Hlavní obsah
Aktuální dění

My stavíme cyklostezky, Poláci dálnice a železnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sutterstock

„Naše země nevzkvétá.“ Těmito slovy uvedl svůj první novoroční projev nově zvolený prezident Václav Havel a měl pravdu. Tehdy bylo jen šest týdnů po sametové revoluci, která ukončila čtyřicet let politického, ekonomického i kulturního marasmu.

Článek

Pro tato slova byl proto důvod. Uběhlo 33 let a mně se chce tato slova zopakovat. Vzpomněl jsem si na Václava Havla, když jsem počátkem září poslouchal projev premiéra Petra Fialy. Dozvěděli jsme se z něj, že Česko je opět na křižovatce. Křižovatka je ale místo, ze kterého se chci co nejrychleji dostat. Jen si vybrat tu správnou cestu. A to přesně očekávám od politiků. Zatím mám však dojem, že jsme se nechávali ukolébat pocitem, jací jsme premianti mezi postkomunistickými zeměmi, až jsme usnuli na vavřínech. A naši sousedi mezitím na sobě tvrdě makali.

Dusí nás byrokratická zátěž

Množství papírů, výkazů a povinností vůči státní správě je neuvěřitelné a stále roste. Mnohdy už jde skutečně jen o papír pro papír a slibované nahrazení papíru digitální komunikací také zůstává jen v rovině slibů. Naši členové často od svých českých dodavatelů slýchávají, že se jim ani nevyplatí expandovat, protože by to znamenalo jen více papírů a hrozilo by jim více kontrol. Samostatnou kapitolou je byrokracie spojená s dotacemi. Místo, abychom podporovali v inovacích malé a střední firmy, lepíme díry v provozních rozpočtech agroholdingům, které tak nic netlačí k modernizaci a je jim jedno, že jsou dražší než jejich zahraniční konkurence.

Řešení je prosté, zjednodušme byrokracii. Tady už vláda nemusí nic vymýšlet. Hospodářská komora dala nedávno vládě seznam 400 změn, které by podnikatelům pomohly opět se nadechnout. Apeluji proto na vládu, aby našla odvahu a ostrou tužku na škrty zbytečných povinností a papírů. Podobné návrhy jsme už předkládali v minulosti, ale většinou se nenašel politik s dostatečnou odvahou a silou, aby změny prosadil proti vůli svých úředníků. Přece jen český byrokrat je vynalézavý a udělá cokoli, aby si pojistil své teplé místo. V době, kdy se vláda snaží ušetřit miliardy, by přitom škrtnutí zbytečných papírů a pár tisíc míst ve státní správě českému rozpočtu výrazně prospělo.

Povolovací procesy zpomalují investiční a podnikatelskou aktivitu

S přebujelou byrokracií obecně souvisí i nesmyslně dlouhé a komplikované povolovací procesy. Nedivme se proto, že je Česko pro zahraniční investory neatraktivní. V žebříčku Ease of Doing Business Index neboli Indexu snadnosti podnikání, kterým Světová banka hodnotí příznivé podmínky pro podnikání ve 190 zemích světa, mimo jiné i délku stavebního řízení, se Česká republika v posledních letech umisťovala dost nízko.

V Česku trvá vyřízení stavebního povolení v průměru 246 dní. Stává se ale, že větší projekty zůstávají v režimu příprav klidně i deset let. A celou dobu přitom politici pláčou, jak nedostupné je v Česku bydlení. Ale čemu se diví, když sami mohou za to, že vzniká tak málo nových bytů?

My stavíme cyklostezky, Poláci dálnice a vysokorychlostní železnice

Zrychlit povolovací řízení však potřebujeme i u budování infrastruktury, vedle posílení energetické infrastruktury především silniční a železniční sítě. Máme sice skvělou geografickou polohu, ale v situaci, kdy nás většina panevropských sítí obchází, je nám na nic. Zatímco my jsme z evropských peněz platili výstavbu lesních cyklostezek, třeba Poláci ze stejných evropských peněz stavěli stovky kilometrů nových dálnic. Chybějící dopravní síť v Česku úplně zbytečně prodražuje logistiku a zvyšuje emise, stejně jako chybějící energetická infrastruktura zvyšuje riziko, že při dalších energetických krizích vystřelí ceny energií ještě výš než posledně. Jistě, vybudování infrastruktury bude vždy drahé a dnes už se nemůžeme tolik spoléhat na evropské dotace, ale zcela jistě se nám to brzy vrátí rychlejším ekonomickým růstem a vyšším výběrem daní.

Otevřeme pracovní trh

V posledních letech jsme se často chlubili jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropě. Osobně si nemyslím, že je na tom něco k chlubení, protože ono nízké číslo ve skutečnosti znamená, že firmám chybí stovky tisíc pracovníků. To, co skutečně potřebujeme, je výrazně otevřít pracovní trh, abychom obsadili ty pracovní pozice, o které Češi nemají zájem. Stát má navíc šanci otevřením pracovního trhu vydělat desítky miliard na daních, které vybere od nových pracovníků za to, že u nás pracují a utrácejí. Jen musíme být rychlí. S akutním nedostatkem pracovních sil totiž zápolí celá Evropa. Jenže pokud u nás trvá vyřízení pracovního povolení například pro indického programátora rok a v Německu pouhé dva měsíce, je úplně jasné, kterou zemi si vybere.

Je nejvyšší část s tím vším něco udělat. Máme k tomu ideální příležitost, protože poprvé v historii český byznys mluví jedním hlasem. Všechny významné svazy a asociace se daly dohromady. Věříme, že máme s vládou společný cíl – obnovit růst Česka, zlepšit naši ekonomiku a umožnit našim zaměstnancům, aby si více vydělali. A jsme připraveni si náš díl práce odpracovat.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz