Hlavní obsah
Finance

Ředitel VZP bere přes 300 tisíc měsíčně. Je to hodně, nebo málo? Jak se to vezme…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kues1, www.freepik.com

Dlouho utajovaný plat ředitele VZP Kabátka byl konečně zveřejněn. Už před dvěma lety si výrazně přilepšil a nyní bere 355 tisíc korun plus roční milionovou odměnu. Je to v pořádku?

Článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) patří mezi největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Jak všichni víme, situace ve zdravotnictví není úplně snadná, tudíž jistě není ani lehké řídit tak velkou pojišťovnu. Zdeněk Kabátek ji řídí už od prosince 2012, svůj post obhájil už dvakrát, poprvé v roce 2016, podruhé v roce 2020. Za sebou má řadu zkušeností z manažerských pozic, i když by jich člověk možná očekával trochu víc. Ale na kvantitě asi tolik nezáleží, jde hlavně o kvalitu.

Poprvé dal o sobě výrazněji vědět v roce 2021, a to bohužel v negativním světle. Nechal se přednostně očkovat proti covidu, ačkoliv nepatřil do žádné z ohrožených skupin. Řada lidí by z toho vyvodila osobní odpovědnost, ne tak pan ředitel Kabátek, který odmítl rezignovat. Měl štěstí, správní rada jej „podržela“ a on tak mohl zůstat na svém místečku. Pravděpodobně asi nebyl v té době jediný, kdo využil svého postavení a nechal se přednostně očkovat, ale je otázka, zda je v pořádku, aby takový člověk dále setrvával na tak významné pozici. Zkušenosti a schopnosti jsou jedna věc, ale člověk by očekával i určitou morální výši… Nechť se ale popere se svým svědomím sám.

Jeho plat byl dlouhou dobu tajemstvím. Přestože se novináři Seznamu dotazovali tiskového oddělení na jeho výši, odpověď jim byla dlouho odpírána. Až nyní, po souhlasu samotného ředitele Kabátka, byla výše jeho platu zveřejněna. Nabízí se otázka, proč to tak dlouho trvalo? Obával se Kabátek závisti? Je fakt, že nikdo asi nemá radost, že se jeho plat probírá v médiích, ale jednou už jsou taková pravidla, a když má veřejnost právo tato čísla znát, mělo by to být zveřejněno.

Ze zjištění vyplynulo, že už před dvěma lety si ředitel významně polepšil, a to o skoro 60 %. Zatímco předtím bral 225 tisíc korun měsíčně, nyní bere 355 tisíc korun. Na jednu stranu se jeho plat od nástupu vůbec nezměnil, přestože během těch cca deseti let rostly nejen ceny, ale i průměrná mzda. Na stranu druhou, kolik lidí může také říct, že se jim mzda nezvedla? Přestože řada zaměstnavatelů se snaží dle možností valorizovat, ne každý má tu možnost. Je argument, že se jeho plat za celou dobu nezvedl, dostatečně silný, aby obhájil tak výrazné navýšení?

Návrh na zvýšení platu ředitele tehdy podal člen správní rady Zimmermann. Argumentoval tím, že se plat za celou dobu nezměnil, pojišťovna má dobré výsledky a mzdy všude rostly o vyšší desítky procent. První argument je jasný, o druhém se dá polemizovat, třetí však považuji minimálně za přestřelený. Růst mezd o desítky procent? A kde, prosím?

Někteří lidé srovnávají plat ředitele s platy vysokých politických činitelů, jako je například premiér nebo dokonce prezident. Sám prezident bere kolem 341 tisíc měsíčně. Ale takovéhle porovnání dost pokulhává. Pro většinu lidí je to sice jednodušší, zejména pokud se nepohybují ve vysokém byznysu a nemají s čím jiným tak vysoký plat srovnat. Jenže vysoce postavení manažeři či majitelé firem berou mnohdy částky, o kterých se nám ani nezdá. A pokud bychom to porovnali s platy manažerů v zahraničí, tak jsou ti naši čeští manažeři vlastně chudí příbuzní. Srovnání se zahraničím ale také není úplně fér, protože kdybychom tak porovnali všechny pracovníky, tak drtivá většina z nás by mohla jen zamáčknout slzu, protože v zahraničí se na stejné pozici bere obvykle víc. Aspoň pokud se budeme dívat západním směrem.

Zajímavým srovnáním může být aktuální průzkum EXESS23, kterého se účastnili manažerky a manažeři, a podle kterého je aktuální průměrná základní manažerská mzda zhruba 135 tisíc korun. Roční příjem, do kterého by se započítala i odměna/bonus, je kolem 2 milionů korun. Pokud se podíváme detailněji na jednotlivé stupně, pak medián pro středně postaveného manažera činí 125 tisíc korun, zatímco medián nejvýše postavených manažerů je kolem 336 tisíc korun. Z toho vyplývá, že ředitel Kabátek je placen lépe než polovina nejlépe hodnocených manažerů.

Kromě měsíčního platu bere ještě roční odměnu. Ta se poslední rok (2023) pohybovala kolem 1,5 milionu korun. Je to hodně? Je to málo? Obě otázky jsou nicneříkající. Ve srovnání se zahraničím nebo jinými vrcholovými manažery je to málo. Člověk by se tedy měl spíše ptát - je ta odměna adekvátní tomu, co na své pozici předvedl a čeho dosáhl?

Pokud se podíváme na hospodaření VZP, tak minulý rok dopadl poměrně dobře, každopádně lépe oproti plánu, kde se očekával schodek zhruba šesti miliard, ale nakonec byl rozpočet poměrně vyrovnaný. Nebylo to však tak úplně zásluhou pana ředitele a dobrého hospodaření, na lepším výsledku se podíleli jednak ukrajinští imigranti, kteří pojišťovně odváděli pojistné a podařilo se tak vybrat více, než se čekalo, a na druhou stranu tito imigranti čerpali méně péče a tak se ušetřilo. Kromě toho byly nižší výdaje za covid. Přesto je výsledek a celkové hospodaření VZP lepší než u jiných pojišťoven. Výkon ředitele tak určitě nelze označit za špatný nebo nedostatečný. Je však natolik dobrý, aby mohl patřit k nejlépe placeným českým manažerům?

Anketa

Myslíte si, že je pan ředitel Kabátek hodnocen adekvátně?
Ano, plat i odměna je zcela odpovídající jeho pozici a výkonu.
4 %
Ne, růst platu byl sice na místě, ale ne tak výrazný.
4 %
Ne, jeho plat a odměna neodpovídá jeho výkonu.
8 %
Ne, nikdo by neměl dostávat takovou obrovskou částku bez ohledu na pozici.
84 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-reditel-vzp-bere-vic-nez-prezident-prijem-se-zvedl-skokove-a-v-tichosti-246916

https://www.executivejob.cz/blog/clanek/kolik-berou-cesti-manazeri-jaka-odvetvi-si-vedou-nejlepe-5-zjisteni-o-manazerskych-mzdach

https://www.zdravotnickydenik.cz/2023/10/na-nule-hospodareni-vzp-ma-byt-o-sest-miliard-lepsi-oproti-planu/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2433863

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-spickovi-manazeri-v-cr-berou-rocne-pres-30-milionu-40361603

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Kab%C3%A1tek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz