Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Astry - královny podzimu rozzáří zahradu chystající se k zimnímu spánku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Podzim bývá zobrazován jako hra barev usychajícího listí nebo také jako pošmourné deštivé dny. Pokud se i vaše zahrada chystá k zimnímu útlumu, ale vy toužíte ještě po krásných květech, vsaďte na astry, královny podzimu.

Článek

Když přichází jaro, vlije se zahradníčkům energie do žil a začnou zvelebovat a pečovat o svoji zahrádku. Zpod sněhové pokrývky začnou vykukovat sněženky, později se přidají poslové jara jako tulipány, modřence, hyacinty, narcisy a další. Záplava květů rozveseluje zahradu celé jaro a léto, pokud je skladba květin dobře rozložená, aby jejich období květu navazovalo po sobě. S příchodem podzimu však většina kvetoucích rostlin pomalu odkvétá a zahrada přestává být tolik barevná. Je to čas příprav na zimní spánek, úklid, hrabání spadaného listí. Přesto však není důvod se vzdávat krásných květin a brát podzim jenom jako pošmourné období, kdy náš zrak už nic moc nepotěší. Naopak.

Astry neboli hvězdnice

Astry patří do čeledi hvězdnicovitých, což je obrovská rodina mnoha kvetoucích rostlin, z nichž některé jsou notoricky známé, např. sedmikrásky, kopretiny, pampelišky, chrpy aj. Jedná se asi o největší čeleď kvetoucích rostlin, jejíž druhy se dají nalézt po téměř celém světě. Své jméno získala tato čeleď podle tvaru květů, které připomínají hvězdu (aster = hvězda). Každý druh má však květ jinak bohatý, a i v rámci jednoho druhu, např. i u aster, existuje řada variant, z nichž každá má květ trochu jiný.

Astry patří mezi trvalky, i když někteří je pěstují i jako letničky. Hodně záleží na druhu a vyšlechtěné odrůdě, každá má jiná specifika. Obecně však platí, že astry mají rády výživnou půdu, která jim dodá dostatek živin, aby mohly nasadit své ohromné množství kvítků. K tomu potřebují také dostatečnou zálivku, která však musí být i v době, kdy se na kvetení teprve chystají. Pokud je léto horké a suché a astrám nedopřejeme dostatek vláhy, je potřeba počítat s tím, že budou na podzim chudší a už zálivku nedoženeme.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Odrůda s fialovým květem

Astry ocení slunné nebo polostinné stanoviště. Zvládnou i polostín až stín, ale jejich kvetení nebude tak bohaté a celkově mohou ve stínu strádat. Zálivka musí být dostatečná, ale půda musí být také dobře odvodněná, protože v přemokřené se jim dařit moc nebude. Budou rády za vápenitou půdu, ale může být i běžná zahradní zemina. Před a v době květu doporučuji i lehce přihnojit, aby jim květy vydržely déle a snáze nasadily další. Záleží ovšem i na odrůdě, protože některé začínají kvést už na konci srpna, zatímco jiné kvetou později. Září a říjen jsou hlavním obdobím květů, řada aster kvete i v průběhu listopadu a zvládnou první mrazíky. Poté je dobré astry sestřihnout na výšku zhruba 10 cm, aby zimu dobře přečkaly a v dalším vegetačním období pak zase pěkně obrazily.

Astry nám nabízejí širokou paletu druhů a odrůd. Některé dorůstají až 160 cm na výšku (obvykle se jim říká novoanglické astry), ale takovým je potřeba dodat nějakou oporu, aby pod vahou nebo vlivem větru nelehly. Někdo je pěstuje podél plotů, kde je vyváže k pletivu, jiní k nim přistaví podporu. Pokud však nechcete takto vysokou rostlinu, protože u vás často fouká nebo se vám jednoduše nehodí do konceptu zahrady, můžete si vybrat z nižších variant (např. novobelgické). Některé mívají i jen kolem 20 cm, jiné dorůstají do 50 cm a tvoří kompaktní keříky. Keříky zdobí zahradu už během léta, kdy bývají krásně sytě zelené, ale teprve podzimní čas jim dodá krásu díky nasazení květů.

Podle velikosti dospělé rostlinky zvolíme i umístění. Nízké keříčky se používají jako lemování záhonů či do popředí květinových zákoutí. Vyšší rostliny se používají do pozadí nebo jako dominanty společně s ozdobnou oporou. Astry nabízejí kromě různě bohatých květů i řadu barevných variant, od sněhově bílé, přes růžovou, světle i sytě fialovou po tmavě vínovou…

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Odrůda s bílými květy a narůžovělým lemováním

Pokud se astrám bude dařit, budou vytvářet bohaté keře, které však s postupujícím věkem mohou řídnout. V takovém případě je dobré je tzv. zmladit, což znamená rozdělit celý trs na několik menších, vitálních trsů, které znovu zasadíme. Vzhledem k tomu, že se jedná o květiny kvetoucí na podzim, rozdělení trsů a případné přesazení by se mělo řešit na jaře. Kromě možného rozdělení trsu na několik menších, které se postupně zase rozrostou, můžeme astry rozmnožovat i pomocí semínek nebo kořenových výhonků. Jednotlivým sazeničkám musíme podle jejich finálního vzrůstu dopřát dostatek místa, aby se mohly rozrůst.

Bohužel, i astry trpí na různé nemoci a škůdce. Hodně záleží na umístění rostlinky - pokud bude na vhodném místě, kde bude vitální, odolá nemocem a škůdcům lépe, než pokud bude růst na místě, kde bude živořit. Často mohou trpět na padlí, což je houbové onemocnění napadající nejen astry. Je to i kvůli tomu, že kvetou v průběhu podzimu, kdy je vlhčí ovzduší, ale současně je ještě teplý vzduch, což podporuje růst hub všeho druhu. Předejít se tomu dá použitím fungicidního (houby likvidujícího) postřiku, jehož aplikaci je pak potřeba pravidelně opakovat. Padlí na astrách se projevuje standardně jako na jiných rostlinách, pokrývá je našedlým povlakem, listy žloutnou, usychají, opadají. Květy slábnou, někdy ani nerozkvetou. Některé odrůdy jsou vůči padlí přirozeně odolnější, ale ani to neznamená, že nemohou onemocnět.

Kromě padlí mohou trpět i na další houbové onemocnění - fusarium. Fuzáriové vadnutí aster může mít pomalý i rychlý průběh. Nejčastěji dochází k rozvoji za stejných teplotních a vlhkostních podmínek jako u padlí, tedy ve vlhkém podzimním období, kdy je současně ještě teplo. Kořenové krčky zčernají, nebo zhnědnou a jak barva postupuje na stonku směrem nahoru, rostlina pomalu odumírá. Pokud je průběh pomalý a je včas objeven, může pomoci použití fungicidního přípravku, které však obvykle jen zpomalí průběh. I to je ale důležité k tomu, abyste měli čas zlikvidovat napadenou rostlinku i s půdním balem. Častokrát je to ale pozdě a houba napadá další a další rostlinky. V takovém případě je lepší rostliny zcela zlikvidovat a nové na tomto místě nepěstovat. Doporučuje se 4-7 let přestávka a desinfekce půdy, protože spóry hub v ní snadno přezimují.

Houbových chorob je více, ale tyto dvě bývají nejčastější. Z hmyzích škůdců se můžete většinou setkat v letním období s mšicemi, které lze však zlikvidovat postřikem.

Pokud astrám dopřejete vhodné místo a potřebnou preventivní péči, odvděčí se vám krásným, bohatě kvetoucím porostem, který oživí podzimní zahrádku.

Anketa

Pěstujete astry?
ano
100 %
ne
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Článek byl sepsán na základě vlastních zkušeností a informací z následujících zdrojů:

https://www.homeincube.cz/plna-naruc-aster-pestovat-podzimni-krasky/

https://www.ireceptar.cz/zahrada/hvezdnice-pestovani-30000918.html

https://www.nkz.cz/praxe/choroby-skudci/podzimni-hvezdnice-casto-napada-padli-predejdete-mu-vysadbou-odolnych-odrud

https://www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/fusariove-vadnuti-aster

https://zahradaweb.cz/obavane-fusariove-vadnuti-aster/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz