Hlavní obsah
Zdraví

100 prášků antidepresiv denně. Máme se skvěle, ale neumíme s tím žít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Deprese je malá smrt.

Není tu válka, neumírá se na mor ani hladem. Přesto brutálně roste spotřeba antidepresiv.

Článek

Neurol je lék, který má lidi zbavit úzkosti, panického strachu, duševního napětí, ale i nespavosti či nervozity a snadno na něm vzniká závislost. Kromě lidí, kteří jej berou jako lék, přibývá i těch, kteří ho konzumují jako drogu. Tělo si na něj zvyklo a vyžaduje další a vyšší přísun, v extrémním případě až 100 pilulek denně. To je v průměru více než 4 prášky za hodinu během jednoho čtyřiadvacetihodinového dne.

Máme se fajn, což je na palici

Naše doba je skvělá. Žijeme desítky let bez války a životní standard neustále roste. Nikdo nemá problém s přístupem k pitné vodě, mít v rodině několik aut je čím dál běžnější, stejně tak jako zahraniční dovolená. Výběr potravin v supermarketech je pro starší generaci, která zažila „pomeranče jen na Vánoce“ neuvěřitelný. „Počet položek zboží, které lze koupit v New Yorku nebo Londýně přesahuje podle jednoho odhadu 10 miliard,“ představuje Matt Ridley v knize Racionální optimista svět nadbytku.

Foto: Topi Pigula

Je libo ústřice?

Podobné zlepšení kvality a rozvoj zdravotní péče zaznamenal svět v nových a moderních metodách léčby, od zlomenin po rakoviny. Přesto dlouhodobě roste spotřeba léků proti úzkostem a depresím. Od roku 1990 do roku 2018 se dodávky psychofarmak do lékáren zvýšily šestinásobně. V ČR žije zhruba 10,5 milionu obyvatel a zhruba jeden milion užívá psychofarmaka. Podle Ivy Bezděkové z Deníku N nemá 15 % lidí užívání psychofarmak pod kontrolou.

Anketa

Užívali jste někdy antidepresiva
ano
57,1 %
ne
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1004 čtenářů.

Od roku 2000 stoupla v Česku spotřeba konzumace antidepresiv o 577 %. Skutečnost, že jde o rizikovou záležitost, dokládá průměrně 40 lidí ročně, kteří zemřou na předávkování psychofarmaky. Naskýtá se otázka – opravdu se máme tak špatně, nebo jen běžné stavy hůře snášíme a saháme po nejsnadnějším, byť návykovém řešení? V rámci statistiky hraje roli i včasnější rozpoznání příznaků a dřívější nasazení léčby i zahlcenost doktorů, kteří jsou schopni předepsat léky, aniž by pacienta viděli.

Foto: Topi Pigula

Radost ze života vyžaduje praxi

Na extrémní nárůst užívání až zneužívání psychofarmak může i pandemie Covid-19, kdy ve hře byla jak sociální izolace, tak strach z nemoci a nemožnost návštěvy terapeuta. „U dospělé populace jsme zaznamenali zhruba trojnásobný nárůst depresí a rizika sebevraždy, téměř dvojnásobný nárůst úzkostných poruch a zvýšený výskyt nárazového pití alkoholu,“ řekl Petr Winkler z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Obrovská poptávka po psychoaktivních medikamentech stimulovala nabídku v zóně šedé ekonomiky. Lidově řečeno, psychofarmaka seženete i na černém trhu a to včetně opiátů, sedativ a hypnotik.

Opravdu je doba hektická?

Domníváme se, že doba, která klade extrémní důraz na výkon a výsledky, vyžaduje čím dál větší nasazení. Sáhnout po úlevné pilulce je nejsnadnější, nikoliv však ideálním řešením. Psychofarmaka také berou i muži na předčasnou ejakulaci a podle průzkumu zpracovaného v roce 2017 užívalo 10 % středoškoláků psychofarmaka, aby snížili školní stres.

Negativní roli sehrávají média a dezinformační scéna. Jedni chrlily zprávy o brutálním zdražení energií a varovali před katastrofickými scénáři, ti druzí zprávy překrucovali do absurdních podob a rozměrů.

Až příliš častou příčinou stresu je fakt, že se snažíme splnit očekávání jiných (šéfa, kolegů v práci, partnera) bez ohledu na vlastní psychickou pohodu. Jejich nesplněná očekávání mohou vést vašemu k pocitu selhání. Čím více budeme stresovaní, tím větší dopad to bude mít na naše okolí. Proto je potřeba myslet na sebe a ne na pracovní excelové tabulky. Dobrý spánek, čas na odpočinek a koníčky sice nemá tak rychlý nástup jako Neurol, Xanax nebo Lexaurin, ale ve výsledku je mnohem efektivnější a zdravější.

Foto: Topi Pigula

Najděte si čas na sebe

Příbalový leták jako hrůzný vtip

Příbalový leták Neurolu upozorňuje na to, že užívání může vést k fyzické i psychické závislosti a mezi celou řadou vedlejších účinků varuje před neklidem, podrážděností, agresivitou, bludy, zuřivostí, nočními můrami, halucinacemi, psychózami, nepřiměřeným chováním… Laik by řekl, že přesně tyto stavy by měl léčit a nikoliv vyvolávat. Pravdou je, že i příbalový leták na „obyčejný“ acylpyrin by dokázal vyděsit. Upozorňuje mimo jiné na žaludeční nevolnost, zvracení, krvácení, a při dlouhodobém užívání na riziko poruchy tvorby krve, poškození funkce jater a ledvin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz