Hlavní obsah
Lidé a společnost

Arnold Schwarzenegger. Člověk, který může být inspirací pro mnoho z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89026247

Sportovec, herec, politik a autor inspirativních knih. Člověk, který se vypracoval z chudého kluka v úspěšného muže. Tvrdě dřel, aby svoji snahu nakonec korunoval úspěchem.

Článek

Člověk nemusí být fanda kulturistiky, aby zaznamenal neobyčejný příběh obyčejného člověka. Arnold Schwarzenegger, malý kluk z Rakouska, později statný kulturista, herec v akčních trhácích, autor knih, podnikatel, uvědomělý politik. Ale také normální muž, manžel, otec dětí, který se zařadil do dlouhé fronty těch, kteří i v jinak spokojeném manželství „ulítli“ a tato chyba je stála vztah. Arnold Schwarzenegger není bůh, modla, ideální prototyp úspěšného člověka. Je to však člověk, jehož příběh, úsilí a do jisté míry i životní moudrost, může být inspirací pro mnoho z nás.

Narodil se roku 1947 v Thalu, v Rakousku. Jeho otcem byl policejní důstojník, muž disciplíny a tvrdé výchovy. Své dva syny, Arnieho a Meinharda, vedl od útlého dětství ke sportu. Arnie se do svých patnácti let věnoval fotbalu, ale tento sport ho příliš neoslovil. Naopak se mu zalíbila vypracovaná těla kulturistů, kterým se chtěl podobat a dosáhnout úspěchu v tomto odvětví.

Tvrdý trénink přinesl své první ovoce, když začal postupně vyhrávat místní soutěže a v roce 1965 se dostal do Stuttgartu, kde vyhrál Mistrovství Evropy juniorů. Tam si ho všiml Albert Busek, významný vydavatel magazínu o kulturistice a majitel fitness studia. Arnolda zaměstnal jako trenéra ve svém fitku a ve svých časopisech mu zajistil velkou publicitu.

Oba toužili po tom, aby se Arnie vypracoval natolik, že vyhraje titul Mr. Universe v Londýně. Napoprvé se to nepovedlo, Arnold skončil druhý, porazil ho Chet Yorton. Nebyl by to ale Arnold, kdyby se nechal odradit jedním neúspěchem. Poctivě dál cvičil a už v roce 1967 tento titul získal. I když v tu chvíli jeho hvězda silně zazářila, nenechal se ukonejšit a tvrdě na sobě pracoval dál.

Už o dva roky později vybojoval druhé místo v nejprestižnější kulturistické soutěži světa, Mr. Olympia v New Yorku. Díky kontaktům mohla zůstat ve Státech a v roce 1970 získal první místo Mr. Olympia. Aby toho nebylo málo, tento titul dokázal získat 7× a kromě toho několikrát získal titul Mr. Universe a Mr. World.

Člověk by řekl, že usilovné cvičení zabere Arniemu veškerý čas a na nic jiného mu nezbydou síly. Nic by nemohlo být vzdálenější pravdě. Současně s tvrdým cvičením studoval angličtinu, obchod a ekonomii na univerzitě ve Wisconsinu. Univerzitu úspěšně dokončil a své příjmy ze soutěží investoval do své firmy s kulturistickým vybavením.

Ve stejném roce, kdy vyhrál Mr. Olympia, si poprvé zahrál i ve filmu, v komedii Herkules v New Yorku, pod pseudonymem Arnold Strong. Na osvaleného fešáka se pěkně koukalo, ale jeho úspěch ve filmu měl teprve přijít.

Sérii úspěchů nečekaně přerušila rodinná tragédie, kdy jeho bratr zahynul při autonehodě. Hned o rok později přišel i o otce, který zemřel na infarkt.

Druhou filmovou roli získal o další rok později (1973) v krimi Dlouhé loučení. Úspěch mu však přinesla až třetí role v komedii Zůstaň hladový, za kterou dostal ocenění Zlatý globus. Poté následovalo několik dalších rolí, které mu však moc úspěchu nepřinesly. To ho však neodradilo, aby své štěstí nezkoušel dál.

Obrovský úspěch přišel v roce 1982 s hlavní rolí ve filmu Barbar Conan, kde si zahrál bojovníka Conana, který hledal vrahy svých rodičů. Následoval druhý, volně navazující díl Conan Ničitel, který ale nezaznamenal takový úspěch jako první díl. To Arnoldovi nevadilo, protože ve stejné době zazářil jako Terminátor, nezničitelný robot zabiják. Mezi natáčením se mu zároveň podařilo splnit si sen - získat americké občanství.

Ve své herecké kariéře pokračoval dál, jmenovat můžeme Rudou Sonju, Komando, Predátor, Běžící muž, Špinavá dohoda, Rudé horko, Dvojčata, Total Recall nebo Policajt ze školky. Stává se hollywoodskou celebritou a získává svoji hvězdu slávy na Hollywoodském chodníku. Mezi natáčením se stihnul oženit se svojí dlouholetou přítelkyní Marií Shriver.

Druhý díl Terminátora byl do té doby nejdražším natočeným filmem, ale tržby nezklamaly a film byl považován za velmi úspěšný. Ve stejném roce stíhá Arnold společně se Sylvesterem Stallonem a Brucem Willisem založit řetězec restaurací Planet Hollywood.

Pokračoval v herecké kariéře, která byla někdy úspěšnější, jindy méně. Ale žádný neúspěch nedokázal Arnolda odradit, aby se dál věnoval tomu, co ho baví. Z různých filmových žánrů se postupně vrátil k akčním filmům, které mu sedly nejlépe.

V roce 1997 musel podstoupit operaci srdce, ze které se ale rychle zotavil. Podobné štěstí jako Arnold ale neměla jeho maminka Aurelia, která o rok později zemřela podobně jako její muž na infarkt.

Kromě herecké aktivity založil i svoji vlastní produkční společnost Oak Productions a stal se autorem několika knih, které se věnují především posilování.

V roce 2003 korunoval veškeré svoje úspěchy získáním guvernérského křesla v Kalifornii, kde setrval dvě volební období. Během svého vedení dosáhl úspěchu v oblasti klimatologie, kdy se podařilo prosadit celonárodní zákon o řešení globálního oteplování (2006) snížením emisí skleníkových plynů a také dosáhl snížení nákladů ve státní správě o 35 %, když nechal přepracovat celý státní systém zaměstnaneckých náhrad. Jako první guvernér po několika desítkách let provedl prostřednictvím svého strategického plánu velké investice do stárnoucí infrastruktury. V letech 2009/2010 dosáhl dalšího úspěchu, když došlo ke schválení zákona o bezpečném, čistém a spolehlivém zásobování pitnou vodou.

Pro Kalifornii se stal nejlepší reklamou, propagoval místní produkty, prezentoval turisticky zajímavá místa, podporoval zdravou výživu nejen ve školách. Za své snahy o zlepšení životního prostředí, lepších podmínek pro studium a další filantropické aktivity byl i několikrát oceněn. I po odchodu se aktivně angažuje v boji za zdravější životní prostředí, spoluzaložil globální neziskovou organizaci, která se věnuje rozvoji a podpoře klimatických projektů.

Kromě budování úspěšné kariéry se stal i otcem několika dětí. S Marií Shriver, s níž byl dlouho ženatý (35 let, vzali se roku 1986, v roce 2011 po 25 letech vztahu oznámili rozchod a po dalších deseti letech byli rozvedeni), má čtyři děti - dvě dcery a dva syny. Na první pohled idylická rodina byla v roce 2011, kdy Maria podala žádost o rozvod, zasažena Arnoldovou aférkou. Prasklo na něj, že v době, kdy byla Maria těhotná s nejmladším synem Christopherem, měl Arnie románek s jejich služebnou Mildred. Z tohoto vztahu vzešel syn, Joseph Baena, který dnes kráčí v otcových kulturistických šlépějích.

Arnold svoji chybu a vztah s Mildred přiznal. Přestože jsou podle svých slov dodnes Maria a Arnie přátelé, svorně tvrdí, že společný vztah už si nedokážou představit.

V současné době je v předprodeji jeho kniha „Buď užitečný“. Zatímco v roce 2013 vyšla knížka Total Recall: Můj neuvěřitelný životní příběh, která byla jeho biografií, nadcházející kniha se nevěnuje tolik jeho životnímu příběhu jako spíše zásadám, podle kterých se snažil žít a které mu pomáhaly dosáhnout toto, čeho chtěl. Pokud i vás fascinuje Arnoldův životní příběh a jeho neuvěřitelná odolnost, energie a životní síla, pak pro vás tato kniha může být v mnohém inspirací.

Anketa

Jak vnímáte život Arnolda Schwarzeneggera?
Neuvěřitelná osobnost, člověk, který tvrdou dřinou dosáhl mnoha úspěchů.
96,7 %
Zajímavá osobnost, ale měl hlavně štěstí, o dřině to zas tolik nebylo.
1,9 %
Jeho život mě nijak neoslovuje, nikdy jsem se o něj moc nezajímal/a.
0,9 %
Nepřijde mi ničím zvláštní. Něco mu asi vyšlo, ale znám lepší.
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.schwarzenegger.com/bio

https://cs.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger

https://zivotopis.osobnosti.cz/arnold-schwarzenegger.php

https://www.csfd.cz/tvurce/34-arnold-schwarzenegger/prehled/

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/arnold-schwarzenegger-maria-shriver-rozvod-nevera-rozchod.A211230_085554_sex_sub

https://www.databazeknih.cz/knihy/bud-uzitecny-7-zasad-pro-zivot-527744

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz