Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Kdo a proč odstavuje vysoké pece v Ostravě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by creativeart on Freepik

Při sledování pondělní demonstrace na Malostranském náměstí jsem zaznamenal projev Daniela Sterzika, který mimo jiné mluvil o tom, že vláda nás dostala do situace, že zhasínají Vysoké pece na Ostravsku. Jak to je ve skutečnosti?

Článek

O Danielu Sterzikovi jsem se dočetl, že je to údajně známé číslo v dezinformačním prostředí, tudíž bych ani na podobné bláboly nereagoval. Ale vzhledem k tomu, že jsem se kvůli své práci o tuto problematiku intenzivně zajímal od počátku minulého roku, kdy trh hutního materiálu začal vykazovat vysokou volatilitu, nedá mi to a rád bych alespoň vás, čtenáře, do tohoto světa uvedl.

Jako řadový člen OS KOVO (vystupuji z odborů až od příštího měsíce; ano mimo jiné kvůli Středulově stávce) bych si tedy dovolil alespoň ve zjednodušené (a snad ne příliš nudné) formě popsat, co se tedy událo, že nám začaly zhasínat i Vysoké pece na Ostravsku.

Popíšu pouze trh s hutním materiálem a to konkrétně s HRC (Hot Rolled Coil – ocelové svitky válcované za tepla). Pro neznalé foto níže. Zjednodušeně - ocelové svitky, které se poté nastříhají a máte z nich plechy.

Foto: Image by upklyak on Freepik

HRC - za tepla válcovaný ocelový svitek

Začněme v době, která zapříčinila onu vysokou volatilitu a která byla i důvodem, proč jsem tuto problematiku dostal za úkol podrobněji sledovat.

Válka a narušení dodavatelských řetězců

Začátek války neotřásl pouze geopolitickou situací, ale také hutním průmyslem, protože Evropa také odebírala železnou rudu, koks či bramy (odlité desky pro další zpracování v hutním průmyslu - válcování) nejen z Ukrajiny, ale také z Ruska.

Dokážete si asi představit ten šok pro výrobce oceli, kteří nyní čelili problému, že dva z jejich největších dodavatelů jsou ve válečné stavu. Nastal chaos. Nikdo nevěděl jestli budou dodávky pokračovat, v jakém množství, termínu či ceně. Začalo zběsilé shánění alternativních dodavatelů (Austrálie, Brazílie) a éterem se nesly zprávy, že hutě mají vstupy na dva až tři měsíce výroby.

Což zapříčinilo pochopitelně šok i u zákazníků (distributoři, servisní centra, fabriky), kteří se obávali, že nebudou mít co prodávat nebo z čeho vyrábět.

Na tuto situaci zareagoval trh – poptávka neskutečným způsobem převýšila nabídku, což mělo za následek prudké zvyšování cen. Jestli byla před válkou cena svitků kolem 900 EUR/t, za dva týdny jsme se už pohybovali na ceně 1300 EUR/t.

Válka nepřinesla ale pouze strach o bramy, rudu a koks. Nárůst energií z konce roku 2021 pokračoval v rychlejším tempu. Výrobci oceli se tak potýkali i s tímto problém a díky vysoké poptávce tento problém úspěšně propsali do koncových cen – ceny se na konci března vyšplhaly až na neuvěřitelných 1500 EUR/t (někteří prodávali i za 1700 EUR/t).

V této době se začaly ozývat hlasy, že tak masivní cenové skoky nelze vysvětlit krizemi a konflikty. Bylo poukazováno na to, že se zvýšili ceny i u vstupů, které měly hutě na skladě a že zvýšení energií se podílelo na celkové ceně pouze minoritním podílem. Neboli hutě dokázaly úspěšně promítnout do konečně ceny nejen náklady, ale hlavně velmi tučné marže.

Plné sklady, propad poptávky

Přesuňme se o měsíc dopředu. Koncem dubna bylo jasné, že zákazníci nepořádali tuto zběsilou nákupní horečku za přemrštěný peníz kvůli masivní potřebě plechů, ale kvůli panice. Nakupovalo se takříkajíc na sklad. Tyto panické nákupy vyústily v extrémně vysoké zásoby jak distributorů, tak i fabrik. Bylo jasné, že když mají zákazníci plné sklady, nebudou potřebovat nějakou tu dobu opakovat tyto nákupní orgie. A vzhledem k tomu, že v této době se začal automobilový průmysl potýkat s dalším obdobím, kdy mu chyběly polovodiče, poptávka po svitcích klesla na téměř nulovou úroveň.

Nabídka hutí začala vysoce převyšovat poptávku zákazníků. Na což opět zareagoval trh. Během pár týdnů se cena z 1500 EUR/t dostala na 1000 EUR/t. Výrobci ocelí přicházeli s předpověďmi, že cena určitě nepůjde pod 900 EUR/t.

Automobilový průmysl ruší objednávky. Stavebnictví ruší objednávky. Cena padá pod 900 EUR/t dva týdny po předpovědi, že cena už dolů nepůjde.

Dodavatel mi v této době odpověděl na otázku jak odhaduje cenu svitků: „Kdybych věděl jak se bude vyvíjet cena, tak sedím v Karibiku s notebookem na klíně a vydělávám miliony denně.“

Poptávka je stále nízká a zákazník se stává králem trhu – teď se cena podřizuje jemu, protože hutě nemají dostatečně zaplněnou výrobu kvůli chybějícím objednávkám.

A teď důležitá situace. Cena padá na 850 EUR/t. Hutě zjišťují, že poptávka je stále nízká. Je jim jasné, že ani snižování cen ji nezvednou, protože kde nic není, ani smrt nebere. Proto se rozhodnout jít na to z druhé strany – začnou ovlivňovat nabídku. Dochází k odstavování pecí (např. ArcelorMittal v Dunkirku, US Steel Košice…) či prodloužení letních odstávek za účelem snížení produkce a tudíž i snížení dostupnosti/nabídky svitků.

Po prázdninách přichází apokalypsa

Po typicky volnějších prázdninách se hutě připravují na nárůst poptávky od zákazníků. V odvětví panuje optimismus, protože výrobci oceli očekávají, že přece už všichni museli ty své skladové zásoby zužitkovat.

Poptávka se opravdu trošku pohne, ale záhy upadá – nakupovali totiž většinou jen distributoři, aby doplnili své skladové zásoby. Je jasné, že poptávka u fabrik je o hodně nižší, než se očekávalo. Optimismus vystřídají opatrné řeči strašící recesí a makroekonomickou krizí.

Zjišťuje se, že klasická poučka – všechno nakonec zaplatí spotřebitel, přestává platit. Když firmy promítnou své zvýšené náklady například do ceny auta, hrozí že spotřebitel si nebude moci toto auto dovolit koupit kvůli zvýšeným životním nákladům.

Cena padá na 700 EUR/t. Hutě začínají mluvit o masivní stopce produkce. Ani tak se ale poptávka nezvedne – pokračuje stabilní poptávka v minimální výši, která nedokáže vytížit hutě. Nastávají další odstávky.

V říjnu dochází k apokalypse na trhu svitků a pomalu ke kolapsu celého trhu. Cena se díky neexistující poptávce propadne na 670 EUR/t. Hutě odstavují další pece či linky, úmyslně zpožďují dodávky, aby vytvořily zdání nízké nabídky, ale ani to nedokáže hnout cenou, protože poptávka je stále minimální. Fabriky nenakupují na sklad – distributoři tím pádem snižují množství skladových zásob – hutě mají méně objednávek.

Foto: Tomáš Prop

Ceny HRC (EUR/t) v roce 2022

Obdobnou situaci můžeme sledovat i v roce 2023. Nebudu už sáhodlouze vypisovat, co se stalo. Ve zkratce: výrobci oceli očekávali, že distributoři a fabriky se budou zásobovat – zvedli cenu a uvedli do provozu odstavené hutě, panuje optimismus. Zákazníci si nakoupili a vrátili jsme zpět do situace z roku 2022 – poptávka neexistuje. Cena zažila strmý pád, na trhu plánuje pesimismus, výrobci oceli odstavují pece. Roste cena rudy, koksu i energií, ale není prostor zvednout cenu svitků, protože zákazníci nic nechtějí. Další odstávky (mimochodem i odstavení pecí firmy Liberty v Ostravě, Dunaferru a Galati), další pokles cen. Další hrozivé předpovědi o recesi.

Foto: Tomáš Prop

Ceny HRC (EUR/t) v roce 2023

Jestli měl Daniel Sterznik na mysli, že naše vláda způsobila pokles poptávky po svitcích v celé Evropě tím, že odepsala celoevropské stavebnictví, které střídá špatný měsíc ještě horším měsícem či způsobila zvýšení celoevropských cen energií, koksu, bram a rudy a tím zapříčinila snížení poptávky a uzavření Ostravské pece… tak bych Danielovi doporučil vzít si místo klobouku čepičku z alobalu. Jestli ale jen nemá žádné ponětí, o čem mluví, ať si svá moudra nechá raději do hospody například k radám trenérům hokejové reprezentace či pokřikování, že sudí neumí pískat.

Pokud jste neusnuli a dočetli jste až sem, doufám, že se vám nezáživný článek o svitcích líbil. Případně že vás aspoň na chvilku zabavil třeba cestou autobusem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz