Hlavní obsah
Aktuální dění

Lživé informace o Ukrajincích šířené mezi Romy se konečně musí začít řešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Česko si loni dokázalo vybudovat vynikající reputaci přijetím největšího množství ukrajinských uprchlíků v Evropě v přepočtu na počet obyvatel.

Článek

Jenomže nyní máme zaděláno na to, abychom si naši dosavadní dobrou pověst pošpinili. Lidé z Ukrajiny se totiž v Česku začínají bát a mají k tomu velmi dobré důvody.

Rostoucí napětí

Roste napětí mezi Romy a Ukrajinci, čemuž předcházely především nedávné dva incidenty. Podrobnosti kolem nich snad nemusím připomínat, protože o nich bylo napsáno už dost. První z nich se odehrál v Brně a zemřel při něm mladý Rom. Útočníkem měl být člověk z Ukrajiny, ale okolnosti se ještě prošetřují.

Druhým byla potyčka mezi Romy a Ukrajinci v Pardubicích. Napětí navíc přiživují dezinformace šířené mezi Romy, které mohou vést i k výpadům proti lidem z Ukrajiny. A problémem bývá také nečinnost Policie ČR v případech, kde by byl zásah jednoznačně na místě.

Demonstrace v Krupce

Zašlo to až tak daleko, že v Krupce na Teplicku se nedávno odehrála demonstrace místních Romů. Při ní došlo k útokům na domy obydlené lidmi z Ukrajiny. Účastníci této demonstrace házeli předměty na balkon bytového domu, před nímž byl zaparkovaný automobil s ukrajinskou poznávací značkou. Navíc před některými domy Romové volali na Ukrajince, aby vyšli ven. To vše bohužel bez větší reakce policie.

Mimo jiné i tato „nereakce“ Policie ČR během nedávných protestů vyvolala naprosto zbytečně strach a nervozitu u ukrajinských uprchlíků. Provolávání hesel, že někoho zmlátí nebo zabijí, je už naprosto za hranou, stejně jako podobná či pozměněná hesla, která proti nim v minulosti používali neonacisté jako „Černá síla!“ nebo „My jsme tady doma!“

Pověst Česka v ohrožení

Zdrojem toho všeho je nevraživost živená na sociálních sítích. Dochází k úmyslnému šíření zpráv o Ukrajincích napadajících Romy. V drtivá většině případů se ale jedná o smýšlené bláboly. Např. informace o tom, jak Ukrajinci znásilňovali romské děti. Sám si dobře pamatuju, že podobné nesmyslné zvěsti, jako nyní o Ukrajincích, se v minulosti šířily právě o Romech.

Ze strany „nahnědlé“ a proruské části naší politické scény existuje zjevná snaha poštvat lidi proti Ukrajincům. Není těžké u nich odhalit hlavní motiv jejich počínání. U takto smýšlejících lidí je největším nepřítelem Ukrajina, respektive Ukrajinci.

Na sociálních sítích existuje mnoho falešných účtů s romskými fotkami vypouštějících nepravdivé informace o lidech z Ukrajiny. Řada Romů bohužel není schopná tyto zjevně nepravdivé informace rozpoznat, sdílí je na sociálních sítích, čímž se zvyšuje celkový dosah.

„Dejte nám zbraně“

Na zmíněné romské demonstraci zaznělo od jednoho řečníků, že „když dává (český) prezident zbraně Ukrajincům, ať dá zbraně nám, my se budeme bránit sami.“ Tento řečník se zachoval jako naprostý hlupák.

Dělá ostudu celé romské komunitě, zvláště všem chytrým a vzdělaným Romům, které znám. Je třeba tvrdě postihovat osoby, které záměrně šíří lživé informace a snaží se rozdmýchat nepokoje mezi oběma tábory.

Kdo jsou tito vyvolávači napětí?

Měl jsem možnost mluvit s představiteli Romů a ti mi řekli, že lidé pokoušející se vyvolávat konflikty, nejsou v komunitě známí. Nechápou motivaci šiřitelů dezinformací, ani to, že mnozí Romové věří těmto notorickým lhářům, kteří byli trestaní za kriminální delikty a v komunitě neměli žádné slovo.

Šiřitelé klamných zpráv se bez ohledu na svůj původ chovají jako normální šmejdi. Vyvolávání neklidu mezi Romy a Ukrajinci nemůže zůstat bez odezvy. Lidé na všech stranách by se měli zklidnit. Policie by měla zasahovat proti těm, kteří chtějí rozdmýchávat nepokoje a důsledněji trestat původce klamných správ. Až někdo dostane osm let natvrdo za rozpoutávání nepokojů, tak si ostatní podobné jednání rozmyslí.

Situace je opravdu vážná. Řada Ukrajinců už začíná uvažovat o odchodu z České republiky, což by byla naprostá ostuda. Nastal čas, aby nejen Policie ČR, ale i další orgány v případě dalších takových akcí začaly konat. V sázce není jen bezpečí lidí, kteří zde uprchli před válkou, ale také pověst celého Česka.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz