Hlavní obsah
Sport

Transgender sportovkyně drtí své cis kolegyně. Je to fér?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomi Forik, pomocí AI PicsArt

Jsou to ženy, ale narodily se jako muži. Mají díky tomu nefér výhodu oproti cis ženám? Nebo jsou zbytečně démonizovány a zbavovány možnosti se účastnit sportovních soutěží?

Článek

V první řadě je potřeba rozlišit pojmy.

Cis sportovkyně jsou ženské sportovkyně, které se jako ženy i narodily.

Transgender sportovkyně jsou ženy sportovkyně, které se ale narodily jako muži a až v určitém věku podstoupily změnu pohlaví. Přitom je velmi významný rozdíl v tom, zda změnu podstoupily ještě před dosažením mužské puberty (resp. pokud ji včas zablokovaly pomocí hormonální léčby), nebo až později, kdy jejich tělo bylo plnohodnotně zformováno jako mužské. V takovém případě ani hormonální léčba nedokáže plně zvrátit účinek mužských hormonů, rozvoje kosterní soustavy a svalů.

A zde přichází na řadu otázka, do jaké míry ovlivní hormonální léčba původní mužské tělo a nakolik je poté rozdílné od těla ženského. Má takový člověk výhody, které cis sportovkyně mít nikdy nemůže?

Fér hra versus rovné příležitosti

Problematika účasti trans sportovkyň pravidelně rezonuje sportovní scénou, přičemž tyto sportovkyně mají jak svoje zastánce, tak i kritiky a odpůrce.

Zastánci argumentují tím, že aby se transgender sportovkyně mohly zúčastnit soutěže, musí splňovat stejné podmínky jako cis ženy, a to včetně maximální povolené hladiny testosteronu. Podle nich je to dostačující k tomu, aby neměly žádnou výhodu oproti cis ženám a soutěž tak byla férová.

Případné výhody, jako je např. přetrvávající mužský tvar těla, větší srdce a větší kapacita plic, dávají do srovnání s cis sportovkyněmi, které se narodily s nějakou anomálií, která jim také dává nepřirozenou výhodu, ale nikdo proti nim nebrojí, protože se tak prostě narodily.

Odpůrci argumentují tím, že transgender sportovkyně mají výhody právě kvůli své mužské minulosti. Zejména pokud prodělaly mužskou pubertu a změnu podstoupily až později. Podle nich je argument o dodržení maximální hladiny testosteronu nedostatečný. Jako příklad uvádějí konkrétní soutěže, kde transgender sportovkyně porazily cis ženy s nepřiměřeným náskokem nebo výkonem, k jakému se zatím ani žádná sportovkyně nepřiblížila a podobných výkonů dosahují jenom muži.

Transgender sportovkyně na scéně

Na následujících řádcích popisuji několik příkladů ze světa sportu, kdy se soutěží účastnily transgender sportovkyně. Je logické, že v médiích se objevují zejména případy, které vyvolaly hlasitou odezvu, popř. kde je viditelný rozdíl. Případů, kdy se soutěží účastní i transgender sportovkyně je však mnohem víc a řada z nich přitom žádnou kontroverzi nevyvolala. Hodně totiž také záleží na druhu sportu. Někde minulost sportovkyně nemusí hrát přílišnou roli a šance jsou vyrovnané. V řadě případů je to však velmi kontroverzní.

Vzpěračka Laurel Hubbardová na olympiádě v Tokiu

Novozélandská vzpěračka až do roku 2013 soutěžila v mužské kategorii, načež podstoupila změnu pohlaví. Poté, co se v roce 2015 změnila pravidla a transgender sportovkyně, které splnily maximální povolenou hranici testosteronu, se mohly zúčastnit soutěží v ženské kategorii, byla úředníky vybrána do ženského týmu.

Vzpěračky dalších zemí vyjádřily silný nesouhlas s její účastí, přičemž belgická vzpěračka Vanbellinghen argumentovala tím, že v tomto sportu velmi záleží na hustotě kostí. A jak známo, muži mají kosti hustší a dá se předpokládat, že tato hustota setrvává i po změně pohlaví, byť může s věkem a délkou hormonální léčby postupně klesat.

V Tokiu však vypadla z finále po třech neúspěšných pokusech v trhu.

Plavkyně Lia Thomasová

Nebývale velkou vlnu nevole vyvolala plavkyně Lia Thomasová. Ta v roce 2022 zvítězila v univerzitním šampionátu, kde s náskokem zvítězila nad ostatními plavkyněmi. Lia Thomasová začala s plaváním už v pěti letech a do roku 2019 soutěžila v mužské kategorii, kde patřila mezi průměrné až lehce podprůměrné sportovce. Následně oznámila změnu pohlaví a podstoupila roční hormonální terapii, kdy byl potlačen testosteron, aby se dostala pod maximální povolenou hranici a mohla začít soutěžit v ženském týmu.

Po ukončení kariéry na Pensylvánské univerzitě tak došlo k výrazné změně v žebříčku. Z původního 65. místa v mužské kategorii 500 yardů na volný způsob se posunul na 1. místo v ženské kategorii. V soutěži na 200 metrů se posunul z 554. místa na 5. místo v týmu žen.

O zhruba čtvrt roku později v návaznosti na její vítězství odhlasovala Mezinárodní plavecká federace nová pravidla. Zakázala účast transgender plavkyň v profesionálních soutěžích, pokud nepodstoupily změnu pohlaví před 12. narozeninami nebo před začátkem puberty, podle toho, co nastalo dřív. To Liu Thomasovou vyřadilo z možnosti účastnit se dalších soutěží. Thomasová uvedené podmínky považuje za diskriminační a je přesvědčená, že poškozují všechny ženy.

Šipkařka van Leuvenová porazila během několika dní muže i ženy

Ač to může být pro někoho překvapivé, i v takové hře jako jsou šipky, mají muži nad ženami navrch a jen málokdy se ženě podaří vyhrát nad muži.

Nizozemská šipkařka Noa-Lynn van Leuvenová, která byla až do svých 16 let mužem, vzbudila rozruch během letošního března. V polovině měsíce se zúčastnila Challenge Tour, kde mohou soutěžit muži i ženy zároveň, ale ženy v ní zatím neuspěly. Výjimkou byla až nyní van Leuvenová, která všechny porazila. O zhruba týden později pak vyhrála v ženské soutěži. Podmínky pro účast v kategorii žen splňovala a tak jí účast musela být povolena - úředně je žena, podstupuje hormonální substituci více jak rok a její hodnoty testosteronu nepřesáhly povolenou hladinu.

V reakci na její vítězství odstoupily z nizozemského týmu dvě šipkařky a mnoho sportovkyň z jiných sportů jim vyjádřilo podporu.

Australské fotbalistky - v týmu pět transgender sportovkyň

Australský turnaj Beryl Ackroyd Cup ovládlo jedno mužstvo - Flying Bats FC. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby v tomto mužstvu nebylo dokonce pět transgender fotbalistek, které byly dříve muži.

Někteří vyjádřili znepokojení nad tím, že proti sobě v jednu chvíli stála třicetiletá transgender fotbalistka a patnáctiletá cis fotbalistka. Nejde tedy jen o to, jestli šance na vítězství byly rovnocenné, ale i o bezpečí všech zúčastněných. Jednotlivé zápasy navíc dopadly poměrně dost jednoznačně, což opět podpořilo názory, že transgender sportovkyně mají oproti cis kolegyním výhodu. Nejvíce kritiky zaznělo pochopitelně z řad soupeřek a také od rodičů sportovkyň. Zápasy dopadly 6:2, 10:0 a 5:1.

Řídící orgán pro fotbal Nového Jižního Walesu však účast týmu Flying Bats FC a transgender sportovkyň podporuje a vyjádřil hrdost nad tím, že jeho sportovní politika je inkluzivní a dodržují pokyny Australské komise pro lidská práva, které hráčům a hráčkám zajišťují, že se mohou účastnit té kategorie (mužská x ženská), se kterou se identifikují.

Cyklistka Austin Killips ovládla etapový závod UCI, Tour of the Gila

Austin je první transgender sportovkyní, která vyhrála prestižní etapový závod. Soutěže se mohla zúčastnit, protože splnila podmínku, která vyžadovala dodržet maximální povolený testosteronový limit po dobu dvou let.

V návaznosti na její vítězství vytvořilo UCI nové pravidlo, které znemožňuje transgender sportovkyním účastnit se závodů, pokud prodělaly mužskou pubertu. Odvolávají se na to, že pravidlo limitu max. hladiny testosteronu nemusí být dostačující pro to, aby byly šance vyrovnané a férové vůči cis ženám.

Cyklistka Emily Bridgesová přišla o možnost startu na národním šampionátu v Omniu v roce 2022

Emily Bridgesová, která se narodila taktéž jako muž, se chtěla zúčastnit šampionátu v kategorii žen. Nejdříve to vypadalo, že se bude moci zúčastnit, protože splnila limit testosteronu, ale nakonec jí byl start odepřen.

Emily Bridgesová se zákazem startů nesouhlasí a o možnost se účastnit dále bojuje.

Běžkyně CeCé Telferová, Jamajčanka, která přepsala historii

Telferová až do roku 2017 závodila v mužských kategoriích, o rok později podstoupila změnu pohlaví. Následně zvítězila v závodu na 400 metrů překážek. Ráda by pokračovala dál a soutěžila, nicméně organizace Světová atletika se přiklonila k zpřísnění pravidel a podobně jako jiné organizace, i tato zakázala transgender sportovkyním soutěžit v ženských kategoriích, pokud nepodstoupila změnu pohlaví před dosažením mužské puberty. Telferová se však nechce vzdát a chce dosáhnout toho, že se bude moci účastnit soutěží jako žena.

Jak nastavit pravidla, aby byla férová?

Nejčastějším pravidlem, které omezovalo možnost účastnit se soutěží v ženských kategoriích, bylo stanovení maximální hladiny testosteronu v krvi. Tato hladina se dokonce několikrát snížila. Podle kritiků z obou táborů je ale nesmysl stavět podmínku pro účast jenom na základě jednoho parametru.

Faktem je, že i některé cis sportovkyně, které se už jako ženy narodily, mohou mít anomálii, která způsobuje, že jejich přirozená hladina testosteronu je vyšší než u většiny ostatních žen, a dokonce překračuje tuto povolenou hladinu. Aby se tyto sportovkyně mohly účastnit soutěží, musí brát léky, které testosteron potlačují. Až potud by si člověk možná řekl, že sice jde o nepříjemnost, kterou tyto ženy musí podstoupit, pokud se chtějí účastnit, ale není to nic tragického. Problém však nastává u sportovkyň, které pocházejí ze zemí, kde může být dostupnost těchto léčiv nedostatečná nebo finančně nedostupná. Je fér tedy tímto pravidlem limitovat sportovkyně?

Dalším problémem může být samotná puberta. Ne každý transgender člověk má jasno o své identitě už v tomto věku. A i v případě, že ano, musí o tom přesvědčit také rodiče a lékaře, aby vůbec mohl podstoupit hormonální léčbu. Splnění této podmínky (neprodělat mužskou pubertu) se tak stává téměř nereálným.

Kritici transgender sportovkyň zase namítají, že hladina testosteronu, byť se jedná o důležitý parametr, není jediným faktorem, který odlišuje mužské sportovce od ženských sportovkyň. Jasno v tom nemají ani samotní lékaři, někteří se stále kloní k tomu, že pokud transgender sportovkyně podstupuje hormonální léčbu a splňuje maximální hladinu testosteronu, její tělo se neliší od toho ženského. Jiní lékaři poukazují na to, že pokud mužské tělo projde pubertou, pak ani blokátory testosteronu nedokáží v pozdějším věku zajistit, že organismus bude stejný jako u ženského jedince. Poukazují na velikost srdce, kapacitu plic, svalovinu, hustotu kostí, tvar kostí…

Za zpřísnění pravidel pro účast transgender sportovkyň se tak staví nejen celá řada cis sportovkyň, včetně např. Martiny Navrátilové, ale i lékařů a některých sportovních funkcionářů.

Jako řešení někteří navrhují vytvoření tzv. open kategorií, kde bude moci soutěžit kdokoliv. Je však otázka, jestli by takové řešení vůbec něco vyřešilo. Těch úskalí je více. Nemusí se nalézt dostatek sportovců a sportovkyň, kteří by se do této kategorie přihlásili - kategorie se tak nemusí pro danou soutěž vůbec otevřít. Za další, pro ženy bude vesměs nereálné porazit muže, takže nebudou mít důvod se do této kategorie vůbec hlásit. A transgender sportovkyně, které by měly šanci v této kategorii porazit ženy, budou zase v řadě případů znevýhodněné oproti mužským kolegům, kteří hormonální léčbu neprodělávají a mají tak vyšší hladinu testosteronu. Nabízí se tak otázka, kdo by vlastně v této kategorii chtěl soutěžit.

Sport by měl být férový. A přestože by šanci měl dostat každý, jsou chvíle, kdy práva jedince musí ustoupit právům většiny. Ačkoliv chápu touhu transgender sportovkyň účastnit se soutěží a mít šanci vyhrávat, osobně nepovažuji jejich přítomnost v ženských kategoriích za férovou vůči cis sportovkyním a dovedu si představit, jakou frustraci musí jejich případná přítomnost vyvolávat v cis ženských kolegyních. A i když jsem výše zmínil, jak složité může být splnit podmínku absence mužské puberty, považuji tuto podmínku za jedinou, která dokáže zaručit, že transgender má rovnocennou šanci jako cis sportovkyně.

Možná je na místě smířit se s tím, že tato diagnóza a problematika s ní spojená vede k tomu, že se člověk nebude moci účastnit profesionálních sportovních soutěží. Asi tak, jako se třeba těžký diabetik nemůže přihlásit do armády. Je to sice vzdálené přirovnání, ale některé problémy s sebou zkrátka nesou související omezení. A dokud se nepřijde na to, jak kromě absence puberty zaručit, že transgender sportovkyně nemá biologickou výhodu nad cis sportovkyní, pak by jejich účast neměla být povolena. Z respektu k cis ženám.

Anketa

Jaký máte názor na účast transgender sportovkyň v soutěžích?
Pokud splňují maximální povolenou hranici testosteronu, nevidím v tom problém.
1,1 %
Limit testosteronu nestačí, ale pokud neprojdou mužskou pubertou, tak za mě ok.
3,8 %
Splnění žádné z (v článku uvedených) podmínek pro mě není dostatečné a účast bych nepovolil.
94,3 %
Zavedl bych jiné podmínky, při jejichž splnění bych povolil účast (napište do diskuse jaké).
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://echo24.cz/a/S9y4G/na-olympiade-bude-prvni-transgender-sportovkyne-ostatni-vzperacky-jsou-proti?

https://olympics.com/en/news/weightlifting-laurel-hubbard-transgender-three-failed-lifts-tokyo

https://en.wikipedia.org/wiki/Lia_Thomas

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/transgender-lia-thomasova-plavani.A220324_011742_ln-sport-ostatni_tmr

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/transgender-plavkyne-thomasova-chce-zase-zavodit.A240127_110937_sporty_kazdt

https://www.denik.cz/ostatni_sport/zmena-pohlavi-kvuli-vitezstvi-ne-transgender-plavkyne-chce-byt-jen-stastna-20220.html

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/sipky-transgender-nizozemka-noa-lynn-van-leuvenova.A240325_135248_sporty_ipet

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-tym-s-transsexualkami-dominoval-v-zenskem-fotbalovem-turnaji-souperi-i-politici-zuri-5025406

https://nypost.com/2023/07/17/austin-killips-calls-out-right-wingers-over-cyclings-transgender-ban/

https://www.bicycling.com/news/a46202811/whats-next-for-austin-killips/

https://www.expres.cz/sport/transgender-sportovkyne-nebinarni-lia-thomasova-emily-brigesova-layshia-clarendonova-quinn.A230505_102546_dx-sport_peks

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/martina-navratilova-transgender-sportovkyne-zakaz-atletika.A230328_152209_sporty_czo

https://www.sport.cz/clanek/ostatni-transgender-sportovkyne-ocima-lekare-puberta-je-zlom-vzdy-budou-mit-vyhodu-4249979

https://cnn.iprima.cz/kontroverzni-transgender-sportovkyne-proc-nemaji-mit-mezi-biologickymi-zenami-misto-89978

https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/svetova-atletika-transgender-sportovci-postoj-sebastian-coe-valentina-petrillo_2303291502_mim

https://www.denik.cz/atletika/transgender-zakaz-atletika-semenya-niyonsaba-mboma.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz