Hlavní obsah
Názory a úvahy

Selský rozum dostal v bitvě o pohlaví pořádnou nakládačku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by pch.vector on Freepik

Olympiáda v Paříži nám poskytla další kontroverzní moment. V ženském boxu nastoupila nejspíše intersexuální atletka a vyvolala tak paniku u zastánců selského rozumu, kterým se začal bortit svět.

Článek

Olympijské hry 2024 v Paříži prožívají další kontroverzní moment. Po hystericky propíraném zahajovacím ceremoniálu se nyní rozproudila vášnivá diskuze ohledně ženského boxu, která vyvolala ve společnosti místy až vyhraněné debaty o pohlaví a jeho postavení ve sportu.

Zápas, který vyvolal na sociálních sítích bitvu o pohlaví

V centru pozornosti se ocitla alžírská boxerka Imane Chelifová, která se postavila do ringu proti italské boxerce Angele Cariniové. Tato konfrontace byla zejména kontroverzní, protože Chelifová byla loni diskvalifikována z mistrovství světa v Novém Dillí kvůli tomu, že u ní test genderové způsobilosti odhalil mužské chromozomy XY.

Zápas skončil dramaticky už po 45 vteřinách, když Italka vzdala po tvrdém úderu pravačkou. Tato rychlá výhra vyvolala bouřlivé reakce na sociálních sítích, kde se mnozí začali ptát, zda by alžírské boxerce mělo vůbec být povoleno soutěžit v ženské kategorii. Kritici tvrdili, že Chelifová není žena, ale muž, že je transgender ženou, že je podvodníkem a že její účast v ženském boxu je nespravedlivá.

S největší pravděpodobností (zatím také v rovině spekulací) se v tomto případě jedná spíše o intersex – jedince, který má biologické charakteristiky, které neodpovídají tradičnímu rozdělení na mužské a ženské pohlaví.

Obě sportovkyně jsou v tom nevinně, ale změna je nutná

Pokud tomu tak je, rozhodně soucítím s oběma stranami. Osobně chápu, že se mohou tito lidé cítit diskriminování, protože například na rozdíl od transgender lidí, kteří se samostatně rozhodují pro změnu svého pohlaví, intersex jedinci se s těmito netradičními biologickými charakteristikami už narodili.

Na druhou stranu také je nutno brát v potaz, že DSD (Disorders of Sex Development – poruchy vývoje pohlaví) mohou mít vliv na sportovní výkon a vytvářet tak neférové sportovní podmínky. V tomto případě by tak byly diskriminované „klasické“ ženy, u kterých se DSD neprojevil.

Šlo by to vyřešit kompromisem – například hormonální léčbou, tvrdšími limity a individuálním přístupem? Nebo je naopak potřeba nekompromisně vyloučit ze soutěží jakoukoliv biologickou anomálii? V této problematice nejsem zběhlý, takže nedokážu posoudit a jsem rozhodně rád, že rozhodnutí neleží na mně. Protože se bude rozhodovat o zásahu proti určité skupině lidí, kteří se v této situaci ocitli nevinně.

Záminka k šíření nenávistných příspěvků

Na což však zapomínají lidé v diskuzích a na sociálních sítích, kteří tento případ využívají jako pouhou záminku k šíření nenávisti a ventilování svého odporu. Zejména vůči trangender osobám (dle vyjádření MOV to není tento případ), což je jasně vidět na tom, kolik lidí tento rozdíl záměrně či nevědomky ignoruje a odsuzuje alžírskou boxerku z toho, že zištně a zbaběle rozhodla změnit si pohlaví, aby mohla vyhrávat v ženské kategorii.

Že se boxerský zápas stal pouze záminkou pro to, aby světu mohli sdělit své názory na problematiku LGBTQ je vidět i z komentářů, které útočí na tuto menšinu. Můžeme tak vidět názory „Chlap, který se nechá předělat na ženskou, je pořád chlap“ nebo „My se selský rozumem víme, že kdo se narodí jako muž, je mužem navždy a naopak“ či komentáře odkazující se na selský rozum z mateřské školy „Pohlaví jsou dvě – muži mají pindíka a ženy pipinku“.

Selský rozum dostává naloženo

Přitom si neuvědomují, že zde právě dostává jejich milovaný selský rozum v přímém přenosu řádně na frak. Osoby s DSD se totiž nenechávají přeoperovat, a pokud tedy dle selského rozumu rozhoduje o pohlaví rodný list a to, s jakým pohlavím se člověk narodil (tudíž jestli má v gatích pindíka či pipinku), jedná se logicky dle selského rozumu a ženu a nikoliv o muže.

Stejně potupně dostává logika SR naloženo při argumentaci „Ale jen pravá žena může otěhotnět. Trans nebo hříčka přírody ne, protože není žena!“ Což třeba v případě Swyerova syndromu neplatí a za pomocí umělého oplodnění může i žena s mužskými chromozomy XY otěhotnět a porodit.

Zkusil jsem položit i hypotetickou otázku – pokud nemůžou ženy s chromozomy XY soutěžit v ženské kategorii, znamená to, že muži s chromozomy XX mohou soutěžit v ženské kategorii? Myslím, že nemusím popisovat jakých kvalitních a skrznaskrz slušných odpovědí se mi dostalo.

Kde nejsou argumenty, tam nastoupí urážky

A to je další kámen úrazu. Jakmile se logika SR dostane do úzkých, nastoupí na řadu urážky a vulgarity. I ve výše zmíněné diskuzi lze nalézt zmínky o mutantech, zvrhlých hříčkách přírody, divnolidech, intersexlůze a ohavnostech v obludáriu. Osobně jsem se setkal i s tak zvrácenými názory, že všechny takovéto anomálie by měly být hned po porodu hozeny do koše a spáleny.

A to je problém celého selského rozumu – složité otázky se snaží řešit selským (tj. neodborným) pohledem. Nejdříve pohlaví určuje to, co máme v kalhotách a v rodném listě. Když se najde případ, který by dle SR byl v rozporu s naším přesvědčením, nemáme problém popřít naše dogma a nově tvrdit, že už nezáleží, co má kdo v kalhotách a v rodném listě a ani na tom, kdo dokáže nebo nedokáže otěhotnět.

Je nutné jednat a změnit pravidla…

Přestože cítím soucit k italské boxerce, mám radost, že k tomuto kontroverznímu zápasu došlo (mrzí mě, že na její úkor). Otázka DSD ve sportu je bezesporu nepříjemné téma pro organizace, které nastavují pravidla a podmínky pro účast v profesionálních sportovních kláních a veřejný zájem a diskuze mohou konečně donutit tyto organizace ke kroku, který by do budoucna tento problém vyřešil.

I když intersexuální atletky nenesou vinu, je potřeba brát v potaz, že jejich biologický stav může poskytovat neférovou výhodu oproti ostatním atletkám. I když se jedná o nezaviněnou situaci, šlo by se na to dívat (s dávkou fantazie) jako na normalizaci dopingu. A to si snad nikdo nepřeje.

...ne šířit nenávist a urážky

Přesto není nutné ve své vášnivé diskuzi sklouzávat k nesmyslným výmyslům, dezinformacím a šíření vulgarismů a nenávisti. Nemusíme souhlasit s účastí intersexuálních lidí ve sportech, ale titulovat je nadávkami a dělat z nich zrůdnosti a podlidi je morálně za hranou pro každého alespoň částečně slušného člověka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz