Hlavní obsah
Věda

Houba parazitující na mravencích z nich dělá zombie. Zakousnou se do listu a zemřou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ullstein Verlag/Freepik

Houba se pomocí spór dostane do těla mravence, zotročí ho a nechá ho zemřít. Jen tak se může znovu dál rozmnožit.

Článek

Svět je plný organismů, které spolu neustále nějakým způsobem interagují. Když spolu dva nebo více organismů žije společně a ovlivňují se, dochází k jevu zvanému symbióza. Ta může mít pak několik forem podle toho, jaký vztah spolu organismy udržují a jakým způsobem se ovlivňují:

  • mutualismus - vztah je pro oba (nebo pro všechny zúčastněné) organismy přínosný a užitečný. Příkladem může být opylující hmyz, který získává z květů potravu a zároveň pomáhá rostlině v jejím rozmnožování. Může být fakultativní, tzn. nemusí být nutně trvalý, nebo obligátní, tzn. že bez sebe oba organismy nemohou fungovat.
  • komenzalismus - jednomu organismu (tzv. komenzálovi) přináší vztah užitek a druhému nijak neškodí (ale ani neprospívá). Způsobů soužití v této formě může být mnoho. Komenzál může hostitele využívat jak k získávání potravy, tak k přenosu z místa na místo, k ochraně apod.
  • parazitismus - jeden organismus (parazit) využívá druhý organismus (hostitele). Zatímco parazit čerpá ze vztahu výhody, hostitel přichází k menší či větší újmě.

Samotní parazité se následně dělí podle toho, zda jsou schopni fungovat i bez hostitele, nebo jsou na něm životně závislí. Někteří svého hostitele dokonce zahubí, ale pro většinu parazitů je důležitější, aby hostitel přežil a byl dlouhodobým zdrojem potřebných látek. Parazité mohou žít uvnitř svého hostitele, nebo na jeho povrchu. Najdeme je v živočišné říši, v rostlinné říši, ale také v říši hub.

Jedním z takových houbových parazitů je houba Ophiocordyceps unilateralis. Tato houba využívá jako svého hostitele mravence. A je pro něj tzv. parazitoidem, tzn. že svého hostitele využije ke svému vývoji a nakonec ho usmrtí, někdy i zkonzumuje.

Foto: David P. Hughes, Maj-Britt Pontoppidan, CC BY 2.5

Napadený mravenec zakousnutý do cévy listu

Ophiocordyceps unilateralis

Tato houba je běžná v řadě oblastí tropických pralesů. Jejím hostitelem jsou mravenci rodu Camponotini. Podobných hub je však více a každý druh nebo poddruh houby se specifikuje na konkrétní druhy/poddruhy mravenců.

Spóry hub čekají na vhodné mravence, na které se nabalí v okamžiku, kdy mravenec projde v dostatečné blízkosti. Proniknou do jeho těla, kde se začnou množit houbové buňky. Metabolity houby se zmocní centrálního nervového systému mravence a mravenec mění své standardní chování. Zažívá křeče a houba ho donutí opustit svůj domov a vyhledat prostor, který bude pro houbu vhodnější. Obvykle tak mravenec, pohybující se po větvích keřů či po vyšších rostlinách, spadne na zem, kde je větší vlhkost a houbě se více daří. Postupně přebere nad mravencem plnou kontrolu a donutí ho zase vylézt do určité výšky a najít vhodný list, do kterého se zakousne a zůstane na něm viset. A to do doby, než zemře.

Houba mezitím získává z jeho těla živiny potřebné ke svému růstu. Když zakousnutý mravenec uhyne, houba vyžene poblíž hlavy z těla plodnici, která po dozrání uvolní spóry a celý proces se opakuje.

Příroda to však vymyslela natolik chytře, že i když jde o parazitismus, v konečném důsledku houba kontroluje populaci mravenců a zabraňuje jejich přemnožení. Když se dostane do těla mravence a začne se v něm vyvíjet, ostatní mravenci nic nepoznají. To je důležité, protože pokud mravenec onemocní, v řadě případů se jej mravenčí kolonie zbaví, aby se nestal zdravotní hrozbou pro ostatní. V tomto případě ale může mravenec setrvat v bezpečí kolonie do té doby, než bude houba připravená k další etapě svého vývoje. Na druhou stranu, i když ho houba nakonec usmrtí, není jejím cílem usmrtit všechny mravence z kolonie - napadne jich jen několik. Existují však názory, podle kterých ostatní mravenci postiženého poznají a vyhostí ho z kolonie. Zřejmě záleží na více faktorech a nic není černobílé. Pro potvrzení, nebo naopak vyvrácení některé z těchto teorií bude potřeba mnohem více pozorování a výzkumů.

Houba se také odlišuje od jiných parazitů způsobujících svému hostiteli „zombie syndrom“. Zatímco jiní napadají přímo mozek, aby svého hostitele ovládli, tato houba do mozku neproniká, ale ovládá nervový systém pomocí chemických látek, které produkuje.

Aby těch parazitů nebylo málo, i tato parazitická houba má svého vlastního parazita, tzv. hyperparazita, což je parazit parazitující na jiném parazitovi. Tento organismus tak zase napomáhá předcházet příliš explozivnímu šíření parazitické houby. A hyperparazitem je v tomto případě opět houba. Ta přerůstá přes tu původní a zabraňuje tak šíření jejích spór. Aby toho nebylo málo, do mrtvolky mravence kladou vajíčka i někteří zástupci hmyzu, především bejlomorkovitých. Z vajíček se posléze vylíhnou larvy a ty se živí parazitickou houbou a tím opět snižují její šanci vyzrát a uvolnit spóry.

Všichni se tak vzájemně kontrolují. A že houbám tento způsob rozmnožování vyhovuje, o tom svědčí i nález zkameněliny listu staré víc jak 48 milionů let.

Článek byl sepsán na základě následujících informací:

https://plus.rozhlas.cz/houby-a-mravenci-zombie-6638607

https://medium.com/quantum-outreach/10-interesting-facts-about-ophiocordyceps-unilateralis-20fa91f1a1c1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Parazitismus

https://is.muni.cz/el/sci/podzim2017/Bi5080/EKOLOGIE_-_EKOPARA.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Ophiocordyceps_unilateralis

https://is.muni.cz/el/sci/podzim2013/Bi7680/um/Komenzalismus_amenzalismus_mutualismus_Moutelikova.pdf

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/cordyceps-zombie-fungus-takes-over-ants

https://www.denik.cz/veda/last-of-us-skutecne-paraziticke-houby-plisne-clovek.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/paraziticka-houba-ktera-meni-mravence-v-zombie-ma-vlastniho-parazita-odhalila-studie-13848

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz