Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rašismus: nadávka, nebo definice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matthias Laurenz Gräff, Wikipedia commons CC BY-SA 4.0

Termín „rašismus“, coby novotvar spojující Rusko a fašismus, je oblíbený mezi východoevropskými národy, kterým Rusko ublížilo. Je to jen emocionální nadávka, nebo použitelný politologický termín?

Článek

Slovo „rašismus“ odkazuje na Rusko a také na fašismus. Je Rusko fašistické? Já bych řek, že fašismus zažívá jakousi renesanci po celém světě. Nacionalismus nebo národní sobeckost, rasismus, xenofobie, nenávist vůči menšinám, nenávist vůči liberalismu, nenávist vůči jiným politickým směrům, zjednodušující pohled na svět, kdy hledáme viníka nebo spiknutí těch „co za to můžou“, spiklenecké teorie, totalitní/totální propaganda, kult extravagantních vůdců, to všechno jsou prvky fašismu, které ve 21. století znova ožily.

Některé prvky zůstaly potlačeny. Zejména původní ideologie, byť zvrácená, ale dávající nějaký smysl. Moderní fašisté jsou v podstatě jen technologové moci, kteří implementují cokoliv, co se jim hodí, aby vystrašili dav a nabídli mu svou ochranu. Takže jednou mohou být antisemité, podruhé anti-muslimové, jednou ochránci trhu, podruhé ochránci chudých. Je jim to jedno. Hlavně, aby to fungovalo.

Ve 30. letech byl fašismus velmi populární a zdálo se, že demokracie to má spočítané. A teď nemyslím jen Itálii a Německo, ale i to, že většina evropských zemí se uchylovala k autoritářství a že třeba i Winston Churchill, pozdější lídr boje s fašisty/nacisty v jistou chvíli obdivoval Mussoliniho a jeho způsob vlády. Zdálo se tehdy, že demokracie nemá odpovědi na problémy tehdejšího světa, na velkou hospodářskou krizi a další.

A stejně tak dnes se zdá, že liberální demokracie kulhá v řešení problémů a hrdiny se stávají autoritáři se snadnými jakoby řešeními složitých problémů.

Až do začátku loňského roku se zdálo, že novodobí fašisté se poučili z chyb původních fašistů, kteří rychle rozpoutali genocidy a války a postavili koncentrační tábory pro své nepřátele a donutili tak Západ, aby se nakonec tomu všemu postavil na odpor.

I tehdy měl fašismus své národní mutace. V Itálii byl ten klasický, v Německu rasistický a antisemitský zvaný nacismus. V Japonsku pak zavládl kult armády vedené císařem- živým bohem.

A současná „nová vlna fašismu“ je na tom podobně. Máme tady Trumpa zabaleného v americké vlajce. Proruského Orbána. Anti-ruské polské autoritáře a mnoho dalších.

A samozřejmě máme tady Rusko. Rusko je momentálně zemí, které přibližuje onen „moderní a dietní“ fašismus tomu klasickému z 30. let. Rusko zašlo nejdál a rozpoutalo genocidní válku na Ukrajině. Rusko popírá existenci ukrajinského národa. Unáší ukrajinské děti, aby je „převychovalo“, ničí ukrajinská města a v etnické čistce, pro kterou mělo plány, mu zabránil jen jeho vojenský neúspěch.

Nebudu se tady pokoušet definovat ruský fašismus, na to jsou lepší lidi. Doporučuji zejména Timothy Snydera. Je však evidentní, že Rusko je fašistický stát podle nové i staré definice. Kromě toho, co dělá na Ukrajině, buduje i uvnitř novou totalitu, kdy moc potlačuje jakékoliv projevy nesouhlasu zejména s válkou na Ukrajině, které se zcela podle učebnic o totalitách ani nesmí říkat válka. Ruská propaganda už dávno ve své sofistikovanosti předběhla tu nacistickou. Nebudu hádat, co bylo dřív, jestli slepice, nebo vejce, tedy novodobý globální fašismus, nebo ruská propaganda, ale je evidentní, že tyto dva jevy spolu úzce souvisejí.

Nenechme se splést, že se ruská moc odvolává na Sovětský svaz, což měl být komunistický nebo dokonce socialistický projekt a údajný vítěz nad fašismem. Nenechme se zmást tím, že ruská propaganda je plná boje proti fašistům. Jak jsem již naznačil výše, moderní fašismus nemá s pravo-levou ideologií nic společného, je to technologie, jak se dostat k moci a jak si ji udržet. Moderní fašistická propaganda nemusí dávat smysl. Ani ideologicky, ani logicky. Jen pomocí klíčových slov mobilizuje lůzu.

Nedávno jsem viděl video, kde nějaký ruský skinhead potetovaný hákovými kříži ukazuje svaly v posilovně za zvuků nějaké ruské písničky, kde se zpívá o tom, že Rusko porazí fašisty. Skinhead si zpíval tuto antifašistickou píseň až jeho hákový kříž na svalech poskakoval. A vůbec mu to nepřišlo divné.

Poslechněte si také nahrávky demonstrací Vrábela/Rajchla a jejich hostů z Václavského náměstí. Tam řečníci neuznávají ani výrokovou logiku. Vystoupí jeden řečník, který řekne, že si musíme udržet mír a že nás Fiala chce zatáhnout do války a lidi mu tleskají a vzápětí vystoupí další řečník, který řekne, že nás Fiala zatáhl do války a že jsme ve válce a lidi mu taky tleskají. Je jim tam jedno, co ti lidé říkají. Hlavně, že používají klíčové slova, které do oběhu pustila ruská propaganda.

Ale zpátky k Rusku. Jsem přesvědčen, že Rusko roubuje směs klasického a novodobého fašismu na tradiční ruský imperiální šovinismus. Z tohoto hlediska je termín „rašismus“ zcela na místě.

Nemyslím si však, že rašismus je nějakým příznakem genetické deformace ruského národa. Je to výsledek ruských dějin. Země, kde neustále vládlo autoritářství, která uvízla v takovém zapomenutém koutě euroasijského kontinentu a zůstala stranou intelektuálního rozkvětu lidstva. Neříkám, že úplně, ale rozhodně hodně. Ruská společnost je zahleděná do legendy o výjimečnosti a specifickém údělu Ruska, kterou si Rusové omlouvají téměř vše. Rusko není první a bohužel ani poslední zemí, které touto legendou onemocnělo. Pár zemí ji už trpělo. Třeba Německo nebo Japonsko, jak víme z historie.

Ale právě díky historii víme, že na tuto nemoc je jen jediný lék. Totální a katastrofální porážka, která přinutí zaslepený národ otevřít oči. Problém je jen v tom, že Rusko je prostě fyzicky příliš velké třeba na to, aby bylo okupováno jako Německo nebo Japonsko. Takhle porazit prostě technicky nelze. Ale nějak poraženo být musí.

Teprve pak skončí rašismus.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz