Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko: země agrobaronům zaslíbená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ceny potravin opět plní stránky médií a vybraní členové vlády se předhánějí v tom, jak moc se o jejich dočasný pokles zasloužili a co vše pro voliče plánují v nejbližší době udělat. Pojďme si to ale rozebrat ve světle faktů, já totiž dojmy nemám rád.

Článek

Pokud chceme řešit budoucnost, měli bychom se soustředit na to, proč je vnímaná inflace, tedy o kolik si lidé myslí, že se zdražuje, tak vysoká. Skutečná inflace je čtyřikrát menší, ale kromě premiéra o tom skoro nikdo nemluví. Většina ministrů raději bojuje minulé války.

Foto: Tomas Prouza

Pokud budeme diskutovat minulost, musíme začít tím, co ceny potravin loni v Česku vyhnalo tak vysoko - nenažranost agrobaronů, kteří drží v kleštích malé české zemědělce a loni za mohutného strašení veřejnosti masivně navýšili ceny zemědělských komodit.

Foto: Tomas Prouza

To samozřejmě znevýhodnilo (spolu s vysokými cenami energií) české potravináře a výrazně se rozevřely nůžky mezi cenou českých potravin a potravin z dovozu. Letos se rozdíly zmenšovaly, po opětovném navýšení cen energií od ledna ale na tom zase budou čeští dodavatelé hůř 😞.

Foto: Tomas Prouza

Agrobaroni se často hájí tím, že prý byl minulý rok výjimečný. Ano, trhli rekord v zisku, ale dobře se jim daří každý rok. Možná bychom se měli začít ptát, proč stát pořád lije miliardy dotací do ziskového sektoru, místo toho, aby rozvíjel školství nebo pomáhal potřebným.

Foto: Tomas Prouza

Pan ministr zemědělství rád říká "ale obchody vydělaly osm miliard"!!! Zní to jako velké číslo. Ale pojďme si ho srovnat: obchody loni vydělaly osm miliard, zatímco Agrofert 12,3 miliardy. A zemědělci 28 miliard. #GameSetMatch

Foto: Tomas Prouza

Tím, jak roste konkurence, ziskovost obchodu v ČR klesá. Loni byl ten pokles extrémní, protože obchody část zdražování nepřenášely na zákazníky.

Foto: Tomas Prouza

Naproti tomu řada výrobců si loni dost polepšila. - Rabbit člena vedení Agrární komory „chleba bude za 200 Kč“ Jandejska - Olma ze skupiny Agrofert - drůbežáři, kteří vykládali, jak kvůli cenám energií zkrachují - dominantní producent cukru v ČR.

Foto: Tomas Prouza

A takto vypadá vývoj ziskovosti v „krizovém“ roce. Ti, co v médiích brečeli nejvíc, mají masivní nárůsty zisků. Občas je dobré dívat se na čísla a ne na dojemné historky…

Foto: Tomas Prouza

Když už obráncům agrobaronů dojdou argumenty, začnou hulákat „vyvádíte zisky“. Jen to neumí doložit, protože čísla jsou neúprosná. Toto je srovnání ziskovosti na burzách obchodovaných firem v oblasti výroby potravin a obchodu. Názor si udělejte sami.

Foto: Tomas Prouza

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz