Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zaměstnanec, nebo živnostník? Obě možnosti mají své pro a proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pressphoto, www.freepik.com

Možná i vy jste se už někdy dostali do situace, kdy jste přemýšleli nad tím, jestli zůstat zaměstnancem a vydělávat pro cizí firmu, nebo se zkusit postavit na vlastní nohy a vydělávat si jen sám na sebe.

Článek

Těžká ekonomická doba nutí více lidí přemýšlet o tom, jak co nejlépe zabezpečit sebe a případně i svoji rodinu. Příjmy, které donedávna stačily pro běžný život, kdy si člověk mohl občas i něco dopřát, nyní stěží pokryjí nezbytné výdaje a o šetření na nečekané výdaje nebo na důchod si mnoho lidí může nechat jenom zdát.

Řada lidí se přizpůsobí, osekají výdaje (pokud to ještě jde), něco si odepřou. Jiní to nezvládnou a mohou se dostat do dluhové spirály, v nejhorším případě třeba i přijít o střechu nad hlavou.

Pak jsou tací, kteří si chtějí dopřát dosavadní styl života, popř. chtějí být schopni hradit alespoň nezbytné výdaje, což ale nejsou schopni utáhnout s dosavadním příjmem, i kdyby výdaje sebevíc osekali. Tito lidé pak přemýšlejí o změně práce za lépe placenou, což však ale nebývá snadné a jen málokdo si ve své těžké situaci dovolí opustit dosavadní místo, aby se vydal do neznáma, kde nemá jistotu žádnou. V mnoha případech tedy volí možnost nějakého přivýdělku, ať už formou trvalejší brigády, jednorázových výpomocí nebo třeba i vlastním podnikáním. A někteří přemýšlejí o tom, že svoji dosavadní práci na HPP pověsí na hřebík a začnou podnikat naplno.

Co takové změny mohou přinést a jak se liší práce zaměstnance a podnikání OSVČ?

Jako zaměstnanec mám klid, jako živnostník svobodu

V první řadě se musíte zamyslet sami nad sebou a říct si, jaký jste typ člověka. Na tom totiž asi záleží v první řadě úplně nejvíce. Jste nezávislá osoba, která má problémy se podřídit jiným, dodržovat nastavená pravidla a respektovat nadřízené? Ale jste aktivní, soběstační, chcete za své jednání zodpovídat sami, nebojíte se vystupovat samostatně a někdy čelit i těžkým výzvám? Pak pro vás bude živnostenská činnost lepší, než se nechat někde jednoduše zaměstnat. Pokud máte ale rádi klid, stabilitu a jistotu, nechcete se příliš o nic starat a jen si odpracovat to svoje, pak vám zaměstnanecký poměr přijde přijatelnější.

Bohatší živnostník musí šetřit na horší časy, chudší zaměstnanec může počítat s dávkami

Je to trochu zjednodušující popis, ale do jisté míry odpovídá realitě. Když budete podnikat jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), dosáhnete za stejnou práci vyššího čistého příjmu, než kdybyste ji vykonali jako zaměstnanec. Ale není to žádná extra výhra - jako živnostník si toho pak musíte zaplatit mnohem víc, než když budete zaměstnancem. Proč tomu tak je?

  • živnostník může dosáhnout vyšší hrubé odměny než zaměstnanec, protože firma, která si ho najme, za něj nebude odvádět žádné odvody - je tedy ochotna mu zaplatit o něco víc a přitom stále ušetří
  • i když je daň z příjmů pro oba stejná, živnostník může dosáhnout nižšího daňového základu, a tím bude jeho vypočtená daň nižší
  • živnostník nemusí platit nemocenské pojištění, pokud se k němu sám nepřihlásí

Na první pohled to vypadá, že živnostník se má ve věci příjmů mnohem lépe a zaměstnanec může jen závistivě koukat. Tak jednoduché to ale není, protože:

  • živnostník nemá nárok na placenou dovolenou. Když si chce udělat volno, nebude mít žádný příjem a musí si tak našetřit peníze do zásoby, aby si volno mohl dovolit
  • živnostník nemá nárok na nemocenskou, pokud si neplatí pojištění - a i v případě, že jej platí, jsou podmínky horší než pro zaměstnance
  • živnostník nemá nárok na ošetřovné ani na mateřskou (pokud si neplatil pojištění, a i pak je mateřská obvykle nižší)
  • v případě pracovního úrazu může zaměstnanec počítat s odškodněním, živnostník s ničím takovým počítat nemůže (pokud si neplatí komerční pojištění)
  • důchod má obvykle vyšší zaměstnanec než živnostník, protože většina živnostníků odvádí státu jenom minimum odvodů

Dalo by se tedy říci, že i když se má živnostník na první pohled lépe, musí umět lépe plánovat finance a myslet i na situace, kdy nebude zrovna schopen se o výdělek postarat. Zaměstnanec může být celkem v klidu, že se o něj stát do určité míry postará. Živnostník se na stát spolehnout nemůže, musí na vše myslet sám. Pokud je finančně gramotný a umí se postarat o dobrý příjem, pak se bude mít velmi dobře. Pokud si s financemi příliš nerozumí, bude pro něj živnost poměrně riziková činnost.

Vyplňte formulář ve třech kopiích, pak to žluté lejstro a až budete mít prohlášení, nezapomeňte ten modrý papír. Ale prošvihnul jste termín.

Byrokracie je strašákem živnostníků i firem. Bohužel v naší zemi, i navzdory opakovaným proklamacím o zjednodušení podnikání a snížení byrokratické zátěže, je potřeba stále vyplňovat řadu formulářů, přiznání, prohlášení apod. I tento aspekt je potřeba brát v úvahu, pokud budete přemýšlet nad tím, zda se nechat zaměstnat, nebo začít podnikat.

Zaměstnanec nemusí skoro nic krom podpisu:

  • jako zaměstnanec obvykle při nástupu a poté každý rok podepíšete Prohlášení poplatníka, aby vám mzdová účetní zaměstnavatele uplatňovala každý měsíc slevu na poplatníka (popř. i jinou podle situace)
  • jednou za rok podepíšete Přiznání k dani z příjmů, které pro vás předpřipravila mzdová účetní a po vás bude chtít jen podpis
  • nemusíte myslet na termíny, to si ohlídá účetní

Z vlastní zkušenosti vím, že drtivá většina lidí, které jsem kdy přijímal nebo vedl, neměla příliš přehled o tom, jaké formuláře je potřeba podepsat a už vůbec by je neuměli sami vyplnit. Osobně si myslím, že znalost těchto základních formulářů by měla být základem znalostí každého člověka, i když bude celý život jenom zaměstnancem. Nemusí si umět sám vyplnit celé přiznání, ale měl by mít povědomí, jak formulář vypadá, kdy se odevzdává a také, co vlastně z hrubého příjmu všechno odvádí.

Pokud ale budete živnostník, pak budete muset mít tohle všechno v malíčku, a hlavně nezapomenout na to, že neznalost zákona neomlouvá. S úřady a pojišťovnami budete komunikovat sami, musíte si pohlídat termíny a mít vše řádně vyplněné a odevzdané. Nebo, pokud tomu nerozumíte a nechcete tomu ani věnovat čas, si platit účetní, která to za vás vyřídí.

Ty´s to rozbil!

Odpovědnost za škodu je dalším bodem, kdy se liší přístup vůči zaměstnanci a vůči živnostníkovi. Zatímco zaměstnanec ručí jen do určité výše (obvykle 4,5násobek prům. měsíčního výdělku), živnostník ručí celým svým majetkem - nebo si může zaplatit komerční pojištění.

Už pro vás nemám práci, sorry

Někdy se stane, že i sebeúspěšnější kariéra, ať už v pozici zaměstnance nebo živnostníka, dospěje ke svému konci. Důvody mohou být jakékoliv, ale zaměstnanec je chráněn jednak výpovědní lhůtou, a jednak může být vyhozen pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce. A ještě mu bude náležet odstupné. Živnostník oproti tomu může skončit ze dne na den a o odstupném si může nechat zdát.

Toliko teorie. V praxi to však bývá velmi často tak, že když vás zaměstnavatel z nějakého důvodu už nechce, přiměje vás podepsat dohodu o okamžitém rozvázání pracovního poměru. A skončíte také ze dne na den a na odstupné můžete zapomenout. Teda pokud nejste tvrdohlavý bojovník, který se jen tak nedá a bude si trvat na zákonném jednání. Většina lidí ale stejně už nechce setrvávat v práci, kde nejsou vítaní a kde může zaměstnavatel sáhnout k jiným způsobům, jak vám to znepříjemnit a stejně vás donutit odejít. Zachránit vás nemusí ani skutečnost, že už třeba tušíte, že přijdete o práci a tak podáte výpověď s výpovědní lhůtou sami. Očekáváte, že budete mít krásné dva měsíce čas se otřepat a najít si něco nového. I tak se ale může stát, že hned druhý den zaměstnavatel přijde s dohodou a výpovědní lhůtě můžete zamávat. Holt praxe není vždy tak růžová jako teorie.

Potřebuji si půjčit… Rád bych domeček…

V oblasti půjček a hypoték se oba pracovníci mají také poněkud jinak a zaměstnanci jsou na tom v tomhle směru výrazně lépe. Pokud už nejsou ve zkušební době a ideálně mají práci na dobu neurčitou, pak jim stačí zajít požádat o půjčku/hypotéku a s největší pravděpodobností jim bude poskytnuta (přiměřená výši příjmů).

Pokud jste ale živnostník, pak můžete mít i v případě slušných příjmů celkem problém. Banky se dívají na vaši pracovní historii - očekávají, že podnikáte už aspoň dva roky. Maximální výši půjčky také přizpůsobují vašemu čistému zisku podle daňového přiznání. Což nemusí být zrovna hitparáda. Máte tak menší jistotu, že půjčku dostanete a současně větší pravděpodobnost, že dosáhnete na menší částku, než kdybyste byli zaměstnancem.

Pracovní doba od nevidím do nevidím

Jako zaměstnanec máte danou pracovní dobu, zákonné přestávky, maximální délku směn a odpočinek mezi nimi, stanovený měsíční hodinový fond. Někdy musíte na přesčas, ten ale máte vykompenzovaný náhradním volnem nebo zaplacený s příplatkem.

Pokud jste živnostník, nárok na žádnou přestávku nemáte. Zároveň ale nejste omezovaní žádnou délkou pracovní doby a je jen na vás, kdy a jak dlouho chcete pracovat.

Švarcsystém aneb ze zaměstnance živnostníkem

Určitě jste se setkali s pojmem švarcsystém. Jedná se o nezákonný vztah mezi dvěma subjekty, který by měl podle svého charakteru být pracovněprávním vztahem (zaměstnavatel-zaměstnanec), ale přitom je vztahem klient-živnostník. Někdy je hranice natolik tenká, že se těžko určuje, zda jde ještě o akceptovatelný způsob vztahu, jindy je jasné, že je živnost zneužívaná za účelem nižších odvodů.

Jak to poznat?

Pokud odvádíte práci pro jednu konkrétní firmu, pracujete jejím jménem, využíváte její prostředky, jste placeni fixně, dodržujete její pravidla, pak jste na této práci závislí a správně byste měli být jejím zaměstnancem.

Jako živnostník si dobu a způsob provedení určujete sám, i když jste samozřejmě vázáni domluvou s klientem. Práci nemusíte nutně vykonat sám, můžete to nechat vykonat pověřenou osobu. Pracujete na své jméno, prostředky si zajišťujete také sám. Pokud pracujete ve stejném režimu jako v předchozím odstavci, ale váš vztah je vztah jako mezi klientem a živnostníkem, pak se s největší pravděpodobností bude jednat o švarcsystém.

Co si vyberete, je jenom na vás

Znalost všech pro a proti je naprosto zásadní pro dobrý výběr toho, jakým způsobem chcete pracovat. Pro někoho bude živnost příliš riskantní a nejistá, pro jiného to bude jedinečná příležitost, jak být svým vlastním pánem a za všechno si ručit sám. Obojí má svoje výhody, ale i nevýhody.

Také můžete využít mezistupně - být zaměstnancem a podnikat jako vedlejší činnost. V určitém směru je to náročnější, alespoň časově. Ale můžete si mnohé věci vyzkoušet, a přitom mít stále jistotu práce a příjmu jako zaměstnanec.

Anketa

Jaký je váš způsob příjmu?
Jsem živnostník.
63,4 %
Jsem zaměstnanec.
23,2 %
Jsem zaměstnanec, ale přivydělávám si na vedlejší živnostenskou činnost.
12,2 %
Jiné
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/prace-na-ic-zamestnanecky-pomer-vyhody-nevyhody-srovnani.A220222_093507_podnikani_frp

https://www.prace.cz/poradna/pravni-radce/detail/article/prace-na-zivnostak-ano-nebo-ne-1/

https://www.pracomat.cz/poradna/pro-pracujici/388-zamestnanec-vs-osvc.html

https://comeflexoffice.cz/byt-zamestnany-nebo-zacit-podnikat-co-je-lepsi/

https://www.e15.cz/finexpert/vydelavame/ico-pro-zacatecniky-vyplati-se-byt-osvc-nebo-zustat-u-prace-na-hpp-1384657

https://www.ucetni-portal.cz/byt-radeji-osvc-nebo-zamestnanec-862-c.html

https://www.mesec.cz/clanky/osvc-vs-zamestnanec-kdo-se-ma-lepe/

https://www.finance.cz/zpravy/finance/355004-hledame-praci-jaky-plat-zamestnance-odpovida-zisku-osvc/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz