Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Veřejná služba při dlouhodobé nezaměstnanosti a pobírání dávek by měla být samozřejmostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik

Veřejná služba se zřejmě vrátí. Pokud nezaměstnaný bude od státu pobírat dávky déle jak 6 měsíců, měl by se zapojit na 30 hodin měsíčně do veřejné služby. Některým lidem se to ale asi nebude líbit.

Článek

Veřejná služba. Někdy nazývaná také jako nucené práce, zejména těmi, kteří se do veřejné služby zapojit nechtějí, ale dávky by rádi pobírali i nadále. Řada lidí si představí sběr odpadu v obci a okolí. Jiní zametání chodníků. Pro mnoho lidí jde o představu podřadných prací, které by nikdo jinak dělat nechtěl. A už vůbec ne „zadarmo“.

Veřejná služba není jen sbírání odpadu

Představa pouhého sbírání odpadu je pro mnoho lidí odpudivá, a z toho důvodu se už jen při vyřčení sousloví „veřejná služba“ doslova „naježí“. Jenže veřejná služba není jen o sbírání odpadu. Záleží na představitelích každé obce, co jsou schopni zahrnout do těchto veřejně prospěšných prací a využít je k tomu, aby to bylo prospěšné pro celou místní komunitu. Samozřejmě, úklid veřejných prostranství je asi nejvíce potřebnou a využívanou aktivitou, protože odpadu se bohužel válí všude mnoho. Stejně tak je potřeba pečovat i o místní zeleň a majetek obce, který je využívaný veřejností. A protože nezaměstnaní lidé mají různé kvalifikace, většinou se využívají k pracím, které kvalifikaci nevyžadují téměř žádnou, aby je mohl dělat skutečně kdokoliv.

Na druhou stranu, byla by škoda nevyužít nezaměstnané lidi i k jiným pracím, které mohou pomoci dané komunitě. Mohlo by se jednat i o jednoduché sociální služby, které jsou potřeba čím dál víc. Samozřejmě by to muselo být legislativně dobře ošetřeno a nemohl by podobnou práci vykonávat asi každý, ale i jeden člověk jednou za čas by byl velkým přínosem.

Na veřejných pracích není nic zahanbujícího ani podřadného. Jsou to aktivity, které by tak jako tak musel někdo vykonávat, aktivity, které zlepšují naše prostředí a jsou ku prospěchu všem. A za to není třeba se stydět. Stejně tak není důvod si myslet, že je ostuda, pokud budu vykonávat prospěšnou práci, protože všichni uvidí, že už víc jak půl roku nemůžu najít práci. Takových lidí by si člověk ani neměl všímat. V nalezení vhodné práce vám může bránit závažný důvod, který potřebujete nejdřív vyřešit. Nebo cokoliv jiného. A do toho nikomu nic není. Naopak rozumný člověk ocení, že někdo nebere dávky „jen tak“, ale snaží se společnosti něco vrátit alespoň formou této pomoci.

30 hodin měsíčně? To je jak nic…

Ani požadavek na 30 hodin prací měsíčně není nijak přehnaný. Vždyť to není ani týdenní hodinový fond při plném úvazku. Rozhodně každému zbyde dost času na to, aby si i nadále mohl hledat aktivně práci, mohl se vzdělávat a rozšiřovat si své znalosti, absolvovat rekvalifikační kurz, a ještě měl moře času na svoji rodinu, své zájmy atd. Osobně bych klidně třeba po roce nezaměstnanosti a braní dávek tuto hranici ještě zvýšil.

Férovost

Někteří lidé namítají, že v době, kdy jsou zaměstnaní, odvádějí daně a pojistné. V době nezaměstnanosti by tedy očekávali, že získají podporu bez dalších podmínek. To je jistě do určité míry oprávněné očekávání, ale na druhou stranu tuto podporu opravdu získají. Nemohou ale očekávat, že budou moci podporu a následně různé dávky (které se navíc mají sloučit do jedné superdávky) brát po neomezenou dobu. Půl roku podpory při hledání nové práce (v případě starších lidí i déle) je férová lhůta a po tuto dobu vás žádná podmínka veřejných prací nečeká. Pokud ale během půl roku práci nenajdete (a v případě některých lidí se dá říct, že možná ani nechcete), pak je fér, abyste v případě braní dávek vykonali pro společnost alespoň nějakou činnost za to, že vám sociální systém této země tyto dávky poskytuje.

Obce prý nejsou nadšené

Podle článku, v němž se o prospěšných pracích informuje, nejsou a v minulosti, kdy tyto práce po nějakou dobu také fungovaly, ani nebyly nadšené. Dovedu si představit řadu důvodů, proč to pro některé obce byla spíš zátěž. Ale je na státu, aby dokázal nastavit taková pravidla, podmínky a možnosti, že to nebude pro obce zátěž, ale naopak přínos. A pokud někteří žadatelé o dávky nebudou schopni a ochotni být prospěšní (a nebude k tomu závažný důvod), pak by nárok na dávku měl bez pardonu zaniknout.

Anketa

Co si myslíte vy? Byli byste pro znovuzavedení prospěšných prací v případě, že je člověk více jak 6 měsíců bez práce a chce dávky?
Ano, souhlasím i s limitem 30 hodin.
17,8 %
Ano, ale upravil bych limit hodin.
65,3 %
Ne, v žádném případě.
16,4 %
Nevím.
0,5 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě vlastního názoru a informací z následujícího zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-povinna-prace-se-vraci-penize-od-statu-jedine-za-30-hodin-sluzby-mesicne-249397

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Veřejná služba

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz