Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Rostlina kvetoucí v noci? To je nocenka zahradní, zvaná i jako večerní drahokam nebo zázračný květ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Rozkvétá pozdě odpoledne, kvete v noci a ráno se zase zavírá. Používá se jako barvivo nebo léčivo, ale její semena jsou jedovatá. Trvalka, která u nás žije jako jednoletka. To je nocenka zahradní, noční kráska.

Článek

Většina z nás si květiny představuje jako rostliny, které svoji krásu ukazují v průběhu dne a s večerem se zavírají. Této představě se však vymyká krásná keříkovitá rostlina zvaná nocenka zahradní nebo nocenka jalapenská, která nás těší svým květem a vůní od pozdního odpoledne, přes noc až do rána.

Nocenka zahradní/jalapenská (Mirabilis jalapa)

Jejím původním domovem jsou oblasti Střední a Jižní Ameriky. Přesný původ není znám, někdo ho přisuzuje Mexiku podle města Xalapa, jiní ho přiřazují spíše do oblasti Peru nebo Guatemaly. Faktem ovšem zůstává, že nocenku pěstovali již staří Aztékové a časem dosáhla takové obliby, že ji dnes najdeme i na jiných kontinentech, kde bývá pěstována jako okrasná rostlina. Tam, kde má vhodné podmínky, tak i zplaňuje.

Nocenka má ráda teplé podnebí, proto se jí nejvíce daří v tropických či subtropických oblastech, kde roste jako trvalka. Pěstovat ji ovšem můžeme i v mírném podnebném pásu, tedy i u nás v České republice, ale musíme počítat s tím, že není mrazuvzdorná a bude se tu tedy chovat jako jednoletka. Nemusíme se však bát, že bychom s příchodem zimy o rostlinku přišli a těžce sháněli novou - nocenka vytváří tolik semen, že další rok si můžeme vypěstovat rostlinek víc než dost. Případně můžeme vytáhnout její hlízky ze země a zkusit je uchovat v chladu a temnu a na jaře je opět vložit do půdy.

Foto: By Khalid Mahmood at English Wikipedia - Transferred from en.wikipedia to Commons., Public Domain

Po květech vznikají semena - tmavé kuličky, které můžeme sbírat a na jaře vysít

Rostlina vytváří keříkovitou strukturu na pevných, rozvětvených lodyhách s „kolínky“. Keřík je velmi rozložitý a na výšku mívá kolem jednoho metru, ale může i více. V případě rozlehlejšího keříku je dobré lodyhy podepřít, aby se nezlomily. Květy jsou trubkovité/nálevkovité a mohou zářit mnoha barvami - a to dokonce i v rámci jedné rostliny. Nejběžnější je růžová až fialová barva, ale narazit můžeme i na žlutou či bílou. Nemusejí být nutně jednobarevné, mohou být i lehce žíhané a jejich odstín se může měnit i podle toho, jak rostlina dozrává. Jedno květenství se skládá ze tří až sedmi postupně vykvétajících kalichů. Když odkvetou, zůstávají ještě nějaký čas scvrklé na rostlině, což se nemusí každému líbit, ale rostlina to vynahradí dalšími barevnými kalichy. Květy obvykle krásně voní, ale občas se stane, že vůni nevydají.

To nejzajímavější na nocence je, že vykvétá až v pozdním odpoledne (odtud získala svoji anglickou přezdívku Four O´Clock flower/rostlina čtvrté hodiny) a kvete přes noc, což je přesný opak většiny rostlin, které naopak vykvétají s příchodem ranního slunce. Během dne může vykvést i za deštivého počasí, nebo alespoň když je zcela zataženo. Její noční květy lákají můry s dlouhými sosáky, které ji opylují.

Foto: By Vaikoovery - Own work, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Květy mohou být i vícebarevné

I přesto, že kvete v noci, miluje nocenka slunce. Pokud ji tedy chceme sázet, měli bychom vybrat dostatečně slunečné místo nebo maximálně polostín, ale na slunci bude růst mnohem lépe. Půdu preferuje bohatou na humus, dobře odvodněnou a pH spíše neutrální. Během horkého počasí mohou její listy uvadat, ale s příchodem večera opět získají na síle. Nesmíme ji však nechat úplně vyschnout, potřebuje pravidelnou zálivku. Pěstovat ji můžeme na záhonku, ale i v květináči nebo truhlíku.

Zatímco v teplých krajích žije jako trvalka, u nás musíme počítat s tím, že se bude chovat jako letnička. Každá rostlina však vytváří velké množství semen, která můžeme posbírat a uchovat do jara. Po prvních mrazících je pak můžeme vysít ven na záhon, popř. s předstihem předpěstovat doma. Rostlina obvykle začíná nakvétat na začátku léta a pokračuje až do podzimu. Semena se tvoří po odkvětu a vypadají jako tmavé pevné bobulky. Ze semen pak vznikají rostliny bohaté na vícebarevné květy. Pozor však na to, že semena jsou trochu jedovatá. Pokud máte děti, zabezpečte je před nimi. Během sezóny je potřeba nocenku aspoň trochu přihnojovat, aby měla sílu na tvorbu květů. Na škůdce naštěstí příliš netrpí, a tak není většinou potřeba ji jakkoliv ošetřovat. Ve vlhčím prostředí však může trpět na houbová onemocnění listů a rez.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Odkvetlé kalíšky se drží na rostliny i seschlé, zatímco nové se otevírají

Nocenky pěstovali už Aztékové a využívali je k mnoha účelům. Z jejich květů se získává jedlé barvivo, kterým se obarvují potraviny. Z listů se zase často dělá odvar, který má mít protizánětlivé účinky. Z rostlinných šťáv se vytváří léčivé extrakty, které se používají proti bolestem hlavy, průjmům, kožním nemocem, ale i jaterním infekcím.

Nocenky mají pěkné české jméno, ale v cizích jazycích mají přezdívky doslova poetické. Můžeme se tak setkat s názvy jako zázračný květ, večerní/noční kráska, zázrak Peru, večerní drahokam nebo večerní potěšení.

Pokud máte na zahradě místečko či chcete obohatit záhonek pod okny o noční krasavici, pak určitě zkuste tuto zajímavou rostlinku. Zvládne se o ni postarat i úplný začátečník a za péči se odvděčí krásným vzhledem a příjemnou vůní.

Anketa

Pěstujete nocenku?
ano
75,3 %
ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastní zkušenosti a podle informací z následujících zdrojů:

https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/poridte-si-nocenku

https://www.ireceptar.cz/zahrada/nocenky-nocni-kvetiny-30000128.html

https://www.bhg.com/gardening/plant-dictionary/annual/four-oclock/

https://www.thespruce.com/how-to-grow-four-oclocks-mirabilis-jalapa-1402907

https://hort.extension.wisc.edu/articles/four-oclocks-mirabilis-jalapa/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mirabilis_jalapa

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz