Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Temné a děsivé: černý drak nebo zubatice. Jejich tělo pohlcuje světlo, zatímco číhají na kořist

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Sandra Raredon/Smithsonian Institution - http://fishesofaustralia.net.au/home/species/3735, Public Domain

Pacifický černý drak nebo zubatice obecná. Oba dokáží pohlcovat světlo tak, že je téměř nemožné je spatřit. Samec draka se nikdy nenažere, žije jen tak, aby se stihl rozmnožit. Zubatice zase dokáže ovlivnit svoje dýchání. Co víme o těchto tvorech?

Článek

Moře a oceány jsou plné tvorů, které nám svým vzezřením mnohdy vyrazí dech. Nejpodivnější živočichové žijí v hlubinách, kam se dostane minimum světla a kde se jejich těla vyvinula tak, aby v těchto nehostinných oblastech byli schopni přežít. Co mají společného pacifický černý drak a zubatice obecná?

Pásovka pacifická neboli pacifický černý drak (Idiacanthus antrostomus)

Pásovka patří k těm tvorům, které bychom označili za doslova mimozemské. Jejímu dlouhému protáhlému tělu, připomínajícímu úhoře, dominuje hadovitá hlava s čelistí plnou ostrých zubů. Na bradě jim vyrůstá dlouhý výčnělek, který slouží k vábení kořisti, podobně jako tomu je např. u ďasa mořského, který je o něco známější. Žijí v hlubinách dosahujících od 100 do 1000 m (některé zdroje uvádějí rozsah 500-2000 m). Jedinci tohoto druhu byli nalezeni v Mexickém zálivu a především pak na západním pobřeží Spojených států. Kromě tohoto druhu existuje ještě pásovka černá (Idiacanthus atlanticus) a pásovka štíhlá (Idiacanthus fasciola).

Foto: By GM. Woodward - Fishes, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12106537

Pásovka - samice

Zvláštností pásovek je výrazný rozdíl mezi samci a samicemi. Zatímco samice v dospělosti dorůstá až kolem 60 cm, samci se musí spokojit s velikostí pouhých 8 cm. Napoleonský komplex je však v jejich případě to poslední, co by je mohlo trápit. Jejich osud je zpečetěn už ve chvíli, kdy se spojí pohlavní buňky a začne se formovat živočich samčího pohlaví. Samci totiž, na rozdíl od samic, nemají zuby ani výrůstek, kterým by vábili kořist. Ani jedno totiž nepotřebují, jelikož nemají ani funkční trávicí soustavu - žijí jen tak dlouho, aby se dokázali spářit. Celý život tak zůstávají v larválním stádiu a energii potřebnou k přežití do doby spáření čerpají z vaječného žloutku.

Kromě bioluminiscenčního výrůstku na bradě, který používají k lákání kořisti, mají pásovky ještě na hřbetní a břišní straně pruh, který při určité stimulaci vydává světlo. Toto světlo jsou ryby schopné vidět a využívají ho k nasvícení blízkého okolí a lovu. Nesvítí však celý pruh, nýbrž je přerušovaný, takže to na ostatní tvory může působit jako hejno drobnějších tvorů a tím spíše je přilákat do blízkosti tohoto dravce. Těmto svítícím místům se říká fotofory.

Další zvláštností pásovek je jejich černá kůže. Za její zbarvení může melanin, pigment, který se nachází u většiny živočichů v menší či větší míře, stejně tak i u člověka. U těchto ryb je však melaninu tolik, že jím doslova přetékají. Pigment je zachycen v buňkách, tzv. melanosomech, které u nich vytvářejí souvislou vrstvu na povrchu kůže. Toto uspořádání melanosomů způsobuje, že jsou schopné pohltit minimálně 99,5 % světla, které na ně může dopadnout (a to přitom na ně v hlubinách dopadá světla už tak málo). Tato vlastnost jim dává schopnost splynout s okolním prostředím a i když vydávají bioluminiscenční světlo za účelem přilákání kořisti, samy zůstávají neviditelné. Když otevřou tlamu, jejich zuby jsou průhledné s antireflexní vlastností. Nic tak nebrání kořisti, aby se přiblížila nebezpečně blízko…

Zubatice obecná (Anoplogaster cornuta)

Zubatice na rozdíl od pásovky už vypadá více jako ryba z naší planety, ale její vzezření není o nic méně strašidelnější. Jedná se o hlubinnou rybu, která se vyskytuje v mírných a tropických vodách po téměř celém světě. Dokáže žít až v hloubce 5 000 m, přičemž mláďata obvykle žijí v menších hloubkách než dospělí jedinci.

V dospělosti dorůstá zhruba 18 cm a nejvýraznější na jejím těle je poměrně velká hlava s tlamou plnou ostrých zubů. Směrem od hlavy se tělo zužuje a je zakončeno nepříliš výraznou ocasní ploutví. Ostré zuby slouží k chycení kořisti, protože zubatice je dravý predátor, který se živí jinými rybami, ale i korýši či menšími hlavonožci. Sama se však stává potravou jiných, větších dravých ryb. Její vyvíjející se larvy se živí planktonem a jsou od dospělců natolik odlišná, že byla v jednu dobu považována za odlišný druh.

Jedná se o hejnovou rybu, která tvoří menší skupiny, ale může fungovat i zcela samostatně.

S pásovkama sdílí stejnou schopnost nebýt viděna - její kůže je plná melanoforů obsahujících melanin, který pohlcuje drtivou většinu dopadajícího světla. Vyfotit tak tuto rybu v jejím přirozeném prostředí je téměř nemožné.

Schopnost těchto ryb, jako jsou pásovky, zubatice, ale i další druhy s extrémně černou kůží, je předmětem vědeckého zkoumání a slouží k vývoji černých materiálů.

Čím jsou však zubatice kromě černé kůže zvláštní, je jejich schopnost ovlivnit vlastní dýchání. Tím, že se pohybují i ve velmi hlubokých vodách, kde je silný tlak, musely se tomuto prostředí dobře přizpůsobit. Podle prostředí, ve kterém se zrovna nacházejí, jsou schopné regulovat svoje dýchání, přičemž rychlost nádechů a výdechů byla úměrná velikosti daného jedince. Tato přizpůsobivost umožňuje vědcům držet tyto ryby ve výzkumném akváriu po mnohem delší dobu než je možné u jiných hlubokomořských druhů.

Anketa

Věděli jste, že existují tak černé ryby, že jsou schopné pohltit téměř veškeré dopadající světlo, a být tak doslova neviditelné?
ano
15 %
ne
85 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Idiacanthus_antrostomus

https://www.montereybayaquarium.org/animals/animals-a-to-z/pacific-blackdragon

https://en.wikipedia.org/wiki/Idiacanthus

https://oceana.org/marine-life/pacific-blackdragon/

https://ocean.si.edu/ocean-life/fish/scientists-find-first-ultra-black-color-deep-sea-fishes

https://en.wikipedia.org/wiki/Anoplogaster_cornuta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz