Hlavní obsah
Názory a úvahy

Parodie politiky v podání našich volených zástupců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by asierromero on Freepik

Poslední roky mě nenapadá ve spojení s politickou situací v naší zemi jiné slovo než bizarní. Je to obraz toho, jak bude naše politická reprezentace fungovat i v budoucnu? Jako Česká soda revival?

Článek

Delší dobu s hrůzou sleduji tu novou politickou kulturu, kterou nám současná vláda slibovala. Korupční kauza Dozimetr nám napověděla, že ono to zase tak horké s tou změnou nebude. A i když jsem skrytě doufal, že tato kauza je předvolebním pozůstatkem a že nyní už bude líp, politici mě rychle usadili.

Chvílemi jsem měl spíše pocit, že sleduji další díl oblíbeného satirického pořadu Česká soda, než reálnou politiku naší země.

Vláda s opozicí se konečně shodla – za vše může Jarda z Mravenečků

Nastaly totiž nejapné až dětinské výmluvy či shazování všech chyb na minulou vládu v čele s Andrejem Babišem. Nerozporuji, že v mnohém má vláda pravdu, ale opravdu mě nějak extra nezajímá jestli za problém X může Andrej Babiš nebo Petr Fiala.

Jaký je rozdíl mezi těmito výkřiky?

„Za všechno může Kalousek!“

„Za všechno může Babiš!“

Bez ohledu na pravdivost výroků se stále jedná o pouhé ukazování prstem a svalování viny na druhé než to, co bychom snad všichni ocenili nejvíce – změna a řešení problémů. To, že momentálně skučí i opozice a kontruje, že „za všechno může Fiala“, není ani překvapující ani důležité. Současná opozice nebyla tím subjektem, který se dušoval, že za její vlády to bude úplně jiná politická kultura.

Covidová sbírka poezie zůstává nepřekonaná

Co se týče komunikace, tam to, ruku na srdce, také není žádná hitparáda. Samozřejmě výhodu má současná vláda v tom, že její premiér nemluví plynně česky, slovensky a francouzsky – najednou. Neopakují se ani slovní hříčky „ti, kdo měli přijít, nepřišli“, ale po obsahové stránce, srozumitelnosti a dostatečném vysvětlení svých kroků, bych současnou vládu rozhodně nehodnotil o moc kladněji než tu předešlou. Nemastná, neslaná a nedokážu si z hlavy vybavit jakýkoliv zásadní zapamatovatelný výrok (v dobrém či ve zlém).

Suverenita Česka anulována na popud Černochové, Polsko vyhlašuje válku jako pomstu za slova Babiše

Na začátku roku jsme si plácali na čelo nad výrokem Andreje Babiše, který v prezidentské debatě prohlásil, že by v případě napadení Polska nebo pobaltských států (členů NATO) neposlal vojáky na jejich obranu. Tento výrok ale nedávno trumfla ministryně obrany Jana Černochová, která v rozhořčení nad hlasováním v OSN nadhodila myšlenku, že by Česko mělo zvážit své členství v této organizaci.

V prvním případě se spíše jednalo o čirý populismus a neznalost závazků ČR, ve druhém spíše katastrofický výbuch nahromaděných emocí a netaktnost. V obou případech mezinárodní poprask a ne zrovna lichotivá vizitka pro naši zemi. Zkratkovité výroky s mezinárodním přesahem, sečteno a podtrženo – žádné avizované zlepšení.

ANO plní sliby – sněmovna sestoupila do pekla

Vláda i opozice poté prohlásily, že tomu druhému nedají nic zadarmo a že bude následovat zlepšení komunikace a obhajoba kroků. ANO také slibovalo, že nastane peklo.

Jako nezávislý divák bych musel smeknout a konečně zatleskat, že co nám bylo slíbeno, bylo i dodáno. Nastalo peklo. Ať už nekonečným žvaněním a obstrukcemi ve sněmovně, nenávistné rétorice z jedné strany a povýšeným pohrdavým pošklebkům ze strany druhé. A nebo také epizoda se sociálními sítěmi.

Poslanci žebrající o hlasy skotačí na TikToku za pošklebků svých vnuků

Hnutí ANO se rozhodlo vcelku logicky zaměřit na mladší voliče, u kterých prohrávalo na celé čáře. A poměrně rozumně vsadilo na síť TikTok, která je u mladých nejpopulárnější. ANO ale neslibovalo zdařilou marketingovou kampaň. ANO slíbilo dodat peklo. A to se hnutí zdařilo na výbornou.

Role oslovit mladé totiž vzal na svá bedra Andrej Babiš a Alena Schillerová. Protože kdo by lépe dokázal komunikovat s mladými než skoro sedmdesátiletý boomer a rozverná šedesátiletá ministryně sociálních sítí?

Na profilech těchto dvou reků tak můžeme shlédnout videa vesele poskakujících seniorů, které dle komentářů vyvolávají veselí, ale asi jiné, než si Babiš a Schillerová představovali. Videa, která nejsou svou trapností určena k posměchu, jsou zase pro mladé nudná a nezajímavá. Andrej Babiš sdílející své názory či videa ze sněmovny může sklidit potlesk, ale spíše u populace, která je aktivní na sítí Facebook. Alena Schillerová se alespoň snaží o víc osobitý a uvolněný přístup. Těch deset let je znát.

Food blog premiéra přináší nečekaná odhalení!

TikTokové dvojici z hnutí ANO ale dle všeho začne zdatně konkurovat samotný premiér Petr Fiala. Nejspíš povzbuzen odvahou své stejně staré kolegyně z poslanecké sněmovny, zabrousil do vod food blogů. Jak je pro něj tato aktivita důležitá, prokázal tím, že i přes dalekou zahraniční cestu si dokázal najít chvilku a nakoupil v Německém obchodě základní suroviny, které si kupuje běžně každý občan, jako je třeba Nutella či Coca Cola.

Ve svém food blogu následně celý svůj slaďoučký nákup porovnal a zjistil něco šokujícího – tyto produkty jsou u nás dražší! Premiér, který o sobě tvrdí, že je úplně normální člověk a není vytržený z reality, objevil Ameriku. Tleskám.

Zde je pro změnu jasná inspirace s kolegou a také normálním obyčejným člověkem Andrejem Babišem a pokus o recyklaci jeho food blogu z roku 2019. Pokud se rozhodl jít pan Fiala ve šlépějích svého předchůdce, můžeme se těšit na další díl, tentokrát porovnávající ceny s Polskem. Nechci vyzradit zápletku, proto si pouze dovolím říct, že bude pan Fiala nemile překvapený.

Česká soda forever!

Už delší dobu v naší zemi platí, že není možné udělat politickou satiru. Jako velký milovník pořadu Česká soda však kvituji, že někteří naši politici se zhostili této role sami a tak nám sice po doušcích, ale zato pravidelně, servírují další a další díly tohoto milovaného satirického seriálu v přímém přenosu.

Chtěl bych tedy popřát hodně štěstí Andreji Babišovi a paní Schillerové v jejich kariéře influencerů na sítí TikTok a přeji taktéž premiéru Fialovi, aby mu po návštěvě polských obchodů nedošly nápady na další díly jeho zajímavého videoblogu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz