Hlavní obsah
Názory a úvahy

ANO možná vítězstvím u voleb udělalo krok k tomu, aby prohrálo ty další

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Topi Pigula

Peníze až v první řadě.

Krádeže, podvody, úplatky. To všechno jsou praktiky, kterými jsou členové hnutí ANO proslulí. Vědí, že jim to u předsedy projde. Jenže s jídlem roste chuť a oni se dostali k prostřenému stolu.

Článek

Aktuální volební vítězství vypadá drtivě, což média neváhají zdůraznit a tento dojem posílit. Ale je to výhra před prázdným sálem, protože byla extrémně nízká volební účast. „Volební účast v krajských volbách byla téměř 33 procent, méně lidí přišlo jen před 20 lety v roce 2004. V prvním kole voleb do třetiny Senátu přišlo hlasovat 30,5 procenta voličů. Nižší účast v senátních volbách byla jen v letech 2004 a 2002,“ píše na svém webu Český rozhlas. Ti, co vyhráli, vyhráli férově. Nelze pochybovat o regulérnosti voleb, to, že volilo málo lidí, na legálnosti výsledku nic nemění.

Peníze až v první řadě

Co z výše napsaných faktů, tedy nízká volební účast a vítězství ANO, vyplývá? Staré přísloví říká, že ryba smrdí od hlavy. V případě ANO je to velmi trefné. Nenarážím teď na dokázanou vědomou spolupráci Andreje Babiše s StB, ale na fakt, že byl opakovaně odsouzen za lži. Celou jeho podnikatelskou kariérou se táhnou velmi sporné případy, mnohdy hraničící s trestnými činy, jejichž dopady jsou tak velké, že byly vyšetřovány i mezinárodně. Opět nenarážím na zavlečení jeho syna na Krym, ale prapodivnou koupi nemovitostí ve Francii.

S jídlem roste chuť

Hnutí ANO muselo několikrát měnit stanovy, aby jejich vedení zůstalo „opticky“ čisté. Pointa je ale jinde. Lidé z hnutí ANO vědí, že se mohou pokusit o nějakou levotu, protože pokud to samotné hnutí upevní v pozicích, bude jim odpuštěno. Čím je člověk výš, tím jsou možnosti širší a možnosti úplatků větší. Je vysoce pravděpodobné, že v tomto týmovém duchu opět někdo neodolá. Tak, jako se to stalo hned v několika případech (v Čáslavi nebo Chomutově).

Stačí připomenout podobné potíže bývalého pardubického primátora Martina Charváta, bývalého moravskoslezského hejtmana Jana Krkošky, nebo jednoho z hlavních protagonistů brněnské korupční kauzy Stoka Jiřího Švachuly,“ připomíná další zločinem postižené členy hnutí ANO Petr Hartman z Českého rozhlasu.

Teď je na těch, kteří nevolili hnutí ANO, případně nevolili vůbec, aby důsledně sledovali své zvolené zástupce i média a hlasitě připomínali jakoukoli lumpárnu, které se dopustí. Z výše uvedených důvodů (víc příležitostí a tolerance vedení k podobnému chování) je pravděpodobnost poměrně vysoká.

Na druhou stranu to chce s trochou skřípěním zubů přiznat vládě její zásluhy. Ne, že by všechno dělala dobře, ale jen tím, že se premiér nesnažil „osobně rozvážet roušky“, ale nechal pracovat složky integrovaného záchranného systému, tak zachránil miliardový majetek a pravděpodobně i nějaké životy. Za covidu sice tehdejší premiér Babiš podle vlastních slov „zachránil tisíce mrtvých“, ale jeho mikromanagement měl smrtící dopady. A mimochodem, slíbený osobní rozvoz roušek se nikdy neuskutečnil.

Důvodů, proč taková spousta lidí nešla volit, mohla být celá řada. Od povodní až po fakt, že právě tyto volby nepovažovali za důležité. Ovšem pokud pohlídají poctivost nově zvolených zástupců, nemůžou, tedy nemůžeme, dopadnout špatně. Buď se budou, byť trochu pod tlakem a vynuceně, chovat slušně, nebo ne. V druhém případě je potřeba na zlodějničky a „malé domů“, které často nebývají zrovna malé, upozorňovat a připomínat, že krást a podvádět se nemá. Ne, ani když jste z ANO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz