Hlavní obsah
Víra a náboženství

Milující rodiče, nebo tyrani, kteří bijí své děti? Dvanáct kmenů je kontroverzním společenstvím…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik, AI, www.freepik.com

Rozruch vzbudila německá komunita kvůli aféře s fyzickým bitím dětí. Je společenství Dvanáct kmenů sektou, kde dochází k týrání, nebo jde o milující rodiče žijící alternativním stylem života?

Článek

Internetová encyklopedie Wikipedie popisuje Dvanáct kmenů jako křesťanskou konfederaci společenství, která jsou rozeseta po celém světě, dokonce u nás v Čechách, kam se přesunulo německé společenství po aféře s týranými dětmi.

Založil ji Gene Spriggs, známý v komunitě pod hebrejským jménem jako Yoneq, roku 1972 ve městě Chattanooga v Tennessee, USA.

Pro laika může na první pohled působit podobně jako například komunita Amišů, o které většina lidí už někdy slyšela. Členové společenství žijí v přísně nastavené patriarchální hierarchii s jasnými pravidly. Muži nosí culíky a plnovous a celá komunita se živí především pěstováním a prodejem zemědělských plodin, popř. provozováním menších obchodů, restaurací a hotelů. Jejich děti nechodí do běžných škol, ale účastní se vyučování v rámci komunity. Tam, kde toto není možné, si členové založili vlastní vzdělávací zařízení, kam děti docházejí na výuku.

Společenství jsou nábožensky založená a spojují prvky křesťanství a judaismu. Od jiných náboženských skupin se odlišují tím, že Bibli vykládají doslovně. Kontroverzní se stali zejména v Německu, kde došlo k infiltraci společenství německým reportérem, který natočil, jak surově bijí svoje děti.

Gena Spriggs aka Yoneq a začátky společenství

Narodil se v roce 1937 Elbertovi a Mabel. Na střední škole se věnoval fotbalu a na vysoké studoval psychologii. Poté sloužil v americké armádě a následně pracoval jako poradce a ředitel cestovní kanceláře.

V době, kdy pobýval v Kalifornii, věnoval svůj čas vytvoření nábožensky zaměřeného společenství. Snažil se oslovit zejména mladé lidi, kteří nechodili do kostela, popř. se od víry odvrátili. Chtěl je přivést zpátky k víře. Vnímal pokrytectví ve společnosti, kde rodiče užívali alkohol, cigarety, porušovali zákony, ale zároveň chtěli po dětech, aby se tak nechovaly. Se svojí čtvrtou manželkou Marshou otevřel v East Ridge Vine House, kde vzniknul prostor pro příznivce, aby se mohli scházet, a kde se konala biblická čtení. Také otevřeli v  roce 1973 restauraci Yellow Deli.

Přestože by si laik mohl myslet, že jedna náboženská skupina bude podporovat i ty ostatní, protože by měly mít stejné nebo podobné cíle, faktem bylo, že společenství kolem Spriggse členy jiných skupin ostrakizovalo a jejich členové měli zakázáno chodit do restaurace Yellow Deli.

Společenství později čelilo mnoha obviněním, na veřejnost vyplouvaly informace o zneužívání dětí, špatném zacházení se členy společenství, rasismu a velebení otroctví, bývalí členové informovali o přístupu nadřízených osob. Společenství pouze připustilo, že trestalo děti dřevěnými tyčemi podle biblického přísloví, ale jinak všechna další obvinění odmítlo.

V návaznosti na tato vyšetřování stovky členů opustily stávající místo a přestěhovali se do Vermontu. V roce 1984 však úředníci a sociální pracovníci státu Vermont začali odebírat děti a hledali důkazy o jejich zneužívání. V roce 2018 na farmě Common Sense Farm ve státě New York zjistilo ministerstvo práce mnohonásobné porušení zákazu dětské práce.

Řada členů postupně komunitu opustila po informacích, čeho všeho se vedoucí muži dopouštěli. Odchozí členové se pro ty setrvávající stávají odpadlíky, mrtvými členy, se kterými se přetrhají veškeré vazby.

Spriggs zemřel v lednu 2021 v Hiddenite v Severní Karolíně ve věku 83 let. Společenství ale dále přetrvává. Řada odborníků označuje společenství za komunitu, která nemá vůdce, ale fakticky byl vůdcem právě Spriggs a další zakládající členové. Proto jiní odborníci předpokládají, že společenství jednoho dne zanikne (odhadem po jedné až dvou generacích od založení), neboť bylo založeno s tím, že Spriggs je bude vést do druhého příchodu Ježíše na tento svět. A pokud k jeho příchodu nedojde (což mělo dojít dřív, než zemře Spriggs), bude nenaplnění tohoto cíle začátkem rozpadu společenství.

V současnosti společenství v jednotlivých zemích často čelí různým vyšetřováním a podezřením z týrání nebo zneužívání dětí. Jednotlivé komunity tak často migrují do jiných oblastí a států, aby vyšetřování unikly.

Dvanáct kmenů jako jedna velká rodina

Členové společenství mají jeden společný majetek a všichni pracují v podnicích, které společenství vlastní, a to včetně dětí a bez nároku na mzdu. Tímto jednáním samozřejmě dochází k porušování zákonů jednotlivých zemí, ve kterých se společenství nacházejí.

Děti se však nejčastěji účastní prací na zahradách a polích komunit, kde se zároveň učí od útlého dětství pěstovat různé plodiny a využívat hospodářská zvířata. V domácnosti se učí zase domácím pracím jako šití, vaření, tradičním řemeslům apod.

U nás v Čechách se usídlily dvě skupiny Dvanácti kmenů, jednu je možné najít na statku ve Mšeckých Žehrovicích a druhou ve Skalné na Chebsku. Můžeme se s nimi setkat na farmářských trzích nebo v jednom z jejich dvou obchodů v Praze, a to pod značkou Uchované semínko. Jedna skupina se sem přemístila právě z Německa, kde proběhla razie a kde jsou někteří členové hledáni. Mluvčím české odnože Dvanácti kmenů je Aleš Heuler, který českou komunitu popisuje jako společenství Čechů a dalších lidí různých národností.

Religionista Zdeněk Vojtíšek, který je naším předním odborníkem na náboženská hnutí a zároveň expertem na náboženský extremismus, společenství a jeho praktiky neodsuzuje a naopak nesouhlasí s postupem německých úřadů. Jejich razii považuje za kontraproduktivní a je toho názoru, že pro děti je odebrání od rodičů mnohem horší než případné tresty, kterým musí čelit. A jaké to jsou tresty? V mnoha případech se jedná o výprasky rákoskami, a to i za drobné prohřešky, které běžná společnost za prohřešky ani nepovažuje - například zakoktání se nebo špatné předčítání.

Rodiče své děti ale netrestají se zlým úmyslem. Podle učení věří tomu, že jde o nejlepší výchovný prostředek a že svým dětem tímto jednáním prokazují lásku. Vycházejí totiž z biblického přísloví, které praví, že:

„Kdo šetří hůl, nenávidí svého syna, kdežto kdo jej miluje, trestá ho včas.“

Náboženské hnutí nebo hnutí s alternativním životním stylem?

Přestože počátky tohoto společenství, které někteří nazývají sektou, byly náboženského charakteru, je dost možné, že v dnešní době spíše láká lidi toužící po méně konzumním tradičním způsobu života. Tím mohou právě do určité míry připomínat komunitu Amišů, kteří také odmítají moderní výdobytky civilizace a snaží se žít tradičně bez pomoci moderních strojů, přístrojů apod.

Je dost možné, že mezi jednotlivými komunitami v různých státech existují výrazné rozdíly. Základní učení a způsob života bude zřejmě podobný, ale faktem zůstává, že podobné komunity jsou vyhledávané (nebo zakládané) určitými lidmi, kteří mají potřebu ovládat jiné. Pokud se jim podaří takovou skupinu sestavit nebo se dostat už do hotové, mohou ostatními manipulovat ve svůj prospěch. Zatímco jedna komunita tak může žít podle svého učení a tradičním způsobem života a všichni členové mohou být spokojení, jinde může být komunita v područí právě takového manipulátora a členové, především ti na nižších pozicích, být spokojení vůbec nemusí, ale mohou setrvávat v komunitě ze strachu ze msty.

I to je pravděpodobně příběh Jonatána, který zveřejnily Studentské listy a který se rozpovídal o tom, proč do hnutí vstoupil (komunita v Manitou Springs v Coloradu) a po čase zase odešel. Sám vnímal, že vedoucí členové žijí jiným způsobem života, využívají moderních možností a ostatním je zakazují. Trestání dětí podle biblického přísloví se zvrhlo v extrémní bití a tito vedoucí jedinci žili z práce ostatních členů, kteří leckdy museli pracovat i víc jak 24 hodin v kuse.

Samo hnutí Dvanáct kmenů na svých českých webových stránkách uvádí, že se snaží o návrat ke kořenům lidstva, kdy lidé žili pospolu, vzájemně se chránili, pracovali ve prospěch celé komunity a udržovali pevné vztahy. Moderní doba podle nich přináší sice řadu skvělých možností, ale zároveň se podílí na vzájemném odcizení se lidí i v rámci rodiny, narůstá egoismus, sobectví a lidé ztrácejí smysl života, což vede k vnitřní prázdnotě a nejistotě.

Dvanáct kmenů tak asi nelze hodnotit obecně, ale spíše rozlišovat jednotlivé komunity, přičemž některé mohou být opravdu až extremistické v dodržování svých pravidel a děti mohou zažívat nepřijatelné bití, zatímco jiné se mohou snažit především o tradiční způsob života ovlivněný náboženským přesvědčením.

Slyšeli jste už o Dvanácti kmenech? Jaký je váš názor na toto hnutí/společenství?

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.timesfreepress.com/news/2021/feb/03/death-twelve-tribes-founder-leaves-future-unc/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-5-59-dvanact-kmenu-bije-deti-podle-religionisty-jsou-to-milujici-rodice-252228

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dvan%C3%A1ct_kmen%C5%AF

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/co-je-zac-sekta-dvanact-kmenu-ktera-sidli-v-cesku/r~94a9efec30ad11ecb02dac1f6b220ee8/

https://www.respekt.cz/denni-menu/sekta-dvanact-kmenu-se-definitivne-prestehovala-do-ceska

https://slisty.cz/dvanact-kmenu-sekta-ktera-vam-ukradne-rodinu/

https://dvanactkmenu.cz/media/

https://wave.rozhlas.cz/dvanact-kmenu-sekta-nebo-alternativni-zivotni-styl-5239692?print=1

https://en.wikipedia.org/wiki/Twelve_Tribes_communities

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz