Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hana Maciuchová alias profesorka Miriam Hejlová byla pedagožkou i ve skutečném životě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Profesorka Miriam Hejlová ze seriálu Ulice byla oblíbenou a nezapomenutelnou postavou, kterou ztvárnila sympatická herečka Hana Maciuchová. Ta se kromě herectví věnovala pedagogice i ve svém skutečném životě.

Článek

Hana Maciuchová ztvárnila řadu zajímavých rolí, ale pro mnoho z nás se stala nezapomenutelnou profesorkou Miriam Hejlovou v seriálu Ulice. Jaká však byla šarmantní herečka ve svém skutečném životě?

Rodačka ze Šternberka, jejímž druhým milovaným domovem se stala Olomouc

Hana Maciuchová se narodila na podzim roku 1945 ve Šternberku. Její tatínek Josef byl úředník a maminka Jarmila knihovnice, ale kromě toho byli oba vášnivými divadelníky a členy amatérského souboru a malou Haničku vedli k lásce ke kultuře a herectví. Nebylo to těžké, protože malá Hanička už odmala ráda recitovala, tančila i zpívala.

Když byly Haničce čtyři roky, rodina se přestěhovala ze Šternberka do nedaleké Olomouce, do domu, kde již žili rodiče její maminky. Olomouc se tak stala jejím novým domovem, na který nedala do konce svého života dopustit. Kdykoliv mohla, tak se do Olomouce vracela, v rozhovorech často vzpomínala na své mládí, na místa, která v Olomouci milovala a po celý život se zajímala o dění nejen ve městě jako takovém, ale i o školu, kterou vystudovala.

Když tatínek viděl, že Haničce se prostředí divadla líbí a ráda se zapojuje, nabídl jí v jejích 14 letech první malou roli. Hanka hrála družičku v oblíbené divadelní hře Aloise Jiráska Lucerna. Hned o rok později se však objevila už na profesionální scéně, kde hrála ve hře Zdravý nemocný. Během studií se objevila i v Shakespearově hře Mnoho povyku pro nic, kde hrála Héru. Je až neuvěřitelné, že i přes slibné začátky v Olomouci nikdy neměla profesionální angažmá.

Přestože ještě na gymnáziu zvažovala, jakým směrem se bude její další život ubírat a lákala ji i medicína, zvolila nakonec herectví, ke kterému měla nejblíže, i když to znamenalo vzdálit se od rodiny. Další studium ji tak zaválo do Prahy, kde studovala na DAMU. Během tohoto studia začala hrát v Divadle za branou a zde získala i své první profesionální angažmá. Studium završila v roce 1968 a o tři roky později se stala členkou Divadla na Vinohradech, kde strávila téměř celý svůj život. Ztvárnila zde řadu významných rolí ze známých divadelních her, jmenovat můžeme např. Cyrano z Bergeracu, Zločin a trest, Kdo se bojí Virginie Woolfové, Othello, Obchodník s deštěm a jiné. I když bylo Divadlo na Vinohradech jejím mateřským divadlem, hostovala i v řadě jiných divadel a též účinkovala v inscenacích pořádaných během Letních Shakespearovských slavností.

Proniknutí do světa filmu a televize

Přestože divadlo milovala, nebránila se ani filmovým a televizním rolím. Ty jí přinesly celorepublikovou slávu. Její úplně první filmovou zkušeností byl slovenský film Organ v roce 1964, který byl sice ceněný, ale málokdo by si jej vybavil jako jednu z prvních filmových zkušeností mladé Maciuchové.

Mnohem výrazněji se prosadila v oblíbených Krkonošských pohádkách, kde ztvárnila sebevědomou a temperamentní Anču. Krkonošské pohádky byly oblíbené samy o sobě, ale Haně se podařilo ztvárnit Anču tak skvěle, že její sláva raketově stoupla. K tomu, aby byla obsazována i do dalších televizních snímků a seriálů, už byl jen krůček. Postupně se tak objevila v oblíbených seriálech jako Chalupáři, Žena za pultem nebo Nemocnice na kraji města. V posledně jmenovaném seriálu si zahrála i v jeho dalších pokračováních. Kromě těchto nejznámějších a divácky nejoblíbenějších seriálů se objevila i v dílech řady dalších, byť třeba pro někoho méně známých seriálů, jako např. Dynastie Nováků, Synové a dcery Jakuba skláře, Dnes v jednom domě, Příkopy…

Novou vlnu nárůstu obrovské popularity si však připsala její role profesorky Miriam Hejlové, kterou ztvárnila v „nováckém“ seriálu Ulice, který se vysílá od roku 2005. Najdou se i lidé, kteří Ulici nesledovali, ale pouštěli si jen konkrétní díly, kde měla prostor její profesorka Miriam. Někdy vážná, někdy přísná, ale i vtipná a zábavná. Málokdo by profesorku ztvárnil tak skvěle jako právě Maciuchová. Možná i proto, že sama byla od roku 1994 do roku 2004 pedagožkou na Státní konzervatoři v Praze. Byla to pravděpodobně i tato role profesorky, která jí dvakrát přinesla cenu TýTý pro nejoblíbenější herečku.

Rozhlas i dabing

Kromě herectví se Maciuchová věnovala i dabingu a přednesu v rozhlase. Její přednes Šeherezády v Příbězích tisíce a jedné noci byl nezapomenutelný. Její procítěnost při přednesech byla vždy tak oceňovaná, že dvakrát obdržela cenu za nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu.

V oblasti dabingu jsme ji mohli naposledy slyšet v seriálu Panství Downton, kde dabovala Susan MacClare. Celkově nadabovala v průběhu let 126 různých rolí.

V roce 2010 obdržela od prezidenta Medaili Za zásluhy v oblasti kultury.

Skvělá kariéra byla vykoupená životními peripetiemi

Hana Maciuchová byla během svého života profesně velmi aktivní. Na jednu stranu byla ráda, že se mohla věnovat práci, kterou milovala, na druhou stranu jí toto bylo umožněno mimo jiné proto, že kvůli zdravotním problémům nemohla mít děti, kterým by se mohla věnovat. V roce 1980 prodělala operaci a následně jí lékaři sdělili, že už děti nikdy nebude moct mít, což ji tehdy velmi zasáhlo, protože toužila po velké rodině.

Na počátku roku 2016 ji zasáhla další špatná zpráva, když se dozvěděla, že má rakovinu prsu. Věděla, co to znamená, neboť stejnou diagnózu si mnoho let předtím vyslechla i její maminka. S nemocí se statečně poprala a vypadalo to, že bude mít konečně po zdravotní stránce klid. Bohužel jen pět let poté udeřila nemoc podruhé a oblíbená herečka si znovu vyslechla - rakovina slinivky. Bohužel už v takovém stádiu, že operace nebyla možná.

Maciuchová docházela na chemoterapie a ozařování, což jí však ubíralo sil. V té době ještě hrála v divadle Ungelt, a tak dokonce odmítala opiáty, které by jí ulevily od bolesti, ale ovlivnily by její výkon. Později však principálovi řekla, že už se na jeviště nevrátí, tak aby s ní nepočítal. Nechtěla však žádný rozruch, a tak si závažnost své nemoci nechala pro sebe, ani své blízké tím nechtěla zatěžovat a způsobovat jim zármutek.

Když na konci roku 2020 cítila, že už jí docházejí i poslední síly, vrátila se zpátky do Olomouce ke své rodině. V posledních dnech se o ni starala zejména její sestra Silvie.

Zemřela 26. ledna 2021 v nemocnici ve věku 75 let.

Jejím životním partnerem byl herec Jiří Adamíra, který však zemřel v roce 1993. Posledním partnerem, který ji i doprovázel na chemoterapie, byl lékař Karel Valdauf.

Anketa

Patří Hana Maciuchová i mezi vaše oblíbené herečky?
Ano, považuji ji za jednu z nejlepších českých hereček.
97 %
Ne, její role mě nijak neoslovily.
1,5 %
Ne, neznám ji.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://zivotopis.osobnosti.cz/hana-maciuchova.php

http://www.kultura.cz/profile/21935-hana-maciuchova

https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-hana-maciuchova-vzpominky-detstvi.A210128_591650_olomouc-zpravy_stk

https://zivotopisyonline.cz/hana-maciuchova-profesorka-hejlova-zivotopis/

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrela-hana-maciuchova-40349056

https://www.lidovky.cz/relax/lide/po-dlouhe-nemoci-zemrela-herecka-hana-maciuchova-bylo-ji-75-let.A210126_190540_lide_liev

https://www.dabdb.cz/osoba/1179-hana-maciuchova/dabing/

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/667825/hana-maciuchova-75-podlehla-rakovine-slinivky-3×-bojovala-o-zivot-nemoc-ji-vzala-dite-i-lasku.html

https://cnn.iprima.cz/clanek-muselo-to-byt-strasne-tezke-pritel-maciuchove-popsal-jeji-posledni-dny-pred-smrti-52191

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz