Hlavní obsah
Názory a úvahy

Žádám trest za kácení jabloňových sadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

V posledních týdnech si připadám jako v absurdní komedii od Cimrmanů. Nejprve roní slzy ministr zemědělství Nekula, že obchodní řetězce předražují cukr, a posílá na ně kontroly z antimonopolního úřadu, aby ÚOHS zařídil nižší cenu.

Článek

Pár dní na to začnou ronit slzy ovocnáři, že cukr je možná drahý, ale jablka jsou pro změnu příliš levná, a žádají ministra Nekulu, aby prosadil zdražení jablek (a zároveň pokud možno zakázal dovoz levnějších potravin ze zahraničí), i když jen díky potravinám z dovozu není inflace potravin ještě vyšší.

Kácet nebolí, myslet už ano

Kácení jabloňových sadů považuji za zločin, za který by měl být někdo potrestán. Jak jsem ale nedávno řekl televizi CNN Prima News, obchodní řetězce nemají povinnost zachraňovat české velkozemědělce, kteří kvůli nekonečnému proudu dotací z ministerstva zemědělství neumí efektivně hospodařit. Místo, aby zvyšovali svou konkurenceschopnost a rozvíjeli své podnikání, umí jen natahovat ruku a vynucovat si další a další dotace bez ohledu na opakované nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu, že jde o velmi neefektivní vyhazování státních peněz.

Obchodníci dělají všechno pro to, aby měli co nejrozmanitější nabídku českých potravin. Spolupracují s malými a středními zemědělci a garantují jim dlouhodobé odběry a pomáhají jim s investicí do provozů. Mohu uvést řadu příkladů pěstitelů jablek, kteří díky spolupráci s konkrétním obchodním řetězcem každý rok rozšiřují plochy svých sadů a jsou ve svém podnikání úspěšní. Jenže média tohle nezajímá. Čtenářsky atraktivnější je „kopnout si“ do obchodních řetězců, které prý likvidují české zemědělství. A místo toho, aby v televizi ukazovali ty, kteří tvrdě pracují na svých polích a sadech a dokáží i v dnešní těžké době růst, raději dají prostor těm, kteří roky pro modernizaci své výroby neudělali zhola nic – a teď se diví, že nejsou konkurenceschopní cenou ani kvalitou.

Jablka vhodná tak pro krmení prasat

Ano, je konec sezóny, kdy je o kvalitní dobře uskladněná jablka velký boj. To ale neznamená, že budeme zákazníkům nabízet potraviny, které nesplňují ani základní podmínky prodeje. Konkrétně u jablek se poslední týdny množí případy, kdy nám dodavatelé zkoušejí poslat na pulty jablka dobrá maximálně tak pro krmení pro prasata. A to zákazník opravdu jíst nechce a obchodní řetězce to nabízet prostě nebudou bez ohledu na to, jak moc nám tihle nekvalitní dodavatelé vyhrožují svými konexemi na ministerstvu zemědělství.

Podíl českých jablek tvoří na celkových prodejích v obchodních řetězcích v průměru 70 až 75 %, u některých pak dokonce až 90 %. To ale neznamená, že obchodníci vykoupí vše, co jim ovocnáři nabídnou. Naší prioritou je vždy a za všech okolností spokojený zákazník. Budeme rádi, když bude spokojený s kvalitními českými jablky – pokud ale nebudou, raději dovezeme kvalitní jablka ze zahraničí, než abychom zákazníkům nutili česká jablka podřadné kvality.

Chápu, že je české ovocnářství podfinancované. Že nemá dostatečné kapacity ke skladování a že často chybí balící linky a další technologie, jež stojí mezi jablkem v kvalitě, jakou požaduje zákazník na jedné straně, a krmným jablkem na straně druhé. V tomto případě ale čeští ovocnáři skutečně pláčou na špatném hrobě. Český obchod opravdu nemůže za to, že jsou jablka z dovozu levnější.

Návrhy na jednání bez odezvy

Už tři roky vyzýváme Ovocnářskou unii, aby s námi jednala ohledně zlepšování kvality českých jablek a jejich větší propagace. Stejně tak už rok žádáme o jednání na téma ovoce a zeleniny ministra zemědělství Nekulu. Ani pan Ludvík z Ovocnářské unie ani pan ministr Nekula se neobtěžovali jakékoliv jednání uskutečnit. Je to jejich volba. My zatím budeme pracovat s těmi, kteří o spolupráci stojí a kteří berou práci v zemědělství jako poslání a ne jako nástroj, jak si přes neprůhledné dotace z kapes daňových poplatníků koupit nové luxusní auto nebo si nechat zaplatit ples na Žofíně.

A budeme také doufat, že jednou se stane ministrem zemědělství někdo, kdo najde odvahu prosadit komplexní změnu vyplácení dotací. Dneska bohužel cpeme stovky milionů do polí s řepkou, místo abychom podporovali kvalitní česká jablka, po nichž poptávka rozhodně je. Mimochodem víte, proč jsou polská jablka tak levná? Třeba proto, že v Polsku je plošná podpora investic ve výši až 75 % a tamní pěstitelé mají samozřejmě i další úlevy. A dobře tam fungují odbytová družstva, která obchodu dodají, co potřebuje. Třeba kamion jablek od několika malých sadařů, kteří se mohou soustředit na pěstování ovoce, zatímco marketing, obchod a veškerou byrokracii za ně řeší někdo jiný. Ale tohle všechno musí řešit ministerstvo zemědělství a konečně provést dlouho slibovanou reformu dotačního systému. Čím dříve, tím samozřejmě lépe. Tak třeba už brzo budeme mít ministra zemědělství, který není z cukru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz