Hlavní obsah
Aktuální dění

Chcete rána bez kocoviny? Takový je aktuální vývoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Topi Pigula

Pilulku na kocovinu stále nemáme. Ale je tu světlo na konci tunelu

Vědci stále hledají lék proti kocovině. Abychom mohli pít a neopili se. Švédský Myrkl je prý nejnovější hit.

Článek

Když se před 50 lety objevila injekce vitamínu B3 a B5 s koktejlem dalších neškodných chemikálií, která u potkanů zkrátila alkoholovou intoxikaci, vypadalo to na převrat v konzumaci alkoholu. Objevila se naděje na likvidaci kocoviny. Tehdy vědci z Tucson Veterans Administration Hospital odstartovali závody, které dodnes neskončily.

Už to vypadalo nadějně. Japonská dřevina s nádherným českým názvem dužistopka sladká měla zásadně brzdit kocovinu u myší.“„Hlodavci užívající drogu mohou pít velké množství alkoholu, aniž by omdleli, vykazují méně známek kocoviny a dokonce se jim ani po týdnech pití nepodaří stát se závislými na alkoholu,“ cituje Laura Sanderfs v Science News studii publikovanou v Journal of Neuscience. Byť hlodavci stejně tak jako lidé patří mezi savce a mají hodně společného, tentokrát se „protialkoholový“ zázrak nekoná. Další výzkum naděje zhatily. Na lidi prostě pecky z dužistopky nezabraly.

Foto: Topi Pigula

Alkokol je tmelem i rozkladačem

Nejnovějším hitem je pilulka zvaná Myrkl, což se vyslovuje jako „mirakle“, tedy v anglickém pojetí jazyka jde o „zázrak“. Z marketingového hlediska to Švédi pojali opravdu dobře. Studie publikovaná v Nutrition and Metabolic Insightsslibuje snížení množství alkoholu v krvi až o 70 %. Doslova se v ní píše: „V naší studii došlo k podstatnému snížení vstřebávání alkoholu do krve o  více než 70 % ve srovnání s placebem. Snížení měřitelného alkoholu v dechu se také výrazně snížilo, ale v menší míře (o ~30 %).“ Podle časopisu The Conversationto znamená, že pokud někdo vypije 50 ml 40% lihoviny, která obsahuje 20 ml čistého alkoholu, dostane se do krevního oběhu pouhých 6 ml alkoholu. To je stejné, jako když člověk vypije pouze 15 ml lihoviny. Jenže je možné, že se ani tentokrát zázrak konat nebude, neboť naděje vychází z jediné studie. Něco podobného už tady bylo mnohokrát.

Foto: Topi Pigula

Whisky, to je moje gusto, bez whisky mám v srdci pusto.

„V ČR umírá v důsledku konzumace alkoholu asi 6 500 osob ročně. Více než 1,5 milionu (17–20 %) dospělých obyvatel ČR pije rizikově, z toho více než 500 tisíc (5–8 %) dospělých obyvatel ČR pije alkohol takovým způsobem, že to má výrazné škodlivé dopady na jejich fyzické či duševní zdraví,“ napsala v roce 2018 vláda ČR. Je otázkou, co by volně prodávaný „antikocovinový lék“ udělal s alkoholickými návyky Čechů. Chlubíme se tím, že jsme národem pivařů a moravská slivovice prorazila i na zahraniční trhy a to včetně těch zámořských. Existují stovky studií o tom, jak alkohol v malých dávkách pomáhá a ve velkých škodí, a vyvíjí se opravdu obrovské úsilí, abychom si mohli užívat intoxikace. Není se co divit Britům či Němcům, že si k nám jezdí přivodit kocovinu, za ty peníze je ve srovnání s britskými či německými cenami opravdu levná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz