Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsou za vodou a smějí se nám. Hradní panstvo je pryč, ale co po nich zůstalo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Drazen Zigic, www.freepik.com

Hradní panstvo, bývalý prezident Zeman a jeho pravá ruka Vratislav Mynář, už naštěstí skončilo. Co nám však po nich zůstalo? Kéž by jen pachuť na jazyku…

Článek

Bývalý prezident Miloš Zeman byl v úřadu prezidenta po dvě funkční období, v letech 2013-2023. Po tuto dobu byl jeho pravou rukou kancléř Vratislav Mynář.

Na počátku funkčního období měl exprezident Zeman poměrně výraznou podporu obyvatelstva, které mělo velká očekávání. Řada jeho voličů si od něj slibovala lidský přístup, „lidové“ jednání a také zastání. Byl považovaný za „jednoho z lidu“, čímž se mnohdy také rád chlubil.

Na konci druhého funkčního období měl podporu výrazně menší, řada lidí už se vyloženě nemohla dočkat, až skončí. Jeho chování považovali za ostudné, „lidové“ jednání bylo často nahrazeno papalášstvím a provázela jej řada kauz, soudních tahanic a jeho „šedá eminence“ Mynář si dělal doslova, co chtěl.

Prezident jako nejlepší z nejlepších

Řada lidí si prezidenta představuje jako politickou osobnost, která je vzorem společnosti, je morálně pevná, zásadová, nadstranická. Nemá sice tolik pravomocí jako třeba americký prezident, ale má možnost otevírat témata, apelovat na politické strany a její představitele, je spojovacím prvkem a zároveň představitelem naší země v zahraničí.

Česká republika je v určitém smyslu mladý stát. Náš první prezident Václav Havel je již po smrti, po něm se na Hradě vystřídal Václav Klaus, poté Miloš Zeman a nyní je v našem čele prezident Petr Pavel.

Exprezident Václav Havel je dnes do určité míry kontroverzní postavou. Část veřejnosti na něj nedá dopustit, část jej odsuzuje. Mnoho mladých lidí již není schopno jeho působení adekvátně posoudit, neboť jej buď vůbec nezažili, popř. byli ještě malými dětmi. Ani já si netroufám kompletně hodnotit jeho působení v čele země. S jeho postavou mám spojené zejména dvě věci - rozsáhlou amnestii, kterou hodnotím negativně, a jeho pověst ve světě, kterou hodnotím naopak velmi kladně. Byl pro zemi přínosem? Zcela určitě.

Jeho následovník, Václav Klaus, byl pro změnu známý zejména svým egocentrismem a odmítáním ekologických snah, proslul také jako odpůrce Evropské unie. Ještě před svým působením v roli prezidenta proslul jako jeden z tvůrců kupónové privatizace, která předběhla právní rámec a tak je dodnes vnímána spíše jako období bezprecedentního rozkrádání než poctivé ekonomické transformace. Stál u rozdělení Československa, se značnou nevolí byla vnímána i opoziční smlouva. V roli prezidenta se pak dopustil řady přešlapů a pochybení, kdy ke konci jeho mandátu na něj byla podána ústavní žaloba pro velezradu. Ač bych mu nechtěl upírat nějaké zásluhy, marně přemýšlím, čím byl naší zemi za svého prezidentování přínosný.

Předposledním prezidentem byl Miloš Zeman, dlouhou dobu Klausův politický oponent, ale i souputník. Pojila je společná dlouhá politická kariéra, i když často na opačných stranách politického spektra. Zeman v pokročilejším věku z politiky na čas zmizel, aby se poté vrátil jako kandidát na post prezidenta. Prezentoval se jako člověk z lidu, čemuž mnoho lidí uvěřilo a vidělo v něm zastánce. Přestože má dodnes své věrné fandy, měl i celou řadu odpůrců a ke konci jeho vládnutí bylo mnoho obyvatel z jeho výkonu minimálně zklamáno. Byl prvním prezidentem voleným přímo občany.

Současným prezidentem je Petr Pavel. Charismatický muž s vojenskou historií, symbol preciznosti, reprezentativního vystupování a nositel naděje ve smyslu kladné změny politické kultury. Pro řadu lidí je příjemnou změnou na Hradě, i když do něj byla vkládána možná až nerealistická očekávání. Občas je mu nyní zazlíváno, že slibovaná lepší komunikace a prošetření hradních kauz z minulého období se zatím příliš nekoná. Pro některé občany je nepřijatelná jeho minulost za komunistického režimu.

Z uvedeného vyplývá, že i prezident je pouze člověk, do jisté míry je odrazem společnosti a žádný z dosavadních prezidentů nenaplnil v plné míře to, co bychom od úřadu prezidenta očekávali.

Pokud bychom však uvedené prezidenty porovnali, pak zcela nejhůře vychází třetí prezident, Miloš Zeman. A to nejen kvůli svému chování, rozhodování, reprezentaci a nakonec i pohrdání občany, ale také kvůli svému okolí, respektive svým spolupracovníkům, které chránil a kterým umožnil zcela nepřijatelné chování. Úřad prezidenta tak dostal „na frak“ a jeho prestiž značně klesla.

Orientace na východ, nenaplněné obchody, Krteček i lži a nepravdy

Zatímco Havel se orientoval spíše na západ, Klaus proslul odporem k EU, Zeman se otáčel spíše na východ. Jeho příklon k Rusku a Číně byl neoddiskutovatelný. Čínu obhajoval snahou o zvýšení čínských investic u nás a větší šancí našich podnikatelů prorazit v Číně. V roce 2016, při návštěvě Si Ťin-pchinga v Praze, se podepsala řada smluv a memorand o spolupráci, které slibovaly až 230 miliard v investicích a obchodech. Drtivá většina z nich však nedošla naplnění. Zeman spolupráci s Čínou stále podporuje a z nenaplněných očekávání viní „provokatéry“, kteří Čínu dráždili kontaktem s Tchaj-wanem. Čína totiž Tchaj-wan považuje za svoji vzbouřeneckou provincii a snaží se potlačit jakékoliv oficiální kontakty mezi Tchaj-wanem a jinými zeměmi. Paradoxem je, že s Tchaj-wanem máme vyšší obchodní bilanci než s velkou Čínou.

Dalším negativně přijímaným aktem byla jeho cesta do Číny s postavičkou Krtečka. S postavičkou vystupoval i v čínské televizi a záběry obletěly svět. Zatímco Češi mluvili o ubohé servilitě vůči čínskému režimu, Zeman obhajoval svoje konání jako snahu o sblížení se s Čínou a zlepšení vztahů. Recipročně mělo dojít i k zapůjčení pandy do ČR, k čemuž však nikdy nedošlo. I to o mnohém vypovídá.

Naprosto nepřijatelné bylo jeho prohlášení o tom, že bychom se v Číně „měli učit, jak stabilizovat společnost“. V Číně, která je známá svým potlačováním lidských práv, omezováním svobody, vězněním politických oponentů apod. Zeman se sice snažil zmírnit svůj výrok tím, že byl špatně pochopen, ale jeho jednání vypovídalo o něčem jiném.

Kromě jeho příklonu k východním zemím byl přinejmenším rozpačitě přijímán i jeho výkon v naší zemi, zejména během druhého volebního období.

Řada jeho výroků a tvrzení byla prokázána jako lež. Nezávislí analytici dokonce prošli 764 Zemanových výroků a ověřili jejich pravdivost. Za pravdivé se dalo označit necelých 58 %, zbytek byly lži nebo nepravdy.

Sám Zeman se velmi rád pohyboval na hraně (i za hranou) svých pravomocí a ústavnosti. Část jeho příznivců to vnímala jako symbol toho, že se jen tak „neposadí“ na zadek před jinými, ale ve skutečnosti šlo spíše o zneužívání svého postavení. Jeho přítomnost na Hradě byla i kvůli tomu často spojována s množstvím soudních tahanic.

Milosti pro blízké

Zatímco na začátku svého prvního volebního období Zeman sliboval, že bude milostmi šetřit a budou určeny pouze v humanitárních případech (těžce nemocní vězni atd.), realita byla nakonec také jiná. Milostí udělil celkem 26 a více jak polovina se vymykala jeho vlastním podmínkám. Asi nejznámější je milost pro Jiřího Kajínka, jehož uvěznění však bylo samo o sobě dost kontroverzní. Hned v závěsu byla ale milost pro Miloše Baláka, ředitele Lesní správy Lány. Ten byl odsouzen k trestu odnětí svobody, peněžitému trestu a trestu zákazu činnosti za ovlivňování zakázek v Lánech. Veřejnost byla zaskočena rychlostí udělení milosti, nestandardním řízením a velmi negativně vnímala i osobní vztah mezi Balákem a Zemanem, přičemž Balák taktéž nepatřil k těm, kteří by splňovali podmínky, které si v souvislosti s milostmi vytyčil sám Zeman.

Hospodaření Hradu

Ač byl Zeman považovaný za „člověka z lidu“, který si vystačí s málem, výdaje Hradu hovořily o opaku. Za jeho úřadování výdaje velmi vzrostly (nejednou dosáhly i 500 milionů korun/rok) a leckdy přesáhly schválený rozpočet. Zde však už postupně narážíme na Zemanovu pravou ruku, vedoucího Kanceláře prezidenta, neoficiálně zvaného také jako kancléře, Vratislava Mynáře.

Vratislav Mynář, šedá eminence a „mozek“ pochybných aktivit

Politik, bývalý kancléř prezidenta a podnikatel, člověk proslulý svým arogantním chováním. O jeho činorodosti nelze pochybovat, o legalitě jeho aktivit už ano. Pro většinu lidí se stal dobře známým v okamžiku nástupu exprezidenta Zemana do úřadu, kdy se stal jeho kancléřem.

Už od počátku však jeho funkci provázela kontroverze. Pro plnohodnotné vykonávání funkce je potřebná bezpečnostní prověrka na úrovni „přísně tajné“, kterou však za celá dvě volební období nezískal.

Podruhé na sebe upozornil podezřele levným nákupem prvorepublikové strašnické vily od advokáta Víta Širokého, který ji koupil za cenu přes osm milionů korun, ale Mynářovi ji prodal téměř o tři miliony levněji. Mynář nízkou cenu vysvětloval havarijním stavem nemovitosti. Při následné rekonstrukci ohlásil stavebnímu úřadu pouze udržovací práce, ale ve skutečnosti proběhly zásahy do nosné konstrukce, které podléhají stavebnímu povolení.

„Jako každý druhý občan v této republice jsem v tomto směru něco mírně porušil.“

Majetkové poměry exkancléře byly dlouhou dobu „velkou neznámou“, protože odmítal zveřejnit své majetkové přiznání a učinil tak až poté, co mu to nařídil soud. O žádného chudáka se rozhodně nejedná, což by samozřejmě bylo v pořádku, kdyby řada jeho aktivit nebyla minimálně velmi pochybná.

Liglass Trading CZ

Že jste o této společnosti nic moc neslyšeli a ani nevíte, čím se zabývá? Není divu, protože jde v podstatě o neznámou společnost, jejíž jméno zaznělo na veřejnosti v podstatě až v kauze kyrgyzských přehrad. O co šlo? Tehdejší kancléř Mynář i prezident Zeman lobbovali u kyrgyzského prezidenta za tuto neznámou firmu, aby získala zakázku za 12 miliard korun na výstavbu vodních elektráren. Ze zakázky nakonec (naštěstí) sešlo, protože kyrgyzští politici českých obchodníkům nevěřili. Sám Mynář vysvětloval svoji podivnou aktivitu ve prospěch neznámé firmy tím, že chtěl podpořit české podnikatele a že majitele této firmy osobně nezná. Později však vyšlo najevo, že firma je propojená s dalšími firmami, v nichž se Mynář dříve angažoval.

Prodej dolu na severu Moravy

Hned tři roky po podivné aktivitě ohledně kyrgyzských elektráren se „provalila“ další Mynářova aktivita. Při prodeji dolu Mynář opakovaně vstoupil do obchodních jednání s čínskými investory, aby je získal pro projekt pana Masného, svého dřívějšího obchodního partnera a kamaráda. To by už samo o sobě bylo přinejmenším nevhodné, ale nadto šlo ještě o obvinění, že si za svoji pomoc coby představitele Hradu chtěl nechat Mynář zaplatit.

Osvětimany a Mynářův byznys

Osvětimany jsou městys u Uherského Hradiště ve Zlínském kraji, kde má Mynář svoje útočiště. Je zastupitelem městysu a investuje do jeho rozvoje. Na přetřes přišly Osvětimany ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že si Mynář nechal dovézt hradním nákladním vozem nové stromky, a to aniž by za přepravu zaplatil. Stromky dodala firma, která, světe div se, dva měsíce nato získala hradní zakázku od Lesní správy Lány, která spadá pod kancelář prezidenta.

Tehdejší ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek Seznam Zprávám na přímý dotaz přiznal, že dopravu dřevin Mynář neuhradil. Mynář po čase Velíška odvolal a zdůvodnil to pochybnostmi, zda Správu Pražského hradu vedl dobře.

Velmi podobný průběh měla jeho další aktivita - zápůjčka party stanu pro lyžařský areál, který vlastnil. Z Prahy si nechal na sjezdovku dovézt party stan a když jej novináři konfrontovali, tvrdil, že za dopravu i půjčku stanu již zaplatil. Nakonec se ale ukázalo, že zaplatit nemohl, protože žádná faktura v tu dobu ještě vystavena nebyla.

Stan na sjezdovku dovezl mimo jiné i proto, že původní srub, který tam nechal vystavět, vyhořel.

Penzion v Osvětimanech a dotace

Aby nebylo těch Osvětiman málo, týkala se jich i další kauza. Mynář, který v Osvětimanech vlastní hned několik nemovitostí, čerpal na stavbu tamního penzionu dotace. A to rovnou dvě. Problém byl však v tom, že poskytovatel druhé dotace neměl o existenci první ani ponětí a odporovalo to podmínkám jejího získání. V případě první dotace byla účelem stavba sportovního zařízení. Místo něho však vznikl penzion.

V souvislosti s dotacemi byl kancléř a jeho firma Clever Management obviněni ze spáchání dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Stíhání firmy však bylo zastaveno, neboť se v té době trestní odpovědnost na právnické osoby ještě neměla uplatnit.

Mynář jako lovec

Na začátku roku 2023 vyšlo najevo, že v uplynulých letech Mynář v lánské oboře zastřelil zdarma několik trofejních kusů zvěře v hodnotě zhruba čtvrt milionu korun. Aby toho nebylo málo, kromě vlastních lovů pořádal i další hony a lovy, za něž nevyžadoval od účastníků jakýkoliv poplatek. Alespoň ne oficiální. Hodnota lovů přesáhla 3,5 milionu korun.

V souvislosti s oborou se dostává do popředí jméno Miloše Baláka, ředitele Lesní správy Lány. Ten byl za své jednání (ovlivňování zakázek) odsouzen, ale následně ihned omilostněn prezidentem. Za hlavního podezřelého byl tehdy považovaný i Mynář, ale kvůli nedostatku důkazů jej policie neobvinila.

Řada dalších kauz a pochybných aktivit

Výčet Mynářových aktivit na hraně nebo za hranou zákona by mohl pokračovat dál. V době covidových opatření a uzávěrek vyšlo najevo, že v osvětimanské hospodě uspořádal zabijačku. Obhajoval se tím, že prase nechtělo jíst, bylo vyhládlé a bylo nutné ho zabít. K smíchu? Spíše k pláči.

Za pozornost dále stojí neoprávněná skartace tajných dokumentů, kterou Mynář nařídil. Také odmítnutí sdělení informací o zdravotním stavu prezidenta a jeho způsobilosti vykonávat úřad bylo přinejmenším na hraně.

Jednou z posledních kauz bylo zjištění o množství šperků a cenných věcí ze skladu Hradu v hodnotě zhruba půl milionu korun, které Mynář převzal, ale neexistují k nim žádné doklady, aby se dalo dohledat, kde nakonec skončily. O jejich osudu se dodnes nic neví.

K dokreslení osobnosti Vratislava Mynáře stojí za zmínku i jeho působení v podniku, který se angažoval ve vymahačském byznysu kolem Dopravního podniku v Praze. Dlouhou dobu jakýkoliv vlastnický podíl odmítal a v roce 2013, před nástupem do funkce kancléře, dokonce prohlásil, že o činnosti firmy, jejímiž akciemi v hodnotě až 4 mil. korun, neměl tušení a pokud by se prokázalo, že její podnikání stálo na vymahačství, vyvodí z toho osobní zodpovědnost. Jak to nakonec dopadlo s tou deklarovanou zodpovědností, těžko říct. Faktem ale je, že firma se zabývala téměř výhradně vymáháním pohledávek za pokuty na černo, přičemž lukrativní byznys stál především na tom, že za neuhrazenou pokutu ve výši 800 Kč se částka navýšila o náklady exekutora a advokáta až na 20 tisíc korun. Výše pohledávek se navíc navyšovala vzájemným přeprodáváním mezi čtyřmi spřízněnými firmami.

Řada černých pasažérů totiž neměla jen jednu, ale více pokut. Pokud by je vymáhala jedna společnost, měla by jedny náklady. Pokud by ale každou pohledávku spravovala jiná společnost, náklady by měla každá vlastní. Například za deset nezaplacených pokut by v případě sloučení pohledávek měl černý pasažér podle výpočtů Člověka v tísni zaplatit zhruba 35 tisíc korun, reálně ale kvůli jejich rozdělení mezi čtyři firmy dlužil až 190 tisíc korun. Tímto jednáním se do dluhové pasti dostalo nepočítaně černých pasažérů, z nichž řada se nedokázala z dluhů vymanit dodnes.

Nejedlý, externí poradce prezidenta Zemana

Nejedlý patří mezi poslední kontroverzní postavy kolem Zemana, o nichž se říká, že měly na prezidenta silný vliv. Hovoří se o jeho silných vazbách na ruský byznys a vzhledem k tomu, že neměl oficiální smlouvu s Hradem, nebyla po něm vyžadována ani bezpečnostní prověrka. Přesto měl zřejmě přístup k informacím, k nimž by se bez prověrky neměl vůbec dostat.

Jejich éra už je za námi. Přesto zůstává řada otazníků a nedořešených kauz. A kromě toho pachuť na jazyku, že před zákonem jsme si všichni rovni, ale někteří evidentně rovnější. O devalvaci prestiže Hradu ani nemluvě.

Anketa

Jak vnímáte fungování Hradu za prezidentství Miloše Zemana?
Hrad fungoval tak, jak měl a většinu uvedených kauz považuji z velké části za výmysl či překroucení skutečnosti.
8,2 %
Hrad fungoval tak, jak měl, ale některé kauzy byly na hraně.
0,8 %
Hrad fungoval tak, jak měl, ale osobní kauzy uvedených aktérů neschvaluji.
1,5 %
Fungování Hradu bylo podle mě nedostatečné, ale v mezích zákona.
0,6 %
Fungování Hradu bylo podle mě nedostatečné a kauzy považuji za závažné.
88,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1444 čtenářů.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-shrnuto-kauzy-cesty-milosti-deset-let-milose-zemana-na-hrade-226948

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/milos-zeman-cina-investice_2303070900_vik

https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Klaus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Zeman

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milost_pro_Milo%C5%A1e_Bal%C3%A1ka

https://archiv.hn.cz/c1-66365640-panda-neprijede-krtek-uz-v-cine-zustal

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kancel%C3%A1%C5%99_prezidenta_republiky

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/praha-prodala-vilu-za-8-2-milionu-mynar-ji-koupil-za-5-5/r~3ce8d60e958411e4bdad0025900fea04/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-mynar-dostal-pokutu-za-prestavbu-vily-bez-stavebniho-povoleni-40341755

https://www.lidovky.cz/domov/hradni-kancler-mynar-priznal-stamilionovy-majetek.A180105_081713_ln_domov_ele

https://www.transparency.cz/kauzy/milos-zeman-a-jeho-muzi-aneb-hrad-s-r-o/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/mynar-si-nechal-hradnim-autem-dovezt-stromky-do-osvetiman-za-dopravu-nezaplatil-pisi-seznam-zpravy-9886

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kauzy-na-ktere-by-se-nemelo-zapomenout-jak-se-mynar-cinil-na-hrade-226907

https://www.seznamzpravy.cz/tag/vratislav-mynar-20422

https://www.denik.cz/z_domova/vratislav-mynar-kauzy.html

https://www.extra.cz/zpravy-kontroverze-a-skandaly-vratislava-mynare-obvineni-z-dotacniho-podvodu-skartace-citlivych-dokumentu-ci-hladove-prase-69c6f

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-mynar-mel-rozdat-sperky-za-pul-milionu-evidence-na-hrade-chybi-40435200

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vratislav_Myn%C3%A1%C5%99

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/kancler-vratislav-mynar-credit-management-dopravni-podnik-vymahani-pohledavek_2009300600_miz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz