Hlavní obsah
Finance

Potrestejme (ne)pracující, aby náhodou nezneužili „štědrou“ podporu v nezaměstnanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Zneužívání dávek je dlouhodobý problém, který vyžaduje důkladnější a komplexnější řešení. A to je asi moc těžké. Tak to pořešíme tam, kde to problém není. Že se nic nevyřeší? Nevadí, děláme si čárku.

Článek

V rámci vládního konsolidačního balíčku, který se dotknul snad všech oblastí našeho života a snad i všech sociálních skupin, došlo i k jedné „zajímavé“ změně platné od letošního května. Zpřísnily se podmínky pro opětovné získání nároku na podporu v nezaměstnanosti. Proč? Prý proto, aby se nezneužívala.

Zneužívání dávek

Zneužívání dávek je samozřejmě problém. Jsme poměrně štědrý sociální stát a těch dávek máme dost, takže je i více příležitostí, co se dá zneužít a jakým způsobem. Lidé, kteří nejsou příliš ochotní se zabezpečit sami, zejména vlastní prací, označovaní často jako „lemplové, nemakačenka, netáhla“ apod. jsou schopni prokázat až neuvěřitelné znalosti našeho sociálního systému a vědí velmi dobře, co musí udělat nebo neudělat, aby měli co nejvyšší možné nároky. Někteří v tom umí chodit dokonce tak dobře, že jsou schopni na dávkách ne přežívat, ale velmi slušně žít celé roky a zabezpečit z toho celou rodinu. Jo, to se to žije.

Zrovna nedávno podobný případ proběhnul i v dokumentárním seriálu Výměna manželek, kde jeden z účastníků, Marián z Broumovska, už pět let žije ze sociálních dávek, přestože je mladý, zdravý a plný sil. Jenže ve svém okolí prý nemůže sehnat práci, mimo jiné proto, že je Rom.

Nechci nijak soudit tento případ. Nepochybuji, že jsou oblasti, kde zrovna možností práce moc není. A také, že jsou zaměstnavatelé, kteří Roma odmítnou jen proto, že je Rom. Na druhou stranu, pokud by Marián opravdu tak moc chtěl řešit svoji situaci a vzít svůj osud sám do rukou, mohl by se odstěhovat do lepších míst, jak by to ostatně uvítala i jeho rodina. Ale jemu se nechce. Radši se nechá živit námi všemi. Vlastně, proč by ne, když mu to stát umožňuje.

Na jedné straně nesmyslná přísnost dopadající na skutečně potřebné, na straně druhá nevídaná benevolence podporující lemply.

Chápu, že individuálnější posuzování jednotlivých případů by stát stálo neúměrné množství času a potřeboval by armádu úředníků, takže by se to v důsledku nejspíš ani nevyplatilo. Ale věřím, že kdyby odborníci dali hlavy dohromady, dokázali by přijít s takovým nastavením pravidel, aby riziko zneužití bylo mnohem nižší, než je nyní. Aby na různé sociální dávky nedosahovali opakovaně ti, kteří nevynaloží žádné jiné úsilí ke zlepšení své životní situace.

Je pro mě překvapivé, když si někdo pořídí dítě/děti, přestože je není schopen zajistit. Mít dítě není žádné nezadatelné právo. Když neuživíš, nemůžeš mít. Nejdřív se postarej a pak si pořiď miminko. A právě spousta lidí, kteří dávky, když ne vyloženě zneužívají, tak až nepřiměřeně využívají, má dětí plno. A ty děti vidí zase svoje rodiče, své vzory, jak vlastně nic nedělají a o nic se nesnaží a přitom se mají dobře. Nebo aspoň přijatelně. Protože kdyby to nebylo přijatelné, tak by s tím začali něco dělat. A ne, není to národností, není to kulturou. Žádná kultura nemá ve svém základu žít na úkor ostatních. To dělají pouze paraziti.

Pravidla by měla být nastavena tak, aby v případě nouze měl člověk možnost kam se obrátit a kde požádat o pomoc. Ale ta pomoc by měla být limitovaná. Ne svojí výší, ale spíše svojí délkou. Potřebnému člověku by měl být dán přiměřený čas na to, aby vyřešil situaci a nadále se bez pomoci obešel. Pokud není pomoc limitována, pak ho nic nenutí svoji situaci změnit.

Podpora v nezaměstnanosti jako zneužívaná dávka?

Ale abych se vrátil k jádru pudla. Vláda se rozhodla v rámci úspor „vyřešit“ zneužívání dávek a zpřísnila pravidla pro čerpání podpory v nezaměstnanosti.

Nejdřív trocha teorie. Podporu v nezaměstnanosti může čerpat jen člověk, který v uplynulých dvou letech před zařazením do evidence ÚP získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění (typicky zaměstnání nebo jiná výdělečná činnost, popř. náhradní doba). O podporu v nezaměstnanosti si tak nemůže zažádat člověk, který se už roky válí doma, aniž by hnul brvou a něco odpracoval.

Dovolím si tvrdit, že nejvíce zneužívačů se rekrutuje právě z řad lidí, kteří nepracovali už dlouhé měsíce či roky, popř. třeba vůbec. Už z tohoto důvodu mi zaměření se na podporu v nezaměstnanosti nedává ve spojení s bojem proti zneužívání příliš smysl.

K jakému zpřísnění došlo?

Podle věku se určuje délka podpůrčí doby, na kterou máte nárok. Když vám je do 50 let, máte nárok na pět měsíců podpory, ve věku 50-55 na osm měsíců a nad 55 let máte nárok na 11 měsíců podpory. Dosud platilo, že pokud jste během této doby našli práci a nevyčerpali jste tak celou dobu, měli jste po opětovném ztracení práce nárok na novou podporu (zase v celé lhůtě) za předpokladu, že jste stihli odpracovat aspoň tři měsíce. Nově bude platit, že na to máte nárok až v případě, že odpracujete alespoň šest měsíců. Pokud jste nesplnili tuto podmínku (dříve tři měsíce, nyní šest), měli jste nárok na dočerpání jen zbývající části podpory.

Pokud jste při „první evidenci“ na ÚP využili podporu v celé její délce, měli jste dříve nárok na novou jen tehdy, pokud jste odpracovali aspoň šest měsíců. Nově se tato lhůta prodlužuje na devět měsíců.

Jen velmi těžko si představuji někoho, kdo by úmyslně končil v nové práci jen proto, aby si mohl obnovit zase podporu v nezaměstnanosti. Ale dokážu si představit dost situací, kdy nastoupíte do nové práce a během tříměsíční zkušební lhůty vás zase vyhodí. Nemusí to být vůbec proto, že byste byli neschopní nebo neplnili očekávání zaměstnavatele. Někteří zaměstnavatelé naberou více zájemců a pak je během zkušební lhůty povyhazují a nechají si jen ty nejlepší. Nebo si prostě nesednete. I vaše očekávání mohlo být jiné a bohužel na pohovoru se člověk dopředu všechno nedozví.

Pro drtivou většinu lidí je vyhazov z práce poměrně frustrující záležitost, nebo alespoň velmi nepříjemná. A to i v případě, že práci opustíte z vlastního rozhodnutí, protože to nebylo to, co jste hledali. Stát vám nyní ale pomocnou ruku podá až mnohem později.

Píšu o pomocné ruce státu, ale upřímně, zrovna v případě této dávky, časově poměrně dost ohraničené, si nemyslím, že jde o nějaký extra štědrý krok státu, za který by se měl člověk klanět až k zemi. Během své práce jste v rámci pojištění odváděli peníze i na pracovní politiku a tak když potřebujete podporu v nezaměstnanosti, je to podobné, jako kdybyste čerpali pojistné plnění. V tomto případě se není za co stydět.

Změna pravidel u podpory v nezaměstnanosti by ale nebyla špatná

Se změnou pravidel tak nesouhlasím. Rozhodně to neřeší zneužívání sociálních dávek a naopak to jen přidělá vrásky na čele lidem, kteří se svoji situaci většinou řešit snaží. Ale klonil bych se k jiné úpravě.

V řadě jiných evropských zemích je systém podobný našemu včetně délky i výše podpory. Ale velmi zajímavý je například systém flexicurity v Dánsku. Dánsko je samo o sobě velmi štědrý sociální stát, ale zneužívači příliš netrpí.

Tamní pracovní trh je velmi pružný a nesvázaný mnoha a mnoha pravidly a podmínkami, jako je tomu například u nás. Sice to znamená, že pracovníci mají v tomhle směru „méně jistot“, ale zato jsou v případě potřeby „podrženi“ vysokou podporou - činí 90 % předchozího příjmu. Díky tomu jsou ochotni souhlasit s větší pružností, která na jednu stranu umožňuje zaměstnavatelům držet si ty dobré pracovníky, ale na druhou stranu umožňuje i zaměstnancům riskovat a jít hledat štěstí jinam, pokud nejsou na svém stávajícím místě spokojeni. Ve srovnání s tímto dánským systémem je ten náš neuvěřitelně zkostnatělý.

Nemusíme kopírovat všechno. Můžeme si vybrat jen to, co se dá rozumně aplikovat i v našich podmínkách. V jistém ohledu tu už takové náznaky i jsou - diskutuje se o možnosti snadnějšího propouštění, a to i bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele. S tím se dá souhlasit, i když i dnes si zaměstnavatel najde způsob, když se chce někoho zbavit, nemá smysl si něco nalhávat.

Ruku v ruce se zjednodušením propouštění (ale doufám i nabírání) by však měla jít právě vyšší podpora v nezaměstnanosti. Aby se člověku nepropadl ze dne na den příjem tak drasticky jako dnes a nemusel hledat jakékoliv nouzové řešení, ale dopřál si rozumný čas k tomu, aby našel dobrou práci, kde bude mít nějakou perspektivu, dobré ohodnocení atd. V konečném důsledku by to prospělo všem, zaměstnavatelům, zaměstnancům, i celé naší společnosti.

Zpřísnění podmínek pro čerpání podpory v nezaměstnanosti tak rozhodně nepovažuji za způsob efektivního boje se zneužíváním dávek. A co vy?

Anketa

Považujete zpřísnění podmínek pro čerpání podpory v nezaměstnanosti za efektivní způsob boje proti zneužívání dávek?
Ano
13,8 %
Ne
86,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2513 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujících zdrojů:

https://www.mesec.cz/clanky/dosahnout-znovu-na-podporu-v-nezamestnanosti-je-od-letosniho-roku-2024-tezsi/#pollInText4336

https://www.mpsv.cz/-/evidence-uchazecu-o-zamestnani-a-podpora-v-nezamestnanosti

https://www.expres.cz/celebrity/vymena-manzelek-tv-nova-reality-show-nezamestnanost-romska-komunita.A240207_114111_dx-celebrity_peks

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-propousteni-lidi-ma-byt-pro-firmy-snazsi-40458822

https://www.jdetopruzne.cz/uncategorized/ps1/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz