... A jeden druhému říká:
  • ‚Tak jaká je situace, co se říká?‘
  • ‚Nu což, říká se, že je válka.‘
  • ‚A jaká válka?‘
  • ‚Rusko válčí s NATO!‘
  • ‚Vážně?‘
  • ‚Ano, ano, je válka. Rusko bojuje s NATO.‘
  • ‚A co?‘
  • ‚No co... 70 tisíc ruských vojáků padlo, skoro všechny rakety spotřebovali, mnoho techniky je rozbito, vyhozeno do povětří. Taková je situace.‘
  • ‚A co NATO?‘
  • ‚A co NATO? NATO ještě nedorazilo‘.“

Propaganda a lži: Armáda osvoboditelů místo armády okupantů

Že je Rusko posedlé veřejným míněním jsme mohli zaznamenat i ve změně jeho státní propagandy, která na začátku invaze líčila ukrajinské vedení (kyjevský režim) jako zlo v podobě nacistů, fašistů či satanistů, kteří utlačují prostý ukrajinský lid. Ruská armáda byla vyobrazována jako osvoboditelé, kteří ho zachrání.

Záhy po překročení hranic nastal pro Rusko a jeho vojáky šok. Ten prostý ukrajinský lid místo provolávání slávy pokřikoval a nadával vojákům do okupantů a vrahů. Místo květin a fáborků na postupující vojáky dopadaly kameny a Molotovy.

Odpověď ruské propagandy? Nacismus je na Ukrajině rozšířen víc, než jsme si mysleli.

Popírání zvěrstev: Školy, nemocnice, obchody jsou vojenské cíle

Dalším bodem, kdy Rusko vehementně lpí na své image, je jeho neustálé popírání útoků na civilní objekty. I přes jednoznačné důkazy a svědectví o ruských válečných zločinech v místech jako Buča, Irpiň a Mariupol, ruský režim neustále tvrdí, že útočí pouze na vojenské cíle. Tento narativ je opakován do omrzení, i když světová veřejnost vidí jasné důkazy o opaku. Rusko se snaží tyto důkazy bagatelizovat a označovat je za falešné zprávy, rusofobii a snahu poškodit jeho mezinárodní postavení.

Závěr: Image nade vše

Je zřejmé, že Rusko je posedlé snahou zachovat za každou cenu veřejné mínění o své síle a legitimitě svých kroků. Proto si vymýšlí báchorky o nacistech, válce s NATO a další propagandistické narativy sloužící jedinému cíli - aby bylo Rusko vnímáno jako silný a mocný vojenský stát. Použití jaderných zbraní by však bylo jasným signálem opaku - Rusko by tak přiznalo, že není tak silné, jak se snaží prezentovat, když nedokáže zvítězit v konvenční válce proti slabšímu sousedovi. Tím by utrpěla jeho celosvětová i vnitropolitická image, což je přesně to, čeho se Rusko obává nejvíce.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz